Kapcsolatok szövedéke Tündérhegyen. Pszichodinamikus mozgás- és táncterápiás workshop

Dr. Boros Edit, Kiss Tibor Cece

Időpont

szombat 15.00-17.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Lótusz terem

Létszám

minimum 8 fő, maximum 20 fő

Leírás

Workshopunkon pszichodinamikus mozgás- és táncterápiás (PMT) sajátélményen, majd megbeszélésen keresztül szeretnénk érzékletessé tenni és bemutatni a Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztályon folytatott munkánkat (Boross, Kiss 2019). Lassú, nyílt rendszerben működő csoportunkban egyszerre 8-15 fővel dolgozunk. Pácienseink problémái legmarkánsabban kapcsolati működéseikben jelennek meg. Kaotikus kapcsolati hálóból, avagy a teljes elszigeteltségből érkeznek az osztályra. Mind a közelség, mind a szeparáció fenyegető számukra. Hogyan jelenik meg a páciensek kapcsolati szövedéke – külső és belső kapcsolataik – a terápiás csoportokon? Az állapotjelzésre szolgáló nyitó verbális körben és a záró feldolgozó körben is reagálnak egymásra szóban. A középső, mozgásos rész testtudati munkával indul, ami felkészíti és megalapozza a kapcsolati munkát, amelyben leggyakrabban páros és hármas gyakorlatokkal dolgozunk. A főként személyiségzavaros és pszichotikus páciensek terápiás célkitűzése az önszabályozó képesség növelése, hogy megtapasztalják: a nehéz érzelmi helyzetek átélhetők, kibírhatók, megoszthatók. Sok olyan gyakorlattal dolgozunk, ami mind a közelség, mind a szeparáció elviselésének képességét növeli. A kapcsolati munka során sokféle együttlét-mód élhető át és fejleszthető tovább. Szelf-szintű élmény-deficitek pótlása és kóros kötődési mintázatok korrekciója valósul meg.

Esetrészlet: A paranoid érzések eluralkodása a csoportban való bennmaradást is nehezítheti. Egyik páciensünk első csoportjáról kiszaladt a páros gyakorlat előtt azzal a felkiáltással, hogy „az ellenségével raktuk össze”. A párjának azt rótta fel, hogy van gyereke, ő pedig most vetélt el többedszer, s nem volt viselhető a másik „sikere” az ő “kudarca” mellett. Nagy eredmény volt, hogy visszajött, kibírta a másik közelségét. Az irigység, a másik kifosztásának a vágya csökkent, több „születés-játékban” is részt vett, eleinte harc volt az anyaság, majd megbékélés lett belőle. A terápiája végén már készült az adoptálásra.

A workshopon javasolt a szabad mozgást megkönnyítő öltözék viselése. Nemcsak klinikusokat várunk, hanem bárkit, aki betekintést szeretne nyerni a PMT klinikai alkalmazásába.

Hivatkozott irodalom: Boros E., Kiss T. C. (2019): Testbe zárt fájdalom. Pszichodinamikus mozgás- és táncterápia a Tündérhegyi pszichoterápiás rendszerben. Pszichoterápia 28. évf. 3. szám 209–220. o.

Bemutatkozás

Dr. Boros Edit: pszichiáter, pszichoterapeuta, pszichodinamikus mozgás- és táncterapeuta

Kiss Tibor Cece: klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, integrált kifejezés- és táncterapeuta

Kiket várunk

Mindenkit várunk, aki érdeklődik a program iránt: pszichodramatistákat – vezetőket és klinikusokat egyaránt –, képzésben lévőket, nem pszichodramatista szakembereket, társegyesületek szakembereit, kutatókat, pszichológus egyetemistákat.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.