Gubanc vagy gyöngyszem? A projektív perszonifikáció monodramatikus módszere

B. Bartus Zsuzsa, Perczel Erika

Időpont

péntek 14.30-16.30

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Szomatikus terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

Vannak nem kedvelt tulajdonságaink, jellemvonásaink, amiről esetleg azt gondoljuk gubancok személyiségünk szövetében, szívesen szabadulnánk tőlük.

Műhelyünkön a protagonista a vezető segítségével ezzel a negatívnak érzett tulajdonsággal egy fiktív személyt felruházva egy másféle élethelyzetben kreatív, hasznos tulajdonságnak éli meg azt. Ez a módszer a projektív perszonifikáció, ami segít integrálni, jól használni ezeket a nem kedvelt tulajdonságokat.

A résztvevőknek bemutatjuk a projektív perszonifikáció technikáját, megbeszéljük ennek hatásmechanizmusát, elméleti hátterét, és a résztvevők is kipróbálhatják, megtapasztalhatják ezt az egyszerű dramatikus eszközt.

Fedezzük fel együtt ezeket a gubancnak látszó gyöngyszemeket!

Bemutatkozás

B. Bartus Zsuzsanna: klinikai pszichológus, pszichodráma vezető

2005-ben végeztem a felsőfokot, azóta vezetek önismereti csoportokat. 2012-ben találkoztam a mentalizáció-központú monodrámával, ami nagyon nagy hatással volt rám. Képzésem során elméleti keretet és gyakorlati eszközrendszert is kaptam, amit nagyon jól tudok használni egyéni terápiás munkámban. Ez a tapasztalat és a Monodráma-munkacsoport vezetőségében való közös, örömteli gondolkodás és munka fontos része lett az életemnek.

Perczel Erika: pszichiáter, pszichodráma pszichoterapeuta.

Évtizedek óta dolgozom egyéni terápiás helyzetekben is dramatikusan. Szívügyemnek tekintem az egyéni pszichodráma népszerűsítését, tanítását, ezért is tevékenykedem a Magyar Pszichodráma Egyesület Monodráma-munkacsoportjának vezetőségében.

Kiket várunk

Várjuk a dramatistákat és a nem dramatista szakembereket, akik egyéni vagy csoportos munkájuk során egy egyszerű és hatékony technikával szeretnék segíteni a hozzájuk fordulókat, valamint várjuk a képzésben lévőket és a pszichodráma iránt érdeklődőket is, hiszen a műhely résztvevői a gyakorlatok során saját gubancaikkal is dolgozhatnak.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.