Csoportjáték: a mostoha technika. A csoportjáték alkalmazásának lehetőségei pszichodráma-csoportban

Rapcsányi Éva, Vékássy Timea

Időpont

Péntek 11.00-13.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Lótusz terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy sokaknak nehézséget jelent a csoportjáték vezetése, s ezáltal háttérbe szorult a csoportjáték alkalmazása a protagonista játékkal szemben. Mintha a vezetők nem tartanák elég értékesnek a csoportjátékra „elpazarolt” időt. Akadályozza a csoportjáték alkalmazását az is, hogy igen szűkös a vezetők csoportjáték repertoárja, illetve nem találják a megfelelő dinamikai helyét a csoportfolyamatban. Ezen a workshopon a csoportdinamikában megjelenő különböző csoport-szituációkhoz kapcsolódó lehetséges csoportjátékokat mutatunk be. Külön figyelmet fordítunk arra, hogy a csoport fejlődési fázisaihoz hogyan illeszthető egy-egy csoportjáték. Kitérünk az egyes csoportjátékok lehetséges céljára a csoport különböző fejlődési fázisaiban. Demonstráljuk a csoportjáték felépítését, vezetését, feldolgozását.

Célunk hogy a workshop résztvevői:
- megismerjenek mind több szituáció-adekvát csoportjátékot, ezáltal bővítsék csoportjáték-repertoárjukat, hogy a kérdéses helyzetben a legmegfelelőbbet tudják megajánlani a csoportnak,
- rálássanak, hogy a csoportban megjelenő témákat mely módon lehet csoportszinten feldolgozni az individualizáció mellett,
- megtanulják a csoportjátékok szisztematikus feldolgozásának módját.

Bemutatkozás

Rapcsányi Éva: kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervizor, pszichiáter, pszichoterapeuta.

Lassan 40 éve dolgozom pszichodrámával. Meghatározó mestereim voltak Maevers Ildikó és Max Clayton, de igen sokat tanultam mind a magyar, mind a külföldi kollégáimtól, tanítványaimtól. Közel 15 évet dolgoztam pszichiátriai-pszichoterápiás osztályon, ahol naponta tartottam betegcsoportokat, dolgoztam pszichodráma-módszerrel szervezetfejlesztésben, sportban, egyéni terápiában, mintegy 33 éve rendszeresen vezetek önismereti, kiképző és szupervíziós csoportokat. Mivel több pszichoterápiás módszerben is kiképző vagyok (KIP, hipnózis), szívesen alkalmazok szükség esetén módszerkombinációkat.

Vékássy Timea: pszichodráma vezető

Másfél évtizeddel ezelőtt találkoztam először a pszichodrámával, ami olyan szerelem volt az első látásra, ami eltérített addigi matematikatanári pályámról. Ez a szerelem azóta is tart, több mint tíz éve már pszichodráma-vezetőként és pszichológusként is dolgozom. Pszichodramatikus gyökereim Dr. Rapcsányi Évához, Dr. Daubner Bélához, Mävers Ildikóhoz és Max Claytonhoz nyúlnak vissza, szárnyaim vezetőtársaim, Schadl Péter, Daubner Eszter, Dr. Martos Tamás és Dr. Rapcsányi Éva mellett növekedtek, míg végül mostanra életem szövetébe visszafonhattam a tanítás mindig is meglévő szeretetét, és kiképző vezetőtársaim mellett újra és újra megtapasztalhatom ennek örömét. Közel 30 önismereti, két asszisztensi és egy felsőfokú csoport vezetésével a hátam mögött őszintén hiszek abban, hogy ez az egyik leghatékonyabb és élménydúsabb formája önismeretünk mélyítésének. Ezt tartom az egyik legfontosabb alappillérének az emberekkel való munkának. Remélem, hogy a dráma erejét, az emberekkel való foglalkozás szépségét és felelősségét, benne az önismeret fontosságát, hamarosan majd kiképzőként is hirdethetem, s így végleg összekapcsolódik tanári és pszichológusi identitásom.

Kiket várunk

Várok minden pszichodramatistát: vezetőket és terapeutákat egyaránt.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.