Kongresszusi helyszín-bejelentés avagy: költözködünk, tehát vagyunk

Megtaláltuk. Megnéztük. Megszerettük. Továbbmentünk. Gondolkodtunk. Visszatértünk. Forgolódtunk. Döntöttünk. És most bejelentjük. (Közben persze izgulunk.)

És hogy bejelentésünk jól fogadjátok, ezért hivatkozunk fűre-fára. Kiváltképp Morenora, Alberto Eiquer-re, na és persze a praktikumra.

Moreno azt mondta, hogy a pszichodráma helye az életben van. Mert ott, ahol eleve találkozások történnek, jól érzi magát a pszichodráma is. És mivel ebben a világért sem szállnánk vitába a mesterrel, ezért úgy gondoltuk, a Magyar Pszichodráma Egyesület 30 éves jubileumi kongresszusának helyszíne is legyen életteli. Steril kongresszusi központ helyett egy darab valóság. Életből való kivonulás helyett épp az ellenkezője: bevonulás az életbe. Egy olyan helyet kerestünk tehát, amely egyébként a saját jogán is működik, ahol nap, mint nap találkozások zajlanak, ahol emberek jönnek-mennek, kapcsolódnak magukhoz és egymáshoz. Ahol történetek szövődnek, ahol eleve tapintható az élet szövete. Ami illik hozzánk és ahová odaillünk.


(ahol eleve tapintható az élet szövete)

Alberto Eiquer francia pszichoanalitikus szerint a költözés olyan, akárcsak a vedlés. Ugyanis az otthonunk minket védő borítékként, szimbolikus bőrrétegként is felfogható, amelyet életünk bizonyos szakaszaiban hátra kell hagynunk. Mert már túl kicsi, vagy túl nagy, mert már nem tud lépést tartani az életünkben bekövetkezett változással. „Az állatok vedlenek, az emberek költöznek” – mondja. Mi most kongresszusunk aktuális tematikájának megfelelően költözünk. Jubileumi rendezvényünk számára olyan új otthont választunk (olyan új bőrt növesztünk), amelyben – a workshopoknak szánt különtermeken túl - rengeteg ellenállhatatlan közösségi tér van. Ismerkedni, összetalálkozni, élményeket megosztani egymással, enni-inni, együtt lenni. Az eddig szőtt szövetünket megélni és tovább szőni. Szövődni.


(tér együtt lenni)

Moreno és Alberto szempontjai mellett pedig persze az sem ártott, ha a hely rendelkezik kellő mennyiségű workshop-térrel és egy elég nagy nagyteremmel, bérleti díja belefér a költségvetési keretünkbe, és pénteken is egész napra bérelhető. Ez utóbbi négy feltétel képezte magát a praktikus szempontot.


(elég nagy nagyterem - hátulról)

Nos, jelentem: megtaláltuk. És most, hogy már ennyit hivatkoztunk fűre-fára, be is jelentjük:

A Magyar Pszichodráma Egyesület Jubileumi Kongresszusa november 29.-30.-án és december elsején a Dürer Kertben lesz.A helyszínnel kapcsolatos részletekkel egy következő posztban jelentkezünk. Ötleteinkről, itt zajló munkálkodásunkról szeretnénk folyamatosan tájékoztatni benneteket. Ha úgy érzed, lobog benned némi be- és átrendezési, téralkotási, helyteremtési, dekorációs, esztetizáló stb. szenvedély, szeretettel várunk „helyszínelő csapatunkba”, amelynek fő feladata a Dürer dramatikus meghódítása lesz. Jelentkezés itt: csillahunya@gmail.com


(képek forrása: http://www.durerkert.com/hu/galeria)

269 megtekintés

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.