• staff

Hitelesen vagy sehogy

A "közös álláspontok felé közeledés fontosságát, a nehéz kapcsolati helyzeteken való folyamatos munkálkodás reménységét, hitet az együttműködés gazdagító voltában" hangsúlyozza a Magyar Pszichodráma Egyesület első elnöke, Tomcsányi Teodóra köszöntőjében, melyet az Életszövet30 jubileumi kongresszus résztveőinek írt. Egyúttal ezekkel a sorokkal zárjuk az Egyesület elnökeit , és rajtuk keresztül a magyar pszichodráma első harminc évét bemutató sorozatunkat.


Tomcsányi Teodóra

Első elnökként gondolataimat az Egyesületnek nem egy interjúban, hanem egy tanulmányban írtam meg Sarkady Kamillával, Pintér Gáborral és Teszáry Judith-tal közösen, ami az Egyesület folyóiratában is megjelenik 2019-ben. A tanulmány elsősorban a magyarországi pszichodráma első időszakáról szól, beleértve az általam vezetett ciklust is.


Moreno általam szabad fordításban gyakran idézett, ismert gondolata, mely szerint minden igazi második élmény megszabadít az elsőtől, szeretném, ha fordítva is igaz lenne…


A Magyar Pszichodráma Egyesület alakulásánál első élményünk az volt, hogy két szembenálló iskola összefogásával és igazi együttműködésével indult a munka. Ha a morenói gondolatot kiterjesztve hihetnénk abban, hogy az első összefogás szellemisége hathat és visszahathat a működésünkre, az azt jelentené, hogy amit a pszichodráma szellemisége közvetíteni akar a csoportjainkban részt vevőknek – a közös álláspontok felé közeledés fontosságát, a nehéz kapcsolati helyzeteken való folyamatos munkálkodás reménységét, hitet az együttműködés gazdagító voltában –, azt mi magunk is éljük, érleljük nap mint nap. Hogy hitelesek vagyunk. Hiszek benne, hogy ebben továbberősödve Egyesületünk egyre több szakmaiságot, és egyre több emberséget is fog közvetíteni.


Szimbólumként a kálnoki középkori templom mennyezetének kazettáit idézem fel. Mindegyik kazetta rajzolata, színezete más, az összhang mégis nagyhatású.

Forrás: Bagyinszki Zoltán-Tatár Sarolta: Erdélyi templomok. Tóth Könyvkereskedés és Kiadó, 2010. 160.

Mikes Kelemen számomra szintén szimbólum – az elköteleződésé. Zágoni birtokán lévő Zabola temploma kazettás mennyezetének virágaiból eggyel gratulálok az Egyesület minden tagjának a 30. éves születésnaphoz:

Forrás: Tomcsányiné Szemere Sarolta:A mennyezet virágai. Budapest 2006.

Tomcsányi Teodóra

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.