„…lejöttem az életről” – kamaszdráma workshop. A serdülő-pszichodráma lehetőségei szélsőséges feltételek között

Inotay Judit, Tatai Klára

Időpont

péntek 14.30-16.30

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Átrium terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

Az elmúlt években többször vezettünk kamasz-csoportot együtt és más vezetőtársakkal is. Ezekben a csoportokban közös volt, hogy a csoporttagok különösen nehéz körülmények között nőttek fel – például gyerekotthoni és/vagy nevelőszülői elhelyezés, családon belüli bántalmazás, mélyszegénység – és a jelenlegi élethelyzetük sem volt átlagos. A csoportok intézményi keretek között szerveződtek és folytak. Hol mi ajánlottuk az intézmény vezetőinek ezt a lehetőséget, hol megkerestek minket és kérték a csoport szervezését. Mindig önismereti csoportot hirdettünk és alapvetően a Kende B. Hanna nevéhez kötődő gyerekdráma módszerével dolgoztunk, amiben mindketten képződtünk, de a bibliodráma és a művészetterápia módszerét is használtuk. Volt, amikor kifejezetten bibliodráma és művészetterápiás fókuszú csoportot kértek tőlünk, mert tudták, ehhez is van végzettségünk.

Az intézményi helyzeten túl az alcímben említett szélsőséges feltételek közül néhány: egynemű csoportok, sokszor alacsony iskolázottságú tagok, javítóintézeti elhelyezés vagy előzetes letartóztatás. A csoporttagok életkora 15-19 év között volt.

A workshopon a csoportokon született dramatikus játékokon keresztül szeretnénk megmutatni ennek a zárt világnak egy szeletét, valamint azt, hogy milyen bevilágító történeteket voltak képesek alkotni és eljátszani. Szeretnénk megmutatni valamennyit abból is, hogyan lehetett velük idáig eljutni. Majd a játék alatt szerzett élmények és a résztvevők kérdései alapján beszélgetünk a pszichodráma általunk megtapasztalt lehetőségeiről és határairól ebben a speciális környezetben.

A tapasztalataink alapján a következő kérdéseket ajánljuk gondolatébresztőnek:
- Milyen nehézségekkel szembesültünk vezetőként és magánemberként?
- Milyen technikákkal, módszerekkel tudtuk szóra bírni, akcióba vinni a résztvevőket?
- Mik azok, amik nem működtek ebben a speciális helyzetben?
- Vezetőként milyen kerettényezőket alakíthattunk, mennyire tudtuk befolyásolni az egyes alkalmak, illetve a folyamat egészének alakulását?
- Hogyan kezeltük a nem várt helyzeteket?
- Mit tudtunk tenni a csoporttagokért?
- Milyen elmozdulások történtek?

Ajánljuk azoknak a közös gondolkodás lehetőségét, akik a speciális helyzetben lévő/élő kamaszokkal való munkába szeretnének bepillantani, vagy készülnek hasonló helyzetben csoportot vezetni. Valamint szívesen várunk minden érdeklődőt, akiket érdekel a kamaszcsoport vagy a speciális élethelyzetben lévő csoportok tematikája.

Bemutatkozás

Inotay Judit: építész, komplex művészetterápiás végzettségű pszichodráma vezető, gyerekdráma vezető

„Minden élet drága csipke,
évek szálaiból szőve,
mintáját az adja meg,
ami hiányzik belőle.”
Lao-ce

Építészként végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen és a mai napig dolgozom a saját cégemben, ahol középületek komplex tervezését végezzük. Kacskaringós úton kerültem a pszichodráma-képzésbe, menet közben találtam célt: a kamasz- és fiatal-felnőtt-csoportok vezetését. Ezért párhuzamosan elkezdtem a gyerekpszichodráma képzést is. A nehezen megközelíthető fiatalokkal végzett munka vitt a komplex művészetterápiás képzésbe, ahol új lehetőségekkel gazdagodtam. Amióta csoportokat vezetek kiteljesedett az életem, és folyamatosan inspirál mindkét hivatásom. Mestereim voltak Frenkl Sylvia, Kende B. Hanna és Janda Zsuzsa, Rajnik Mária, akik tanítottak és máig támogatnak ezen az úton.

Tatai Klára: teológus, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető, gyerekdráma asszisztens

„Minden ember szívében van egy Isten-alakú űr, melyet sohasem lehet betölteni semmilyen teremtett dologgal." Blaise Pascal

Teológiai, mentálhigiénés, pszichodrámás és bibliodrámás tanulmányaimat a mérlegképes-könyvelői képesítésem megszerzése után kezdtem el. Mint teológus, 2003 és 2008 között önkéntesként a váci börtönben működő gyülekezetben szolgáltam, talán ezért sem riaszt már a “nehéz terep”. 2013 óta vezetek bibliodráma- és pszichodráma-csoportokat. A hátrányos helyzetű fiatalokkal végzett munka során nagyon sokszor megtapasztaltam a dráma erejét, mely híd volt lélektől-lélekig. Elkötelezett híve vagyok az Isten-ismeret mellett az önismeretnek, mert vallom, hogy ezek nélkül nincs személyiségfejlődés!

Kiket várunk

Ajánljuk azoknak a közös gondolkodás lehetőségét, akik a speciális helyzetben lévő/élő kamaszokkal való munkába szeretnének bepillantani, vagy készülnek hasonló helyzetben csoportot vezetni. Valamint szívesen várunk minden érdeklődőt, akiket érdekel a kamaszcsoport vagy a speciális élethelyzetben lévő csoportok tematikája.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.