Halál, Szabadság, Elszigeteltség, Értelemnélküliség
Egzisztencialista létkérdések a pszichodráma színpadán

Hunya Csilla, Aszalós Péter

Időpont

Péntek 11.00-12.00

Műfaj

Dramatikus előadás 60 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

„Embernek lenni végtelenül fontosabb, mint azok a sajátosságok, melyek az embereket egymástól megkülönböztetik”
(Simone de Beauvoir)

Az egzisztenciális pszichodráma az egzisztencialista filozófia és pszichológia elméletének megfelelően emberi létezésünk alapvető adottságaival szembesít: elkerülhetetlen halálunkkal, végtelen szabadságunkkal, feloldhatatlan elszigeteltségünkkel és életünk jelentésnélküliségével. Ez a négy létadottság egyben négy ontológiai szorongást is jelent, amelyekkel többé vagy kevésbé tudatosan, de mindannyiunknak dolga van. Az hogy, milyen személyes választ adunk egyetemes létadottságainkra illetve szorongásainkra, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy milyen minőségű életet, élethelyzeteket, kapcsolati hálót teremtünk magunk köré.

Dramatikus előadásunkban a témában tartott, azonos című workshop sorozatunk elméleti és gyakorlati tapasztalatait szeretnénk megosztani képzésben lévő és gyakorló pszichodramatistákkal, valamint nem pszichodramatista szakemberekkel egyaránt.

Megmutatjuk, milyen szakmai sajátosságokkal jár, ha a tárgykapcsolati fixációk és a személyes múlt helyett emberi létezésünk alapadottságaira és az egyetemes emberi jelenre fókuszálunk. Milyen témákra, szerepkapcsolatokra és szereprendszerekre melegítheti rá például ez a fókusz a csoport tagjait. A szociális atomok egykori vagy aktuális szereplői mellett színpadra kerülhetnek ugyanis létadottságaik és szorongásaik, haláluk és halálfélelmük, a felelősségük, a vele járó elszigeteltség- és talajtalanságérzet, a demotiváló értelemnélküliség. De ugyanúgy a rájuk adható lehetséges elkerülő stratégiák is, mint például a fúzió, a különlegesség-érzet, az áldozatiság, a döntésképtelenség, a sodródás.

Dramatikus előadásunkban a tipikus szereprepertoár mellett azt is bemutatjuk, milyen pozitív lélektani és életvezetési következményekkel jár, ha elkerülés helyett szembenézünk ontológiai alapszorongásainkkal. Hogyan járulhat például hozzá a személyes halál tudatosulása és elfogadása egy autonóm és személyes értelemmel telített élet kialakításához, vagy az egzisztenciális elszigeteltség feloldhatatlanságának megértése egy szükségletmentes, fejlődésmotivált, érett kapcsolat megteremtéséhez. Előadásunk célja az érzékenyítés és a tudásmegosztás: a pszichodráma alapképzésben nem szereplő egzisztencialista szemléletű rendezés fókuszának, hangsúlyainak, fortélyainak bemutatása vonatkozó filozófiai és pszichológiai elmélet, esetbemutatás és dramatikus szemléltetés segítségével.

Bemutatkozás

Hunya Csilla: pszichológus, pszichodráma vezető, meseterapeuta, mentálhigiénés szakember, magyar-francia-spanyol szakos bölcsész

A sokféle végzettség valójában ugyanarról szól: az emberi sorsok és élethelyzetek, a lélek és a lét iránti kimeríthetetlen érdeklődésemről és nyitottságomról.

Aszalós Péter: kiképző pszichodráma vezető, szervezetfejlesztő, informatikus.

A pszichodráma mágiája az, hogy mindenki visszakaphatja magát önmagától. A titkos kód, amit a dráma képes átadni, hogy saját magunk vagyunk legmélyebb fájdalmaink, gátjaink és indulásaink alkotói. Külső segítségre várás vagy a sorsba való beletörődés helyett rendezőjévé válhatunk az életünknek. Ez a hitem és a tapasztalatom, ezért lettem dramatsta, ezért vagyok itt.

Kiket várunk

A dramatikus előadásra képzésben lévő és gyakorló pszichodramatistákat, valamint nem pszichodramatista szakembereket egyaránt várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.