• staff

Harminc évnyi tanulás, tapasztalás – visszajelzések az Életszövet30 kongresszusról

Befutottak a rendező-stábhoz az első élménymegosztó visszajelzések. Nagyon örülünk, hogy jól éreztétek magatokat, jó élményeitek lettek a pszichodrámáról, egymásról, magunkról. Az Életszövet30 kongresszus lezárult, de a szövet tovább szövődik bennünk, kapcsolatainkban, munkánkban. Olvassátok az eddig összegyűjtött véleményeket, és hamarosan lesz lehetőségetek egy közös felületen megosztani tapasztalataitokat nektek is.

A kongresszuson a pszichodráma alapítója, Jacob Levy Moreno is megjelent

Hétvégén pszichodráma-kongresszuson voltam, ahol Moreno szelleme is megjelent. Leírhatatlan élmény volt részese lenni ennek a nagy ünnepnek... ..., tanulni a "nagyoktól", kapcsolódni, sírni, nevetni, s megélni, hogy most már én is tagja lehetek ennek a nagy családnak.

Szigeti-Cseke Zsuzsa


Nyitó nagycsoport

30 éves lett a Magyar Pszichodráma Egyesület. Egy óriási jubileumi kongresszus keretében ünnepeltünk. Ez volt az Èletszövet30.

Találkoztam magammal és találkoztam másokkal. Részese voltam és része lettem. Vezettem és vezettek engem. Sírtam, nevettem. Elgyászoltam, újjászületettem. Eljátszottam, eltáncoltam. Álmomat elmesèltem és a többiek álmaival összeszőve életre kelt. Hálát adtam, kaptam. Elismerésem kifejeztem és elismerést fogadtam. Közelebb kerültem a bennem lévő isteni rèszemhez és Istenhez. Boldog voltam. Vagyok. Mert élek és élvezem az életem

Darida Zsófi

Így néz ki egy zenekar, ahol mindenki pszichodráma vezető

18 éve része az életemnek a pszichodráma (igen, már oviban is...). Az Egyesület most ünnepelte 30 éves évfordulóját. 3 nap, 300 ember, rengeteg színes program, érzelmi kavalkád. Tartottam workshopot a kapcsolatban levésről, Darida Zsófival hálásak voltunk annak 20 embernek, aki a lelkével volt jelen. Foglalkoztam a transzgenerációs üzenetekkel és lenyomatokkal Manuela Maciellel, pszichoszomatikával (meg is fejtettem egy tünetem Judith Teszáry és Pajor Ágnes segítségével), bodyworkön próbálgattam testem határait, énekeltem, sírtam, jártam Auschwitzban, sokszor meg is haltam, vonaton utaztam orosz katonaként, majd a csillagok fényében inspirálódó dramatistaként. Maurizio szociális álommátrixa lenyűgözött. Újra tisztult a kép a szerepelméletről Péter Aszalós workshopján, Kostas Letsios visszaidézte Clayton szellemét, tanultam a kamaszokkal hatékony drámáról és hallgathattam megint Boldizsár Ildikót mesélni... “Szavaltam” egyet újra a megidézett Pilinszky hangján... és még sokminden. Szuper szervezők, előadók, résztvevők, akik hisznek az önismeret, elfogadás, változtatás és együttműködés erejében, csodájában egyéni és társadalmi szinten is. Kapcsolódni jó. Fáradtan feltöltődve hálásan.

Fertetics Mandy

Záró nagycsoport Aszalós Péterrel és Vikár Andrással

Köszönöm a szervezőknek és minden dramatista mesteremnek, társamnak, hogy ilyen csodálatos, élménygazdag és színes három napnak és flownak lehettem a részese! Boldog születésnapot Pszichodráma Egyesület!

Bóta Veronika

A tortánkat Bozóky Ágota készítette. Köszönjük, fincsi volt

Közben megszerveződött az Életszövet 30. A Magyar Pszichodráma Egyesület jubileumi kongresszusa. Jelentkeztem és elmentem két napra. Mint művészetterapeuta igyekeztem minél több embert megismerni és kapcsolódni, szakmailag vagy emberileg. De az új kapcsolódásoknál sokkal többet vittem haza onnan. Két csodás napot tölthettem együtt segítőkész, nyitott és önazonos emberekkel… …Molnár Erika és Borsfay Krisztina “Egy szoknya, egy nadrág” workshopja nagy támogatást adott a szakmai fókuszomban és elhivatottságomban. Aszalós Péter “Tárgykapcsolati traumák és gyógyításuk” workshopja adta a kezdő lökést, majd Kostas Letsios kályhameleg szeretete gyújtotta be a rakétákat “A fény az fény” workshopon. Dena Baumgartner workshopja a morenoi Istenhitről hab volt a tortán, a záró nagycsoport Vikár Andrással és Aszalós Péterrel pedig felejthetetlenül “beszőtte” magát az agyamba és a lelkembe ezen az Életszövet kongresszuson.

Kotán Niki

(A teljes írást lásd itt: https://thetaniki.hu/2019/12/03/csend-szemlelodes-es-belso-gyermek/?fbclid=IwAR12JJmUhTbNfykcJXbJPF5TKrCbcdLPQznJ4MLYytC2ZFEdQlrrFLjccp0)


A fény az fény. Kostas Letsios-szal a csoportja után

Amikor sokaktól azt hallod, hogy hülye vagy, mert spirituális életet élsz, majd elmész egy workshopra, ahol elsősorban orvosok, pszichológusok vannak és pszichodráma-csoportokat vezetnek, jogosan érzed magad kakukktojásnak. Kb. az első 5 percben. Aztán az előadó közli, hogy érintsétek meg egymást, érezzétek egymás rezgését, mint ismerkedés, akkor kezdesz rájönni, hogy jó fészekbe pottyantál. Majd amikor a kollektív tudat és tudatalatti témájáról van szó, és nem csak szó, hanem a feladatok, játékok során megtapasztalod azt, akkor tudod, hogy minden okkal történik. Az is, hogy te ott vagy éppen. Hála… Köszönöm, hogy elmehettem, mert ezentúl az én életem része is lesz. Megfogott, felejthetetlen élményt adott. És mellé megértettem egy visszatérő álmomat, aminek azóta nincs már oka visszajönni.

Nagy Csilla

Maurizio Gasseau szociális álomszövés nagycsoportja

Csodálatos spirituális utazás volt ez számomra. Nézem a havat: tökéletes befejezés egy valóban mesés élménynek. 24 órás kaland lesz hazamennem (Dena a hóesés miatt órákon át Ferihegyen ragadt a felszállásra kész repülőjében -- a szerk.) , de az, hogy találkozhattam veletek, és az a hála, amit a munkám után kaptam, dalra fakasztja a szívemet. (This has been a beautiful spiritual journey for me. I am looking at the snow a perfect ending to a truly fairytale experience. This whole adventure home will be 24 hours but meeting you all and feeling the gratitudes from my work makes my heart sing.)

Dena Baumgartner


Dena Baumgartner

Annyira jó volt látni, hogy emberek 30 év után is lelkesek és hisznek ebben a módszerben. És hogy olyanok, akik még csak most ismerkednek vele, első látásra megérzik az erejét. Jó volt találkozni és játszani nemzetközi “nagyságokkal”, akik a szó legjobb értelmében nagyok: nem éreztetik, nem viselkednek, egyszerűen jelen vannak, levesznek a lábamról ezzel a jelenléttel. Anélkül hatnak, hogy hatni akarnának. Jó volt teret engedni a saját érzéseimnek. És izgalmas és felemelő volt rálátni arra a rengeteg területre, még ha csak kóstoló jelleggel is, amit a pszichodráma szűkebb-tágabb értelemben magában foglal: spiritualitás, halál, születés, szociális kapcsolatok, környezetvédelem, egyedüllét, gyermekkor és még sorolhatnám. Azt érzem, harminc évet szeretnék én is tanulni/érezni/tapasztalni a pszichodráma-módszerrel. Legalább!


Kupa Julcsi


Teszáry Judith

200 megtekintés

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.