Az imaginációs módszerek alkalmazási lehetőségei a pszichodrámában

Hamvas Szilárd, Kovacsics Leila

Időpont

Péntek 11.00-13.00

Műfaj

Workshop 120 perc

Helyszín

Átrium terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

A műhelyben bemutatjuk, miként hívható segítségül az imagináció technikája a pszichodráma játékok során. Egy lezárt, 15O órás önismereti csoport-folyamatában több alkalommal, mintegy „katalizátorként” alkalmaztuk relaxációban az imaginációs módszert. Tapasztalatunk szerint az imagináció adta szimbólumok segítségével már az önismereti munka korai szakaszában (is) hozzá tudunk férni a személyiség mélyebb, tudattalan rétegeihez. A szimbólumok dramatikus, képi megjelenítése az elakadások mögött rejlő tudatosítás eszközévé válhat. A protagonista relaxációban átélt képi anyagát a pszichodráma mintha-terében tudjuk átdolgozni.

Feltételezésünk szerint a pszichodráma során az imaginatív szimbólum-terápiához hasonló kettős mintha tér keletkezik, mely átjárást kínál a két módszer között. A workshop első részében bemutatjuk az általunk alkalmazott imaginációs módszereket, melyeket segítségül hívtunk a fent említett csoportunkban a bemelegítés, a vignetta-játékok és csoportjátékok kapcsán. Ezt követően a workshop résztvevőinek saját élményen keresztül bemutatjuk a műcsarnok-szimbólumot mint imaginációs technikát, és az így kapott élmény-anyagot dramatikusan is átdolgozzuk.

Szakmai célkitűzésünk a különféle módszerek közötti átjárások bemutatása.

Bemutatkozás

Hamvas Szilárd: pszichiáter, kognitív és viselkedésterápiás pszichoterapeuta, pszichodráma pszichoterapeuta, szimboldráma kiképző pszichoterapeuta és akupunktúrás orvos

Szakmai életemet áthatja a jobb- és bal-féltekei gondolkozás közti ingázás. Lázadok, keresem az újat és féltve őrzöm a régit. Az emberi psziché egy bonyolult konstruktum, minden nézőpontból kínál valami újat, amit eddig még nem ismertünk.


Kovacsics Leila: klinikai szakpszichológus, pszichodráma pszichoterapeuta

A pszichodráma volt az első módszer, terápiás nyelv, amit magamba szívtam. Sokszor akkor is bekapcsolom a pszichodráma látásmódomat, amikor nem is vagyok pszichodráma csoportban, hanem egyéni órát tartok. Megszoktam, hogy mindent szcénában látok. Szeretek kísérletezni, új dolgokat kitalálni a drámában is - így "kevertük ki" vezetőtársammal közösen az imaginációs technikák és a pszichodráma társítását.

Kiket várunk

Workshopunkra elsősorban pszichodráma-asszisztenseket és -vezetőket, valamint a társegyesületek képviselőit várjuk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.