• Barbara Szakács

Erdélyi Ildikó: Többletszem – könyvrecenzió

Megjelent a tavalyi év végén Erdélyi Ildikó: Többletszem – pszichoterápiás esettörténetek című könyve. Nagyon vártam a kötetet több okból is. Egyrészt az egyik barátnőm Ildikóhoz jár képzésre, másrészt azért, mert ritkán jelenik meg a pszichodráma-tematikában új könyv, és én mindig nagy izgalommal veszem a kezembe, amikor végre kiadnak egyet.

A Többletszem sok mindenről akar egyszerre szólni: pszichodrámáról az egyéni terápiában, a kliens-terapeuta kapcsolatról, a terapeuta fontosságáról a terápia szempontjából, áttételekről és a magyar pszichoanalízis budapesti iskolájának bemutatásáról. Ahogyan olvasom a könyvet, pont olyan érzésem támad, mint amikor el szeretnék mesélni egy protagonista-játékot egy kívülállónak, aki még sosem látott ilyet, sosem hallott róla. Nagyon nehéz, de mégis megpróbálom, mert jó róla beszélni, jó róla írni is, és hinni azt, hogy átmegy belőle valami a másiknak.


Ami tisztán átszüremlik a könyvből – és ez egyben a legértékesebb is benne, az az, ahogyan az író beenged a belső világába minket, ledobva a terapeuta álarcát. Fantasztikus, szinte regénybe illő történeteket olvashatunk, együtt izgulhatjuk végig az eseteket az elbeszélővel. Az, ahogyan illusztrálja az eseteket, tovább erősíti bevonódásunkat, miközben képet kaphatunk arról, hogy mi is zajlik az egyéni terápiás térben.


Miért fontosak az álmok és azoknak felfejtése egy páciens életében. Hogyan bújnak meg bennünk a fontos történek, és hogyan észlelhetjük ezeket – terapeutaként – a harmadik szemünkkel? Mi is ez a harmadik szem, mivel ad többet? Ezekre ad választ a Többletszem.


Ajánlom mindekinek a könyvet, kiváltképp azoknak, akik még sosem jártak sem csoportba, sem egyéni terápiára. Mert ha ezt a könyvet elolvassák, kedvet fognak kapni arra, hogy elinduljanak az önismeret útján.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.