• György Zsolt Rubovszky

Lacaniánus pszichodráma Iseoban és Budapesten

Frissítve: 2019. nov 23.

...Paola csöndesen, kevés szóval követte a protagonistáját. Azt lehetett érezni, hogy ez a csönd egyre nagyobb lesz, és leginkább mélysége van, mintsem szótlansága. Finoman, halkan és nagyon bátran fordult a hiányok felé, miközben a protagonistában mélyen történt az élet...

Rubovszky György Zsolt Paola Cecchettivel és Carmen Tagliaferri

Amint arról már többször is írtunk, jártunk Iseoban az IAGP konferenciáján. Számtalan program, dramatista, irányzat, amiből lehetett csodákat mazsolázni, jó emberekkel találkozni, érdekes szakmai impulzusokat elhozni. Nagyon kellett ismerni a porgramfüzetet: „Ha erre elmegyek ma, akkor holnap tudok menni a másikra…” és így tovább, ahogy ez egy konferencián szokott is történni. Így akadt meg a szemem egyik nap a Lacaniánus pszichodráma címen, ami pszichoanalitkus kandiádusként nagyon felkeltette az érdeklődésem, de őszintén szólva nem nagyon tudtam róla semmit. Hát, elmentem…


Ott találtam két kedves csoportvezetőt, akik határozottan, de nagy nyitottsággal fogadták a csoportot, annak minden aktuális dianamikájával együtt. Először az tűnt fel, hogy ugyan volt egy utólag számomra is világossá váló csoportkezedet, de eleinte leginkább szabad beszélgetéshez hasonlított a történés. Mind a két vezető figyelt, az egyikük hozzá is szólt, de ebben a szakaszban – ha így utólag visszagondolok – leginkább szabad interakciós csoporthoz hasonlítottunk. Majd egyszer csak Paola ránézett az egyik csoporttagra: „És mondd, ne nézzük ezt meg a színpadon…?” És már ott is álltak a tér közepén, indult a játék.


Paola csöndesen, kevés szóval követte a protagonistáját. Azt lehetett érezni, hogy ez a csönd egyre nagyobb lesz, és leginkább mélysége van, mintsem szótlansága. Finoman, halkan és nagyon bátran fordult a hiányok felé, miközben a protagonistában mélyen történt az élet. A végén egy protagonistát láttam mély regresszióban, ugyanakkor mégsem regresszíven. Azt lehetett érezni, hogy annak a nagy csöndnek a mélyén valami nagy titok is van…


A játék feldolgozása után szólalt csak meg Carmen, aki addigra teljesen ki is került a csoport fókuszából. Csak ekkor vált számunka megérthetővé, hogy ő a pszichoanalitikus szabadon lebegő figyelmével volt végig jelen, amiből jegyzetek születtek. Ezeket a mélyen feltáró, fókuszáló, utat nyitó asszociációit pedig igen szabadon hagyó módon osztotta meg. Meg kell mondjam, hogy ez nagyon megrázott engem. Ebben a magunkat megnyitó állapotban Carmen „megfigyelései” olyanok voltak, mint egy nagyon eltalált szabadvers, ami hírtelen egyszerre megvilágítja ’a mindent’, és leginkább nem hagy egyedül abban, amiben vagyok.


Amkor ezután szakmailag is feldolgoztuk, ami közöttünk történt: mi alapján ajánlott Paola játékot a protagonistának, a játék során miért interveniált úgy, ahogy, és hogy mi a szerepe megfigyelőnek a lacaniánus pszichorámában. Ekkor vált igazán meghatározó élménnyé szakmailag is mindaz, amit ebben az alkalomban átéltem.


Nem volt más választásom, másnap is el kellett mennem a lacaniánus programra, ami után természetesen meg is hívtuk Paolát és Carment a mi konferenciánkra. Nagy örömünkre, kedvesen és nagyon nyitottan reagáltak. Még az otthoni szakmai programjaikat is át kellett alakítani, amit csak úgy tudtak megtenni, hogy Carmen helyettesíti egy szakmai találkozón Paolát, aki így Budapestre Gianfranco Mercolinóval érkezik. A konferencia első napján lesz workshopjuk, majd Paola egy előadásban fog beszélni a módszerről, amit a klinikai kerekasztal követ, amiben szintén részt fog venni.


Várjuk őket és Benneteket is szeretettel!


Paola Cecchetti és Gianfranco Mercolino workshopja: https://www.kongresszus.pszichodrama.hu/programokm/program09

Paola Cecchetti előadása: https://www.kongresszus.pszichodrama.hu/programokm/program16

Klinikai kerekasztal: https://www.kongresszus.pszichodrama.hu/programokm/program17

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.