Valamilyenné – identitásunk szövevényes kapcsolataink tükrében

Darida Zsófia, Fertetics Mandy

Időpont

Péntek 17.00-19.00

Műfaj

workshop, 120 perc

Helyszín

Bojtorján terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

Nevünk identitásunk meghatározó eleme. Megváltoztatjuk-e, amikor elköteleződünk? Mennyire határoz meg bennünket és párkapcsolatunkat az ideák, társadalmi elvárások, otthonról hozott mintáink halmaza és párkapcsolatunk másik tagja? Hogyan lépünk be egy induló kapcsolatba? Valamilyenek vagyunk, tudjuk önmagunkról, hogy mit képviselünk, mit tartunk értéknek, mit akarunk? Vagy nem-tudatosan sodródunk, és a kapcsolat olyannyira formál minket, hogy valamilyenné válunk, miközben szem elől tévesztjük saját vágyainkat, szükségleteinket?

Manapság úgy tűnhet, hogy a monogámián alapuló élethosszig tartó házasság és családmodell krízis-időszakot él, magas a válások száma. Kapcsolati formák széles tárháza vár bennünket, szaporodnak, látványosabbá válnak a poliamor és a nyitott kapcsolati létformák, nagyon keresett a viszony.hu oldal, magas a futó vagy tartós viszonyt kereső emberek száma, a Tinder-felhasználók csupán 4 százaléka keres hosszú távú társat, swingerklubok, BDSM-partyk működnek teltházzal. A szexipar által keltett vágyak és a társadalmi konzervativizmus és ítélkezés között nehezen találjuk meg saját vágyainkat, igényeinket. A hétköznapok rohanásában testünkkel és lelkünkkel is elveszítjük mély kapcsolatunk, s valódi vágyainkat már nem is ismerjük fel.

Tabuk nélküli belső színpadod játékára hívunk. Nézz rá kapcsolati elképzeléseidre, viszonyulásaidra. A kereteket és határokat tiszteletben tartva, szakmai titoktartás mellett olyan mélységben dolgozunk, ami komfortos számodra.

A beszélgetések és vita helyett itt a megjelenítés, az akció és az érzelmi átélés is szerepet kap(hat). A műhelymunka egyben lehetőség is arra, hogy a téma mellett a pszichodráma módszeréből is ízelítőt kaphass.

Ezzel a nagyon aktuális és mélyen társadalmi kontextussal bíró témán keresztül vizsgáljuk meg kapcsolatunkat önmagunkkal, elvárásainkkal és vágyainkkal, párkapcsolati választásaink tükrében. Moreno elméleti alapvetését szem előtt tartva, – kapcsolatokba születünk, és a szociális atomból fejlődünk – dramatikusan dolgozunk azzal, mi mindent hordozunk, mi meghatározó választásainkban, önmagunkkal és másokkal való kapcsolódásainkban.

Bemutatkozás

Darida Zsófia: szociális munkás, pszichodráma vezető.

Szekszárdon élek szociális munkásként szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal dolgozom. 2013 óta játszom a Pécsi Playback Színházban. 15 éve van jelen a pszichodráma az életemben. Házasságban élek, két gyermek édesanyja vagyok. A nőiség, anyaság, párkapcsolat mint téma és a megélése is, valamint ebben szerepeink egyensúlya foglalkoztat. E szerepeinket generációs soron át tanuljuk és adjuk tovább. Hiszek a fejlődésben, és abban, hogy soha nem késő. Hiszek abban, hogy a hozott történet átírható. Hiszek abban, hogy szerepeink alakíthatók, hogy formálhatók vagyunk, hogy gyógyítható az, ami rossz volt, és kipróbálható, majd működtethető, amit másként szeretnénk. Hiszem, hogy a művészet és a játék (a pszichodráma és a playback eszköztára kínálja mindkettőt) közelebb visz önmagunk lényegéhez.

Fertetics Mandy: tanácsadó, pszichodráma vezető, gyermekdráma vezető.

Budapesten élek már több mint 20 éve, de szívemben vidéki lány maradtam. Vállalatok társadalmi felelősségvállalásával foglalkozom munka gyanánt, de lelkemben a civil szektor alkotóeleme vagyok. Szeretek a határokon mozogni, dolgozni, egyszerre lenni benn és kinn is. Tanácsadó és segítő identitásom a pszichodrámában teljesedik ki, ahol szeretek és tudok kísérni. Hiszem, hogy az önismeret és önfejlesztés nehéz és fáradságos, de megéri. A gyermekdráma játékos, kreatív és spontán jellemzőjét átviszem életem minden területére. Szeretem a módszerek keveredését és a kísérletezést. A pszichodráma 15 éve van jelen az életemben.

Kiket várunk

Mindenkit várunk szeretettel.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.