• staff

“...hogy újra álmodni tudjanak” – Idén lenne Jacob Levy Moreno 130 éves

Frissítve: 2019. jún 21.


...én visszaadom a bátorságukat

Ma lenne 130 éves Jacob Levy Moreno, a pszichodráma módszer kifejlesztője, a csoportpszichoterápia úttörője. Nevéhez fűződik a szociometria, a szociodráma és a szerepelmélet kidolgozása, létrehozta és vezette a Rögtönzések színházát Bécsben, dolgozott prostituáltakkal és menekültekkel. 1931-ben részt vett az Egyesült Államok egyik legnagyobb börtönének, a Sing Singnek a szociometrikus átszervezésében is, az ebből készült tanulmányt 1932-ben mutatta be az Amerikai Pszichiátriai Társaságban. Sokak szerint ez volt a modern csoportpszichoterápia kezdete.


Moreno egy romániai szefardi zsidó családból származott, de szülei nem sokkal születése után Bécsbe költöztek, ahol Moreno gyermekkorát és fiatalságát töltötte. Matematikát, filozófiát és orvostudományt tanult a Bécsi Egyetemen. Ebből az időszakból származik az a történet, melyet önéletrajzában ír le, és melyben megfogalmazza viszonyát a kor akkor már divatossá vált pszichoanalitikus megközelitéséhez:


Részt vettem Freud egyik előadásán. Épp befejezte egy telepatikus álom elemzését. Ahogy a diákok kiáramlottak a teremből, megszóltott, és megkérdezte, hogy mivel foglalkozom. Azt válaszoltam: Freud úr, én ott kezdem, ahol ön abbahagyja. Ön a rendelőjének mesterséges berendezései között találkozik az emberekkel, én az utcán vagy az otthonukban, a természetes környezetükben. Ön analizálja az álmaikat, én visszaadom a bátorságukat, hogy újra álmodni tudjanak. Ön elemzi és szétszedi őket. Én lehetővé teszem, hogy kijátsszák a konfliktusos szerepeiket, és segítem őket, hogy újra összerakják a darabjaikat.


Moreno nem pusztán egy módszert fejlesztett ki, hanem az emberről szóló teljes filozófiai rendszert is. Emberképe központjában a kreativitás és a spontaneitás elképzelései álltak, melyeket az emberi lények legfőbb tulajdonságának tartott. Az ember természetes és eredeti állapotának tekintette a kreatív és spontán önkifejezést, mely a legalapvetőbb emberi működésben, a találkozásban fejti ki hatását.


Pszichodramatikus módszerének középponjában a színpadi akció áll, mely egyszerre teszi lehetővé, hogy a protagonista találkozzon élete fontos szereplőivel, történéseivel, helyszíneivel, és önmagával, érzéseivel, működéseivel.


A lejátszásban, a színpadi akcióban ahelyett, hogy visszafognánk a protagonistát, lehetővé tesszük számára, hogy minél nagyobb szabadságban és a maga minél nagyobb teljességében megélhesse és kifejezhesse tapasztalatait. Az önkifejezésnek ez a szabadsága vezeti el ahhoz, hogy tüneteit meghaladja. Ahogy Moreno önmagáról beszélve fogalmaz:


Így tehát meg akartam mutatni, hogy itt van egy ember, aki a paranoia, a megalománia, az exhibicionizmus és társas összeférhetetlenség minden jelét hordozza, és aki így is meglehetősen jól kontrollált és egészséges. Meg akartam mutatni azt, hogy az nyilvánvalóan hatékonyabb, ha ez az ember kijátssza magából a tüneteit, mintha megpróbálná korlátok közé szorítani és megoldani azokat megmutatni a pszichoanalizis élő antitézisét, a pszichodráma protagonistájának előképét. Az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljon az “Isten-szindrómától”, ha kijátssza azt.


Moreno ambíciója volt, hogy a pszichodrámával és a szociometriával valós társadalmi változások motorja lehet. Nem állt távol tőle, hogy a társadalom peremére szorult csoportokkal dolgozzon, ahogy azt tette a már említett börtön-átszervezésnél is, de ugyanígy dolgozott javitóintézetes lányokkal, bécsben élő menekültekkel vagy prostituáltakkal.


Ahogy protagonistáihoz, úgy a sérülékeny társadalmi csoportokhoz is ítélet-mentesen közelitett, és ahelyett, hogy a “tüneteiket” elemezte volna, vagy próbálta volna meg korlátok közé szorítani, inkább az emberi méltóságból ébredő kreativitást és spontaneitást igyekezett feléleszteni ezekben a helyzetekben is. Ahogy bécsi prostituáltakkal végzett munkájára emlékezve írja:


Munkánkat nem az vezérelte, hogy “megreformáljuk” ezeknek a lányoknak az életét, vagy hogy analizáljuk őket… ...Azt tartottam szem előtt, amit -- most az ideológiát félretéve -- Lasalle és Marx tett a munkásosztályért: tiszteletre méltóvá tették őket azzal, hogy a méltóság érzését adták nekik, és megemelték az egész osztály státusát azzal, hogy szakszervezetekbe szervezték őket. … … Az volt a fejemben, hogy valami hasonlót kellene tennünk a prostituáltakért. Gyanítottam, hogy a terápiás szempont itt sokkal fontosabb lesz, mint a gazdasági, mivel a prostituáltak oly régóta voltak stigmatizálva mint megvetésre méltó bűnösök és értéktelen emberek, hogy ezt szinte megváltoztathatatlan tényként kezelték.


Noha a Bécsben élő olasz menekült-családok fizikai adottságain nem tudott változtatni, már itt elkezdte a szociometria alapelveit alkalmazni, és segítette a közösséget abban, hogy a családok a kölcsönös szimpátiák mentén találjanak lakóhelyet maguknak a táborokban, így a jobb térbeli elrendezés miatt kevesebb konfliktussal és stresszel élhették mindennapjaikat. Visszaemlékezéseiben így ír erről:


Használtuk a szociometria módszerét, még ha mégoly kezdetleges formában is. A családokat azon az alapon helyeztük el, hogy hol érzékeltünk kölcsönös affinitást… ....Az elméletem azon az egyszerű tényen alapult, hogy ha a családok olyanok közelében lakhattak, akikhez pozitívan viszonyultak, akkor hajlamosabbak voltak segíteni egymásnak, és ezáltal a konfliktusok mind számában, mind intenzitásában csökkentek.


Moreno gazdag és szerteágazó életművet hagyott hátra, melyet aztán tanítványai, és tanítványainak tanítványai még szerteágazóbb utakon fejlesztettek tovább.

Ha kíváncsi vagy, hol tart ez a folyamat, hova fejlődött Magyarországon a kreativitás és spontaneitás alapjain nyugvó gyógyító és személyiségfejlesztő munka, gyere el november 29. és december 1. között az Életszövet30 kongresszusra.

254 megtekintés

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.