Pszichodramatikus párbeszéden alapuló önszupervízió. Egyedül nem megy?

Lukács Rita, Sáfrán Zsófia, Ternován Szilvia

Időpont

szombat 8.30-10.30

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Zsálya terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

Mindennapi terápiás munkánk során természetes módon felmerülnek nehéz helyzetek: elakadás a terápiás munkában, negatív érzéseink keletkeznek, feszültté válunk. Ezek előfordulhatnak egyéni helyzetben ugyanúgy, mint pszichodráma csoportban.

Kvalitatív vizsgálatok tanúsága szerint a pszichodramatikus önszupervízió képes feloldani a páciensekkel vagy kliensekkel való kapcsolatunkban fellépő zavarokat. A szerepjáték a magunk és a másik szerepében és a szerepcserék sora felismerhetővé teszi áttételeinket és saját viszontáttételeinket. Sikeres alkalmazása esetén megszűnik a feszültségünk, eltűnik a kliensünk iránt érzett negatív érzelem, és újra kíváncsian várjuk a következő valós találkozást páciensünkkel.

A pszichodramatikus önszupervízió a konfliktusok tisztázásában elért komoly sikerei ellenére sem helyettesítheti a szupervizorral végzett szupervíziót, ugyanakkor lehetőséget ad, hogy belső képünkben, egy fiktív párbeszédben megéljük a magunkról és a bennünk kialakult másikról való reprezentációt a kapcsolatban, kölcsönösen kifejezzük valós érzéseinket, és felismerjük a terápiát megakasztó dinamikát.

Műhelyünkön bemutatjuk a Reinhard Krüger által kidolgozott önszupervízió mindenki által könnyen elsajátítható lépéseit, technikáját. Bemutatjuk annak mentalizáción alapuló pszichodramatikus elméleti hátterét. Kitérünk arra, hogy az áttételi és a viszontáttételi folyamatok egymásra hatása miatt hogyan alakulnak ki a terápiát akadályozó kapcsolati zavarok. Saját esetrészleteket mutatunk be, amelyekben segítséget, tehermentesülést, új szempontokat hozott a pszichodramatikus önszupervízió. Végül teret adunk a hallgatóságnak, hogy saját nehéz helyzeteiket önszupervízió segítségével megközelíthessék.

Bemutatkozás

Lukács Rita klinikai szakpszichológus jelölt, pszichodráma vezető, magánrendelés

Sáfrán Zsófia: klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta.

1999 óta vezetek pszichodráma csoportokat. 2009-től alkalmazom a pszichodrámát egyéni terápiákban is. Nevelési tanácsadókban és pszichoterápiás osztályon töltött időszak után most magánrendelésben dolgozom.

Dr. Ternován Szilvia: pszichiáter, pszichoterapeuta.

Szakrendelésben és magánrendelésben dolgozom. Pszichoterápiás munkámban nagyrészt egyéni terápiás munkát folytatok, ahol elsősorban a monodrámát használom.

Kiket várunk

Minden, a téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.