Társ-szövetek és gazdagító módszerek: párbeszéd innen vagy túlról –– Szomatodráma

Oláh Kata, Pataki Bea

Időpont

Péntek 11.00-13.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Integrál-lak terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

A szomatodráma egy játékos, kreatív önismereti, felismerésekben bővelkedő, sok örömmel és érintéssel járó, könnyen átadható és elsajátítható módszer. Üzeneteket közvetít a testtől a tudatig és vissza, aktív, értelem- és érzelemteli kommunikáció lehetőségét nyitva meg ezáltal benső világunkkal.

A módszer azon az elven alapul, hogy a saját testünkről alkotott elképzeléseink térbeli kivetítése, mélyebb megismerése és kreatív átalakítása gyógyító folyamatokat indíthat el szervezetünkben. Mindez a személyes kapcsolatfelvétel, a testüzenetek szeretetteli elfogadása, az érzelmi elakadások feloldása, a játékban feltáruló helyzet átrendeződése révén valósulhat meg.

A "szomato" szó arra utal, hogy a gyógyító játékok során a testi tapasztalatainkra, tüneteinkre, betegségeinkre fokozott figyelmet fordítunk, és engedjük, hogy a test bölcsessége irányítsa tudatosságunk ébredését. A "dráma" pedig annyit jelent, hogy élőben, "élesben", konkrét találkozások, konfliktusok, érzelmek átélésével és a szükséges lépések azonnali megcselekvésével hárítjuk el a gyógyulás belső akadályait, és jutunk közelebb a vágyott testi-lelki harmóniához.

A szomatodráma módszere lehetővé teszi, hogy elzárt, sokszor fájdalmas érzéseinkkel találkozzunk, melyek tudattalanul irányítják életünket, majd testi tünetek, betegségek formájában manifesztálódnak. A drámajáték során a mély érzelmi átélés oldja a feszültséget, gyengéden elhárítja a már szükségtelenné vált akadályokat, elindítva a gyógyulást. A módszer testünk útmutatását és információs közegét használja fel, segít önszeretetünk és önelfogadásunk gyakorlásában, hogy valódi, teherbíró, szeretetteljes kapcsolatot építhessünk önmagunkkal, testi, lelki és spirituális értelemben egyaránt.

A játék során felismerésekhez juthatunk arról, hogy személyes múltunk, emlékeink, hozzátartozóinkkal való kapcsolataink hogyan vetülnek bele sejtjeink, szerveink kapcsolatrendszerébe. Ezt egyetlen könyvből sem lehetne kiolvasni. A folyamatot erőteljes érzelmi reakciók kísérik.

Ez az érzelmi átélés teszi lehetővé a személyes hitrendszer és a testi folyamatok értelemteli összekapcsolódását, és ezen keresztül az érzelmi megrekedtség és a feszültségek oldódását. A valódi megoldás, kibékítés, megbocsátás, támaszadás a főszereplő testi folyamataiban, testi és lelki érzeteiben, érzéseiben kell, hogy végbemenjen. Így elindulhat egy új energetikai mintázat térnyerése, mely a spontán, természetes, öngyógyító folyamatoknak szabad utat enged.

Bemutatkozás

Oláh Kata: pszichológus, szomatodráma szakember, Szomatodráma központ gyógyító programok, képzések szervezése és szakmai vezetése

Pszichológusként szenvedélyesen érdekel a test és a psziché kapcsolata, a gyógyuláshoz vezető utak, melyek – úgy hiszem – önmagunkhoz vezető utak is egyben. Foglalkoztat, hogyan lehetünk boldogabbak, egészségesebbek, mit tehetünk önmagunkért, és hogyan élhetünk harmóniában szűkebb és tágabb környezetünkkel. Korábban többféle módszerben képződtem, melyek közül eddig a szomatodráma tette rám a legnagyobb hatást. Abban a különös szerencsében is részem lehet, hogy 2016 óta aktívan részt veszek a szomatodráma oktatásában, továbbadásában Pataki Bea kolléganőmmel, így még inkább lehetőségem nyílik elmélyülni e módszerben. Az évek során úgy tapasztaltam, ez a módszer hatékony és teljességgel testre szabható, akár csoportban, akár egyéniben játszunk.

Pataki Bea: szomatodráma szakember, addiktológus természetgyógyász, Szomatodráma központ gyógyító programok, képzések szervezése és szakmai vezetése

Szenvedélyem és egyben a munkám: megismerni és megérteni az alapvető, univerzális emberi természet és viselkedés mozgatórugóit, törvényszerűségeit, melyek egyénileg is meghatározzák a test állapotát és az életminőséget. Az utóbbi hat évben és jelenleg is a betegség-gyógyulás, függőségek-leszokás, fogyás-testképzavarok, gyermekbetegségek, érzelmi- és viselkedészavarok témában keresnek meg, fordulnak hozzám a legtöbben. Foglalkoztat a kényszerű cselekvés lélektana, addiktológus természetgyógyászként is dolgozom. 5-13 éves korú gyermekek számára tartok gyógyító programokat kiscsoportban, valamint egyéni konzultáció keretein belül is. Oláh Katával 2016-tól a 80 órás Szomatodráma Alapélmény, a 160 órás Játékvezető Képzés, és a 40 órás Egyéni konzultációs képzés oktatói vagyunk. Havi rendszerességgel zajlanak programjaink Gyógyító nap néven.

Kiket várunk

A programra szeretettel várjuk az alábbi résztvevőket: pszichodramatisták: vezetők és klinikusok egyaránt, képzésben lévők, pszichodráma iránt érdeklődők, önismereti csoportot keresők, nem pszichodramatista szakemberek: társegyesületek szakemberei, kutatók, pszichológus egyetemisták

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.