Vagány, szakmai találkozás - amit tudni lehet az Életszövet30 kongresszusról

Frissítve: 2019. ápr 10.

Az Életszövet30 kongresszus szervezését leginkább úgy éljük meg, mint egy nagy, színes szőttes szövését. Munkánk anyaga folyamatosan alakul, új ötletek szálait, új emberek munkáját, helyeket és értékeket adunk hozzá időről időre. Szeretnénk megmutatni neked, hogy hol tartunk most, hogy lásd hol és milyen módon tudsz csatlakozni, részt venni. Sződd bele magad te is programjainkba és a szervezésbe, várunk szeretettel.

Elindulás


A kongresszus szervezése 2018 nyarán kezdődött egy mályinkai elvonulással, ahol összejött a kezdő stáb és megszületett a következő pszichodráma kongresszus témája, az Életszövet alapötlete, amit Réka mondatai fejeznek ki legjobban:


Az élet szövete az az esszenciális élmény, hogy kapcsolódom a nagy egészhez, elbírom a jót és a rosszat és engem is bölcs belátással elbírnak, megtartanak. Ez az élmény a múltból táplálkozik és a jövôt táplálja. Az élet szövetének megpillantása egyszerre élmény és megértés. Átélem és megértem. Hol van ebben az én teremtô, létrehozó szerepem?


Az élet szövete egyszerre jelenti az emberi kapcsolataink rejtett vagy tudatos hálózatát és az önmagunkban hordozott szerepek szövedékét is, ahol a kapcsolódásokon keresztül áramlik, vagy a kapcsolat hiánya miatt megáll az élet energiája. Ez a szövet kapcsol a nagy egészhez, ezen keresztül ér el minket energia, információ, hatás és ez a szövedék tart meg, ha kell.


Ősszel Füleki Betti segítségével egy brand-építő folyamatban jártuk körbe, hogy milyen értékeket fogunk szem előtt tartani szervező munkánkban, és milyen értékeket szeretnénk közvetíteni a kongresszuson. A végeredmény az Életszövet30 címen túl egyetlen kifejezésbe sűrítve így szól:


Vagány, szakmai találkozás


A vagányság és bátorság Moreno azon meggyőződéséhez kapcsol minket, hogy a pszichodráma az élet része, minél közelebb történik az élethez, annál erősebb és igazabb. Ezért is választottuk helyszínnek a Dürer Kertet, ahol az önkéntes stábunk és rejtőzködő esztétáink segítségével egy izgalmas és vagány teret hozunk majd létre.


A szakmaiság, a szakmai színvonal jó határokat jelöl ki abban, hogy milyen minőségű előadások és workshopok lesznek a kongresszuson. Törekedni fogunk arra, hogy a kongresszus programjain sok szakmai hozzáadott érték jelenjen meg a tudományos kutatástól a kísérletező, módszertani útkeresésekig.


A találkozás az életszövet szövésének elemi pillanata. Sok lehetőséget szeretnénk teremteni a spontán találkozásoknak a kongresszus előtt és alatt. Ezen kívül szeretnénk, ha az egyesületi művészeink kilépnének a fényre, kiállítanák képeiket vagy szőtteseiket, zenélnének nekünk vagy énekelnének. És olyan workshopoknak is helyet adunk, ahol egymástól valamilyen dimenzióban (kor, iskola, módszer) egymástól távol álló vezetők tartanak.


Az erős alapok ünnepe


Az 1989-ben megalapított Egyesület rengeteg ember önkéntes munkájával, lelkesedésével jött létre. Kiépült a Képzési Rend, az Egyesület működési rendje, lett iroda, szakpszichológusi-, és a pszichoterápiás képzésben is elismert önismereti képzés, anyagi stabilitás.


Eddig 1200 bejelentett (és számtalan más) pszichodráma csoport indult, köztük bibliodráma és gyerekdráma csoportok is. Folyamatosan mintegy 1000 ember jár csoportba, ami több, mint kétmillió (!) résztvevői órát jelent eddig. Az elmúlt 15 évben mintegy 300 workshopot tartottak az egyesület kiképzői és tagjai. 27-szer megjelent a Pszichodráma újság. 13 kongresszus volt eddig és készülünk a 14.-re.


Színes szakmai munka folyik a Bibliodráma, Gyermekdráma, Klinikai, Kutatás, Pedagógiai, Szociodráma, Szervezetfejlesztés, Színház, Monodráma, Pife és az MPE Magyar Iskola munkacsoportokban. Az Egyesületnek több, mint 600 tagja van.


Amit eddig tudunk a kongresszusi programokról


Biztos, hogy a kongresszus 2019 november 29 - december 1. között lesz a Dürer Kertben. Pénteken reggel 8-kor nyitunk, fél 10-ig lehet ismerkedni, aztán Baják Gábor elnök megnyitja a kongresszust, Teszáry Judith és Aszalós Péter a kezdő rámelegedésben segítenek. Lesz rengeteg workshop, előadás, kerekasztal, egészen vasárnap délutánig.


A kongresszusra tervezzük a következőket:

  • kiképzőinket felkérjük, hogy tartsanak workshopokat, előadásokat, vegyenek részt kerekasztalokon

  • szervezünk egy klinikai sávot (egymás utáni workshopok végig a kongresszuson), ahol klinikai témák lesznek

  • lesz egy érdeklődő sáv, ahol alapszintű, önismereti workshopok lesznek a dráma iránt érdeklődőknek. Ez jó lehetőség a drámavezetőknek, hogy az érdeklődőknek megmutassák magukat

  • meghívunk olyan izgalmas embereket, akikkel beszélgetni fogunk vagy előadnak és akik reményeink szerint bevonzzák a nagyközönséget

  • izgalmas esti programokat is szervezünk


Szakmai estek


A kongresszust több színvonalas, a kongresszus témájához kapcsolódó szakmai est előzi meg.


Az elsőt Szabó Gabi meg is tartotta Coaching a pszichodráma szövetében címmel.

A második kongresszusi beharangozó estet Frenkl Sylvia tartja majd április 10-én Korai éveink szálai a jelen szövetében címmel.

A nyár előtti utolsó beharangozó szakmai estet Molnár Era és Borsfay Kriszta tartják június 5-én.

A beharangozó estek ősszel is folytatódnak: Kiss György Ádámmal találkozhatunk szeptember 20-án.

Októberben pedig Goda Gyula tart workshopot Az elég jó dramatista címmel.
Előkongresszusok


Az alábbi workshopokra hamarosan lehet jelentkezni a weboldalon. (amint meglesznek a hirdetések, belinkeljük őket).


Manuela Maciel két kétnapos workshopja:

Összeszőni a pszichogenealógiát, a pszichodrámát és a szociodrámát (Interweaving psychogenealogy, psychodrama and sociodrama)

2019. november 6-7. és november 9-10.
Maurizio Gasseau két kétnapos workshopja:

Jungi pszichodráma - az álmok transzformatív bölcsessége (Jungian psychodrama - the transformative wisdom of dreams) 2019. november 25-26.

Társas álom-mátrix (Social dreaming matrix) 2019. november 27-28.Vikár András kétnapos workshopja:.

2019. november 27-28.


Jegyek már most kaphatóak a kongresszusra, az early bird jelentkezés határideje május 31. Megvan az első jelentkezőnk is, akinek egy titkos ajándékot fogunk küldeni :). A jelentkezésekre két héten belül küldünk visszajelzést.


A workshopokra és előadásokra az absztrakotokat április elejétől, az absztrakt-felhívás megjelenésétől lehet leadni egészen május végéig. Az elbírálás folyamatosan történik majd, június végéig kialakul a végső program.


A kongresszusi blogon folyamatosan jelennek meg írások a szerkesztőségi stáb segítségével magyar és angol nyelven.


168 megtekintés

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.