Mindenkinek van egy széke

Frissítve: 2019. júl 7.

Csoportozunk. Na, nem csak úgy, észrevétlen, ahogy egyébként mindannyian születésünktől kezdve a családban, az oviban, az iskolákban, az edzéseken, a szakkörökön, a munkahelyen, nyelvtanfolyamon, mindig és mindenhol, ilyen-olyan okból, kikerülhetetlenül. Hanem tudatosan választva magáért a csoportért, az együttes élményért, a szociális mikrokozmoszon keresztül a nagy egész megismeréséért és megértésért, a többiek őszinte visszajelzéséért, a máshol ilyen sűrűségben át nem élhető őszinteségért, a biztonságos meztelenségért, a feltétel nélküli elfogadottságért és elfogadni tudásért.


Csoportozunk. Útkereső, kapunyitási félelmekkel telepakolt fiatal felnőttként, párkapcsolati kérdésekbe gabalyodott férfiként és nőként, a gyerekek kirepülését túlélő, ismét magát kereső érett emberként, „az emberélet útjának felén” mindent megkérdőjelezőként, traumákkal birkózóként, krízisbe zuhanóként, kapcsolódni nehezen tudóként, saját határokat túlbiztosítóként vagy egyfolytában elárulóként, fiatalként, idősként, férfiként, nőként, melegként és heteroszexuálisként, abuzáltként és abuzálóként, szegényként és gazdagként, vidékiként és fővárosiként.


Egymástól tanuljuk magunkat. A kapunyitási félelmekkel telepakolt fiatal felnőttön keresztül hozzáférünk akkori tétovaságunkhoz, remegő lábú, bátor döntéshozónkhoz és az első nagybetűs lépéseinkhez. A gyerekek kirepülését épp csak túlélő, ismét magát kereső, érett emberen keresztül felkészülünk saját nagykorú szülőségünkre, és jó eséllyel megértünk valamit szüleinkből is. A melegsége felvállalásával küzdő társunkon keresztül szembesülünk saját szégyeneinkkel, rejtőzködésünkkel, kirekesztés és önkirekesztés élményeinkkel. A párkapcsolati kérdésekbe gabalyodott férfi és nő akár mi is lehetnénk.


Csoportozunk. A másik segítségével szelídítjük és számoljuk fel magunkban fokozatosan a másság idegenségét. Mert a legmélye mindig ugyanaz. Mindenkinek van egy széke és van egy története.

168 megtekintés

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.