Egy szoknya, egy nadrág. Nemi szerepkonfliktusok a pszichodráma szövetében

Borsfay Krisztina, Molnár Erika

Időpont

szombat 8.30-10.30

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Integrál-lak terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

Rengeteg elvárással szembesül az ember nap mint nap azzal kapcsolatban, hogy hogyan viselkedjen, gondolkodjon és érezzen férfiként vagy nőként. A hagyományos és a modern összekeveredése, kettős jelenléte miatt azonban ezek az elvárások nem egyértelműek, nehéz eldönteni, hogy minek kellene megfelelni és mit érdemes kidobni. Mi az, ami ma már szűknek tűnő tradíció, mi az, amit egy nő vagy egy férfi örömmel vall a magáénak és küzd meg érte akár a családtagok ellenében is.

Az ilyen jellegű külső és belső szerepkonfliktusok feldolgozására kiváló eszköz a pszichodráma, hiszen a dráma lényege a kinőtt szerepekből való kibújás, a régóta vágyott szerepek megélése, vagy akár egyes szerepek teljes újraírása a dráma színpadán. A nemek kapcsán nemcsak a saját, hanem a másik nem bőrébe bújva is át- és megélhetőek a nemi szerepek. A másik nem nehézségeit, örömeit, kihívásait és kérdéseit a saját bőrén tapasztalhatja meg a játék főszereplője, új perspektívából szemlélve ezzel a másik és a saját helyzetét is.

A pszichodráma-csoportok témáiban megjelenő szerepkonfliktusok egy része rejtetten vagy nyíltan a nemi szerepekhez köthető. A workshop célja, hogy a résztvevők számára lehetőséget biztosítsunk a különböző nemi szerepkonfliktusok, a nemek szempontjából ellentmondásos helyzetek dramatikus megjelenítésére és feldolgozására.

A workshop során pszicho- és szociodramatikus módszereket fogunk alkalmazni, kiemelt hangsúlyt helyezve a csoportos módszerekre. A csoportmunkában a csoport által közösen kibuggyantott témákat, helyzeteket helyezzük előtérbe.

Bemutatkozás

Molnár Erika: pszichodráma vezető, tréner, coach.

Pénzügyi és vezetői információs rendszerek szakon szerzett diplomát. Több mint 15 évig dolgozott tanácsadóként az üzleti szférában, miközben párhuzamosan pszichodráma módszertani képzését végezte. 2014-ben alapította a Szereprulettet, amelynek pszichodráma csoportjaiban Magyarországon elsőként alkalmazott hosszú (120-250 órás) folyamatokban gender- és kritikai szemléletű csoportterápiás módszereket Borsfay Krisztina vezetőtársával. Önismereti csoportjaiban kifejezetten törekszik arra, hogy tágabb társadalmi kontextusba helyezze az egyéni folyamatokat, és a nemi szerepeikkel kapcsolatos tudatosság növelésével segítse a csoport tagjait konkrét problémáik megoldásában. Szívéhez legközelebb az esélyegyenlőség- és gender, azaz társadalmi nemi szerep-vonatkozású témák, valamint a sokszínű és multikulturális társadalmi környezetek kihívásai állnak. Évek óta aktív résztvevője esélyegyenlőséggel és diverzitással foglalkozó magyar és nemzetközi projekteknek és kezdeményezéseknek, több workshopot tartott a nemzetközi porondon is.

Borsfay Krisztina: pszichológus, egyetemi oktató, pszichodráma vezető

Az ELTE PPK Interkulturális Pszichológia és Pedagógia Intézetében oktat és kutat kulturális pszichológiái témákat, fókuszálva többek között a diverzitás és a kulturális identitás kérdéseire. Az elméleti oktatás mellett saját élményű tréningeket is tart, amelyeknek célja a kulturális szenzitivitás fejlesztése, az interkulturális, akkulturációs folyamatok mélyebb, önismeretet gazdagító megismerése. A pszichodráma és a zeneterápia eszköztárát alkalmazva vezet önismereti csoportokat és egyéni folyamatokat felnőttek és fiatalok számára. 2014 óta dolgozik Molnár Erikával drámavezetőként, önismereti gender-szenzitív drámacsoportokat tartva a Szereprulett szakmai csoport tagjaként. 2016 óta a Megálló Csoport Alapítvány zeneterapeutája, ahol drogfüggő és szenvedélybeteg fiataloknak nyújt önismereti fejlődési lehetőséget. 2018 óta relaxációs terapeuta, így az egyéni folyamatokban az autogén tréninget is tudja alkalmazni.

Kiket várunk

A workshopot ajánljuk azoknak, akiknek vannak a témában személyes élményeik, de azoknak is, akiknek kevésbé jelenik meg a téma az életükben, de szívesen szereznének saját élményeket, felismeréseket ezen a téren. Valamint várjuk azokat a szakembereket is, akiket érdekel a gender szemléletű pszichodráma vezetés.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.