Több barátot a magyaroknak – pszichodrámával

Az MTA társadalomkutatóinak 2017-es felmérése szerint Magyarországon az emberek egynegyedének nem volt egyetlen barátja sem, és akiknek voltak barátai, azok is baráti kapcsolataik számának fogyatkozásáról számoltak be. A pszichodráma módszer azonban sokat tud segíteni abban, hogy ez a helyzet változzon.Mivel barátságaink nagymértékben járulnak hozzá boldogságunkhoz, egészségünkhöz, érvényesülésünkhöz, biztonságérzetünkhöz és a világban való eligazodásunkhoz, a fenti adatok fényében elmondhatjuk, hogy hazánkban ezen a téren van hova fejlődnünk.


A pszichodráma elméletében és gyakorlatában az emberi kapcsolatok központi szerepet játszanak. Jacob Levy Moreno, a módszer kifejlesztője szerint a találkozásban, az emberi kapcsolatban válunk csak igazán élővé, személyiségünk különböző részei csak a másokkal való tartalmas együttlétben tudnak kifejlődni, belső világunk is azáltal válik számunkra is valóságossá, ha képesek vagyunk azt másokkal megosztani.


A pszichodráma csoport egy kapcsolatokkal átszőtt közösség. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy a csoporttagok egyre inkább képesek legyenek megértéssel és beleérzéssel egymás felé fordulni. Tanuljuk, hogy miképp tudjuk úgy kifejezni magunkat, hogy azzal leginkább előmozdítsuk a kapcsolatainkat, és tudatosan szoktatjuk le magunkat a kritizálásról, kioktatásról, a másik részvét nélküli elemzéséről.


A csoportokban megtanulhatjuk, hogy miként közeledhetünk másokhoz, miként épülhet ki lassan a bizalmunk olyan emberek felé, akikkel elsőre látszólag semmi közös nincs bennünk, egyszóval megtanulunk barátkozni.


A csoportokban a tagok társas képességei nagyon sokat tudnak fejlődni. Egy hosszabb folyamat végére maguk is meg szoktak lepődni, hogy mennyivel könnyebben fejezik ki magukat, mennyivel könnyebben kezdeményeznek, és mennyivel bátrabban vágnak bele kalandos találkozásokba másokkal.


Ha netalántán azok közé tartozol, akiknek egyetlen barátja sincs, vagy egyszerűen csak szeretnéd, hogy több legyen és ügyesebben teremts kapcsolatokat, a pszichodráma kiváló eszköz lehet a számodra. A drámacsoportban pedig egyből meg is tapasztalhatod, milyen az, amikor egy egész közösség figyelemmel és törődéssel fordul feléd és te is így tudsz fordulni másokhoz.
327 megtekintés

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.