JEGYEK

EGYESÜLETI TAGOKNAK

NEM TAGOKNAK

2019. július 1. előtt, átutalással

EARLY BIRD

***

16 000 Forint

***

18 000 Forint

ELŐVÉTEL

2019. július 1. után, átutalással

22 000 Forint

***

25 000 Forint 

***

HELYSZINI

érkezéskor fizetve

28 000 Forint

***

30 000 Forint

***

NAPI JEGY

csak a helyszínen megvásárolható

10 000 Forint

/nap

12 000 Forint

/nap

A kongresszuson való részvétel lemondása és visszafizetés kérése 2019. november 15-ig lehetséges. 2019 november 15 után a befizetett díjakat nem térítjük vissza.

A Kongresszus Programja

Helyszín: Magnet Ház, Andrássy út 98

30 éves lett a Magyar Pszichodráma Egyesület

Örömmel hívunk jubileumi kongresszusunkra, hogy együtt ünnepeljük!​

eletszovet_1920x1080_magyar.jpg
 • ha még nem ismered a pszichodrámát, lehetőséged lesz megismerkedni a módszer alapszintű alkalmazásával, és megismerhetsz sok-sok pszichodráma vezetőt​

 • ha képzésbe jársz, itt tovább mélyítheted tudásodat

 • ha már alkalmazod a pszichodrámát, előadásoddal vagy műhelymunkáddal fejlesztheted, színesítheted, növesztheted tudásunkat

 • ha más módszereket használsz, és szívesen betekintenél a munkánkba, részt vehetsz műhelyeinken

 • ha érdekelnek az elméleti részletek, előadásainkon találkozhatsz magyar és külföldi szakemberekkel

 • ha pedig szívesen ünnepeled harmincadik születésnapunkat, itt találkozhatsz mindazokkal, akik ebben a harminc évben együtt szőtték a pszichodráma szövetét Magyarországon

Az Életszövet számunkra azt jelenti, hogy minden emberi érzés, gondolat, megélés és helyzet beleszőhető a pszichodráma nagy szövetébe. Kongresszusunkon lehetőséget teremtünk arra, hogy módszerünk, tudásunk és személyes életünk színes szálait sokféleképpen összeszőjük, közössé tegyük, és így egy nagyobb egész részévé válhassunk. A felnőtt pszichodrámán túl a monodráma, szociodráma, bibliodráma, gyermekdráma eszközeivel is találkozhatsz, módszerünk terápiás felhasználásait is megismerheted, és nyitottan és kíváncsian vehetsz részt kísérletező kereséseinkben, hogy a pszichodráma szövetébe miként szőhetők bele más módszerek, más irányzatok.

 
 

Címválasztásunkról

Témajavaslatok

A kongresszus műfajai

A kongresszus célcsoportjai

Határidő, részletek

Szakmai bizottság

Konferencia-felhívás

 

Légy te is jubileumi kongresszusunk aktív részese, hozd ide azt, ami foglalkoztat, mutasd be a témád,  találd meg a műfajod, szőj és szövődj! A kongresszuson előadhatsz, műhelyt tarthatsz, részt vehetsz kerekasztal-beszélgetéseken, vagy megtalálhatod saját műfajod, amelyik legalkalmasabb arra, hogy az, ami neked fontos, megjelenhessen. Kérünk, olvasd el az alábbi részletes tájékoztatót, melyben útmutatást kaphatsz a jelentkezés módjáról, inspirációt kaphatsz a téma megtalálásához, és tájékozódhatsz az absztrakt benyújtásának és elbírálásának folyamatáról. Jelentkezni a https://www.kongresszus.pszichodrama.hu/jelentkezes-eloadonak felületen található kérdőív kitöltésével tudsz.

Szakmai bizottság

 

A beküldött absztraktokat a Szakmai bizottság tekinti át és véleményezi, ők segítik az előadókat, műhely-tartókat elképzeléseik kidolgozásában, és ők hozzák meg a végső döntéseket a kongresszus programjáról. A szakmai bizottság tagjai:

 • Dr.Frenkl Sylvia, kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervízor

 • Dr. Bugán Antal, kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervízor

 • Dr. Bakó Tihamér, kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervízor

 • Dr. Móra László Xavér, kiképző pszichodráma pszichoterapeuta

 • Rubovszky György Zsolt, pszichodráma vezető

A kongresszus műfajai

 

ELMÉLET MŰFAJOK

 

A. Egyéni formák

 

 • Előadás: A konferencia témájához kapcsolódó pszichodramatikus tapasztalatot, kutatást vagy módszertani kérdést bemutató elméleti előadás. Az előadás témája követheti a témajavaslatok között felsoroltak valamelyikét, vagy az előadó egyéni indíttatását. Az előadás lehet esetismertetés, amely egy csoportfolyamat vagy egy kiemelt pszichodráma játék szemléltető bemutatása, kutatási beszámoló, amely az elméleti vagy alkalmazott pszichológia, a pszichoterápiás módszerek vagy a csoport(terápiás) gondolkodás számára releváns témákat célzó kutatás ismertetése.  Időkeret: 30 perc az előadás, melyet 10 perces diszkusszió követ.

 • Dramatikus előadás: A konferencia témájához kapcsolódó kutatást, elméletet vagy esetvignettát bemutató elméleti, ugyanakkor dramatikusan szemléltetett előadás. Időkeret: 45 perc az előadás, melyet 15 perces diszkusszió követ.

 • Kiselőadás: A konferencia témájához kapcsolódó konkrét – világosan körülhatárolható – kutatást, elméletet vagy esetvignettát bemutató elméleti előadás. Időkeret: 15 perc az előadás, melyet 5 perces diszkusszió követ.

 

B. Csoportos formák

 

 • Módszertani műhely: Egy elméleti, technikai, módszertani kérdés vagy probléma ismertetése, melyet az előadó gyakorlati tapasztalatokon keresztül is bemutat. A műhely hallgatósága lehetőséget kap az aktív részvételre, ugyanakkor a workshoppal ellentétben a módszertani műhely egy tapasztalt szakember egyéni módszertani bemutatásán alapszik. A bemutatott téma jellegétől függően meg lehet adni azon célcsoportokat, amelyek számára nyitott a műhely. A résztvevők száma korlátozható. Időkeret: 60 perc.

 • Munkacsoport-előadás: Egy munkacsoport tagjainak előadás-sorozata valamely őket különleges módon érintő elméleti vagy gyakorlati-technikai kérdésről, melyben az egyes előadások egymással szerves egységet alkotva mutatják be az adott témát. A workshoppal ellentétben a műfaj lényegileg verbális, tehát nem a téma résztvevőkkel közös feldolgozásán alapszik. Időkeret: 60 perc, amely tartalmaz 40 perc előadást, és 20 perc megbeszélést.

 • Szeminárium: Egy tapasztalt szakember vagy kiképző által vezetett szeminárium, amelyen a saját munkáját mutatja be korábbi csoportja vagy csoportjai kapcsán, így lehetőséget teremt a hallgatóság számára, hogy megismerhessék a munkamódját és szemléletét.  A szeminárium elsősorban szakmai résztvevők számára (valamely csoportmódszerben képzett vagy képződő kollégák részére) nyitott. Ennek érdekében a szemináriumra a konferenciára történő regisztrációnál lehet jelentkezni a végzettség megadásával. A résztvevők száma maximálható.

 • Kerekasztal: A kerekasztal résztvevői elsősorban a konferencia témájával összhangban álló gyakorlati vagy elméleti, klinikai vagy történeti kérdéseket elemeznek változatos szempontok alapján. A kerekasztal beszélgetésben 4-5 fő vesz részt. A felkért moderátor a résztvevőkkel egyeztetett koncepció mentén vezeti a kerekasztalt. A rendelkezésre álló idő: 60 perc

 • Módszertani sokszínűség: Egy elméleti, technikai, módszertani kérdés vagy probléma bemutatásai gyakorlott szakemberek, esetleg kiképzők bevonásával. A forma lényege, hogy egy moderátor vezetése mellett a bevont szakemberek gyakorlati szemléltetésen keresztül mutatják be a témával kapcsolatos eltérő szemléletüket. A résztvevők lehetőséget kapnak az aktív részvételre, ugyanakkor a kerekasztallal ellentétben a módszertani sokszínűség az eltérő munkamódok, szemléletek gyakorlati szemléltetésén alapszik. A bemutatásra kerülő téma jellegétől függően meg lehet adni azon célcsoportokat, amelyek számára nyitott a műhely. A résztvevők száma korlátozható. Időkeret: 120 perc.

 

GYAKORLATI MŰFAJOK

 

A. Egyéni formák

 

 • Plenáris program: A konferencia lehetőséget nyújt plenáris program szervezésére is, ahova elsősorban tapasztalt szakemberek jelentkezését várjuk. A program követheti lényegében bármely felsorolt műfajt, de különös szerepe van a kiemelt forma indoklásának. Ez a műfaj hangsúlyozottan lehetőséget kíván adni szociodramatistáknak, hogy az egész közösséget érintő kérdés feldolgozására is javaslatot tehessenek. Időkeret: 60 vagy 120 perc.

 • Poszter: Benyújtható továbbá a konferencia témájához kapcsolódó kutatási eredményt vagy esetvignettát bemutató poszter. A poszter maximális mérete 90x120 cm, álló vagy fekvő formátumban lehet azokat elhelyezni a kongresszust megelőző napon. A poszterek a rendezvény ideje alatt végig megtekinthetőek lesznek. A jelentkezéshez a tervezett posztert be kell nyújtani.

 • Könyvbemutató: Könyvkiadók és magánszemélyek jelentkezését várjuk olyan szakmai könyvek bemutatásával, amelyek a konferencia résztvevőinek az érdeklődésére tarthatnak számot. Egy könyv bemutatására 15 perc áll rendelkezésre, melyet a könyvkiadó által felkért előadó, vagy önállóan jelentkező magánszemély tart meg. Ebben az esetben az absztrakt tartalmazza a mű könyvészeti adatait, illetve annak rövid tartalmi ismertetését, továbbá a bemutatásra felkért előadó adatait, és a felkérés indoklását. Az absztrakt továbbá indokolja meg, hogy az adott könyv miért bír jelentőséggel a konferencia résztvevői számára.

 

B. Csoportos formák

 

 • Workshop: A konferencia témájához kapcsolódó pszichodramatikus tapasztalat, elméleti vagy technikai kérdés, gyakorlati probléma közös feldolgozása dramatikus eszközök segítségével. A workshop a résztvevők közös munkáján, azaz a jelenlévők aktív bekapcsolódásán alapszik. A résztvevők száma maximálható. Időkeret: 120 perc.

 • Önismereti pszichodráma bemutató: Ha szívesen bemutatnád a pszichodrámát és egyben szívesen bemutatkoznál pszichodráma csoportvezetőként a módszer iránt érdeklődőknek, akkor ez a te műfajod. 120 perc áll rendelkezésedre a résztvevők aktív részvételével zajló közös munkára.

 • Szupervízió: Várjuk azon tapasztalt szakemberek vagy kiképzők és szupervízorok jelentkezését, akik nyitottak szupervíziót tartani a konferencia résztvevőinek. A szupervízió lehet általános vagy témaspecifikus. Az absztraktban kérjük megadni, hogy milyen módszerrel fog történni a résztvevők által hozott, szupervideálandó tartalmak közös feldolgozása. A résztvevők száma maximálható. Időkeret: 120 perc.

 • Szakmai közösségek bemutatkozása: Egy-egy szakmai csoport, pszichodráma közösség, vagy olyan intézményi munkacsoport bemutatkozása, ahol a közös munka szerves részét képezi a pszichodráma vagy esetleg egyéb csoportműfaj. A bemutatkozás lényege az együttműködés bemutatása, amiben fontos kitérni arra, hogy a szakmai közösség egyes tagjainak munkájára hogyan hatnak a többiek, intézmények esetén pedig a csoportformák, kiemelten a pszichodráma jelenléte. Időkeret: 90 perc.

  

Amennyiben az itt felsorolt műfajoktól, vagy a megadott keretektől eltérő formában kíván valaki jelentkezni, a Szakmai bizottság nyitott a párbeszédre. Ehhez kérjük kiegészíteni az absztraktot a következő kérdésekre adott válaszokkal:  

 • miért érzed szükségét a megadott keretektől való eltérésnek, tehát

 • milyen idői és téri keretet tartasz indokoltnak, továbbá

 • milyen célközönséget,

 • milyen szakmai cél elérése érdekében,

 • milyen módszerrel kívánsz megszólítani.

Címválasztásunkról

 

A Magyar Pszichodráma Egyesület jubileumi kongresszusa olyan találkozási lehetőség kíván lenni, ahol a pszichodráma közösség különböző generációihoz tartozó, különböző szakmai irányultságú hazai és nemzetközi képviselői, valamint szakmai műhelyei mutatkozhatnak be és kerülhetnek párbeszédbe egymással. Ahol láthatóvá és átélhetővé válik a magyarországi pszichodráma 30 évének szakmai és kapcsolati szövedéke. Ahol együtt keressük a választ a pszichodramatikus gyakorlat sokunkat érintő kérdéseire, és dramatikus közösségünk aktuális dinamikai helyzeteire. Ahol más terápiás módszerek, a társszakmák és a tudomány képviselői is megjelennek rámutatva a pszichodráma szerepére a szélesebb szakmai szövedéken belül.

 

Életszövet30. Jubileumi kongresszusunk címe hármas. Utal arra a színes és erős egyesületi szövetre, amelynek első szálai 30 éve lettek egymásra fektetve, és amely most is folyamatosan szövődik. Megszámlálhatatlan szakmai és emberi találkozásból, együttműködésből, gesztusból. Utal arra a minden irányba kiterjedő, nagyméretű szakmai szövetre, amely különböző terápiás, önismereti, művészeti és tudományos képzőhelyekkel és egyesületekkel kapcsol össze minket. Hiszen a pszichodráma jól integrál és jól integrálható: más iskolák és módszerek képviselői ugyanúgy megtalálják benne a helyüket, mint ahogyan a pszichodráma elemei is helyet kapnak különböző terápiás módszerek és társszakmák kelléktárában. És végezetül kongresszusunk címe utal az élők rejtett hálózatára, az élet megfoghatatlan, mégis mindenhol tapintható szövetére. Az élet szövete egyszerre jelenti emberi kapcsolataink rejtett vagy tudatos hálózatát és az önmagunkban hordozott szerepek szövedékét is, ahol a kapcsolódásokon keresztül áramlik, vagy a kapcsolat hiánya miatt megreked az élet.

 

“Az élet szövete az az esszenciális élmény, hogy kapcsolódom a nagy egészhez, elbírom a jót és a rosszat és engem is bölcs belátással elbírnak, megtartanak. Ez az élmény a múltból táplálkozik és a jövőt táplálja. Az élet szövetének megpillantása egyszerre élmény és megértés. Átélem és megértem. Hol van ebben az én teremtő, létrehozó szerepem?”

 

Az életszövet alapja a találkozás: az élők nagy egészet alkotó hálózata egymás közti találkozásokból szövődik. Az emberiséggel szinte egyidejű “szövés” tevékenységének lényege is ugyanez: egy szőttes felületét az őt alkotó fonalak folyamatos találkozása, szétválása majd újratalálkozása teremti meg. A szövés már a kezdetektől hétköznapi és egyben mitikus cselekedet: a fonalvezetés és az emberi életút alakítása, a sors kézben tartása szétválaszthatatlanul keveredik benne. A szövőszéken a horizontálisan kifeszített láncfonalak szilárd vázat, alapot alkotnak, mozdulatlanul várják a vetülékfonalak érkezését, amelyeket a szövő állandó mozgással vezet közéjük. “Így fonódik egymásba vertikális és horizontális, aktív és passzív, avagy cselekvő és iránymutató, szemben a nem cselekvővel  és állapotleíróval. A szőttes tulajdonképpen állandó egyenesek és dinamikusan változó hullámok kereszteződéseinek összessége – csakúgy, mint az emberi életút.” (René Guénon)

Témajavaslatok

 

 • Pszichodráma és az életút tudattalan narratívája: a cafatokra szakadt rongytól a feszülő vászonig

 • A szövés és a sors alakításának motívumai az irodalomban, a mesében és a mitológiában (mese, biblio-, bibliadráma)

 • A csoportszövedék létrejöttének csúcspillanatai

 • Egyirányú vagy kétirányú? Tele és áttétel a pszichodrámában

 • A találkozás mágiája

 • Hiányzó szerepek a Pszichodráma Egyesület szövedékében

 • A metaszerep-szövedék épülése a csoportban

 • Lyuk a csoport szövetén: acting out a csoportban

 • Meghatározó pszichodráma játékok a csoport szövedékében

 • Közösség vagy munkacsoport: valódi vagy mintha-csoport?

 • Trauma és katarzis: szakadás és újraszervesülés az élet szövetében

 • Klinikum és nem klinikum, terápia és önismeret: széttartó szálak az Egyesület szövetében?

 • Láncfonalak és vetülékfonalak: generációs jelenségek és kérdések az Egyesületben

 • Társadalmi szálak a csoportszövetben, a csoport szálai a társadalomban

 • A nagy szövedék túlfeszülő szálai és gubancai: társadalmi problémák a pszichodráma színpadán

 • A vezető része-e a szövetnek? Vezetői szerepek és szerepkonfliktusok

 • Horizontális és vertikális szövetek metszéspontjaiban: spiritualitás a pszichodrámában

 • Moreno helye a pszichológia szövetében, avagy önálló elmélet-e a pszichodráma vagy egy módszer?

 • Moreno pszichopatológiája: klinikai szemlélet és pszichodráma

 • A szövőszéken túl: elméleti pszichológiai kutatások és azok hasznosíthatósága a dramatikus munkában

 • Társ-szövetek és gazdagító módszerek: párbeszéd innen vagy túlról…

 • Szőhetek-e magam, vagy magamban is meglelhetem a teljes szövetet? (Monodráma)

 • Többrétegű szövetek: transzgenerációs munka a pszichodrámában

 • Ki hogyan sző? Módszertani sokszínűség a pszichodrámában

 • Hogyan szövök én? Jó gyakorlatok a mindennapi pszichodramatista munkában

 • Egy intézmény szövedékében: pszichodráma intézményi keretek között

A kongresszus célcsoportjai

 

 • pszichodramatisták (vezetők és klinikusok egyaránt)

 • képzésben lévők

 • pszichodráma iránt érdeklődők, önismereti csoportot keresők

 • nem pszichodramatista szakemberek: társegyesületek szakemberei, kutatók, pszichológus egyetemisták

Határidők, részletek

 

Kongresszusunk 2019. november 29-december 1. között, Budapesten, a Magnet Házban lesz.

Az absztraktok és a poszterek beküldési határideje: 2019. szeptember 15. éjfél.

Az absztrakt terjedelme maximum 300 szó.

A benyújtás módja: a https://www.kongresszus.pszichodrama.hu/jelentkezes-eloadonak felületen. Kérünk, hogy tölts ki minden kérdést.

 

A benyújtott absztraktnak tehát minden esetben tartalmaznia kell

 • a választott műfajt,

 • a megszólított célcsoportot vagy célcsoportokat (külön jelzéssel, ha kizárólagos meghirdetésről van szó valamely célcsoport tekintetében), valamint, hogy

 • mi a program szakmai célkitűzése, mit szeretnél átadni, közvetíteni, és ehhez

 • milyen módszertant kívánsz alkalmazni.

 • amennyiben a tervezett program időkerete választható, vagy el szeretnél térni a megadottól, kérjük, azt is foglald bele,milyen időkeretre van szükséged.