November 25-26., 9:30-18:00

Maximum létszám: 20 fő

Pronon Alapítvány, 1123 Győri út 2c. Kapucsengő: 34., 2. emelet 6.

Maurizio Gasseau:

Az álmok átalakító bölcsessége a jungi pszichodrámában

A Jungi Pszichodráma egyfelől Carl Gustav Jungnak az álmokról, a személyes és kollektív tudattalan viszonyáról, az archetipikus képekről és a felnőtté válásról szóló elképzeléseire, másfelől Siegmund Heinrich Foulkesnak a személyes- és csoportmátrixszal kapcsolatos megfigyeléseire épít. A workshop elején Maurizio röviden bemutatja a jungi pszichodráma elméletét, majd a bevezetőt egy jól felépített, izgalmas, a gyakorlatban is használható önismereti-tapasztalati munka követi:

  • dramatikusan dolgozunk majd a különböző típusú álmokkal, így a szimbolikus álommal, a látomás álommal, a rémálommal, a jóslatszerű álommal, a visszatérő álommal és a szociális álommal

  • tanulunk majd olyan, az interkulturális és szervezeti keretek között is jól működő új bemelegítési technikákat, amelyek egyesítik Moreno szociometriáját és Jung aktív imaginációs gyakorlatait

  • használjuk majd az ókori görög orvos, Aszklepiusz által kifejlesztett álominkubáció-technikát,

  • és alkalmazunk majd nyitó és záró rítusokat.

 

Minden ülésen két vagy három, a jungi modellt követő protagonista játékra lesz lehetőség. A befejező megosztás után egy narratív feldolgozásra is sor kerül, amelyben megfogalmazódik a csoportfolyamat és a lejátszott álmok szövedéke. Ez gazdagítja a játékokat és összekapcsolja az egyéni témákat a csoport kollektív tudattalanjával és interkulturális témákkal.

 

Maurizio Gasseau jungi analitikus pszichoterapeuta, pszichodráma-vezető, a University of Valle d’Aosta (Olaszország) docense, volt elnöke és vezetőségi tagja az IAGP (International Association of Group Psychotherapy and Group Processes) pszichodráma szekciójának, volt alelnöke a FEPTO-nak (Federation of European Psychodrama Training Organization),  a Mediterrán Pszichodráma Egyesület (Mediterranean Association of Psychodrama) alapítója. Társ-megalkotója a Jungi pszichodráma-elméletnek és a pszichodramatikus szociális álom-mátrixnak. Jelenleg társ-koordinátora a FEPTO Béke-építő és konfliktus-kezelő munkacsoportjának, ahol menekültekkel dolgozik morenói eszközökkel interkulturális keretek között. Számos könyv és publikáció szerzője, a szerte a világban tart tréningeket, bemutatókat és előadásokat, 2019. novemberében az Életszövet 30, A Magyar Pszichodráma Egyesület Jubileumi Kongresszusának meghívott vendége.

A workshop a Magyar Pszichodráma Egyesület képzésébe 10 kreditpont értékben beszámítható.

Korai jelentkezési kedvezmény 2019. július 15-ig csak a Magyar Pszichodráma Egyesület tagjainak: 30 000 Ft

2019. szeptember 15-ig előnyben részesítjük a Magyar Pszichodráma Egyesület tagjainak jelentkezését.

Ha nem vagy egyesületi tag, jelentkezésedet várólistánkon regisztráljuk, ahonnan jelentkezési sorrendben töltjük fel a szabadon maradt helyeket.

A workshopon tolmácsolást biztosítunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.