Egy Trabant elégetett forgalmija és az önismeret

Hol lehetnek a forgalmik?

Álltam az intercity folyosóján, és nagy erővel tört rám a szorongás. Összeszorította a gyomromat. Pár évvel korábban volt egy Trabantom, nagyon ócska volt már, így bontóba vittem, és hogy eltüntessek minden bűnjelet a forgalmit elégettem nagyinál a kályhában. Attól féltem ott a vonat folyosóján, hogy értem jönnek a rendőrök a Trabant miatt, mert ki kellett volna vonatni a forgalomból, a nevemre íratni, de én ezt nem tettem meg.


Felmerült bennem a kérdés: honnan jön ez a nagyon durva szorongás? Mi van még bennem? Elkezdtem magamat boncolgatni, kellő távolságtartással, a pszichológus szóba sem jöhetett, rettegtem, hogy megállapítaná, hogy nem vagyok normális.


A múltam felé fordultam, régi családi fotókat nézegettem, gondolkodtam magamról. Elmélyültem a Tarotba, kártyás kirakásokkal kezdtem feltérképezni a kérdéseimet - egy barátnőm útmutatásait követve. Rengeteg elméletet gyártottam, ezeket gondosan leírtam magamnak.


Hamarosan aztán rájöttem, hogy valójában a Tarot-lapokat kényem-kedvem szerint értelmezem, csak ne fájjon semmi. Kiábrándultam ebből és leraktam a Tarot-kártyát.


Egy barátnőm járt pszichodrámára, és láttam, hogy neki milyen jót tesz. Aztán egyszer elmentünk együtt egy pszichodráma bemutatóra, ahol olyan kérdésekkel találtam szemben magam nagyon gyorsan, hogy például miért nem merek visszamosolyogni másokra. Lehet, hogy félek kapcsolódni másokhoz?


Néhány vargabetű után aztán pár évvel később elmentem én is egy csoportba, mert egyedül semmire nem jutottam, sőt egyáltalán nem éreztem jól magam a bőrömben. Válaszokat kerestem.


Már az önismereti csoportfolyamat első negyed évében volt egy fontos történés. A pszichodráma csoport elején, amikor a szorongásaim szépen sorban megjelentek a színpadon, ráismertem anyámra és mindkét nagyanyámra, ahogyan utasítgattak, parancsolgattak, és iszonyúan sötét és reménytelen jövőt festettek számomra. A jelenet során nem csak megértettem, hogy nem akartam úgy létezni, hogy ezek az érzések, ezek a külső utasítások rángatnak és határoznak meg, hanem elkezdtem nemet mondani minderre, és elkezdtem aktívan cselekedni önmagamért. Azt tapasztaltam, hogy ez az alig két órás játék többet tett hozzá az életminőségem javuláshoz, mint a megelőző hat-nyolc év agyalása.


Felszabadultságomban a pszichodráma elkötelezettje és híve lettem. Persze ez az út sem mentes hullámvölgyektől, de kaptam a problémákkal való megküzdéshez eszközöket és reményt, bizalmat magamban, hogy akármilyen nehéz is a helyzet, tudok rajta javítani, tudok magamért tenni.


Ha nincs önismeretünk, az olyan, mintha egy nagy fekete dobozba záródnánk, ami elnyeli a fényt. Az önreflexió hiánya olyan, mintha egy időzített bombán ülnénk, ami bármikor robbanhat, érzéseink, tetteink elsodornak, és elveszítjük cselekvési képességünket. Megfelelő önismerettel azok lehetünk, akikkel nem megtörténnek a dolgok, hanem akik alakítói az életüknek.

246 megtekintés

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.