Pszichodráma-élményjáték a Trónok Harca CSAPDA-helyzeteire fókuszálva

Kugler Gyöngyi, Hirsch Tibor

Időpont

Szombat 15.00-17.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Rekettye terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

Napjaink posztmodern televíziós sorozatai megváltoztatják történet-fogyasztó szokásainkat.

Amikor erről van szó, többet hallunk mentálhigiénés kárról, mint haszonról, de mi itt és most csak azért is a hasznot fogjuk keresni. Lehetőség van például pszichodramatikus játékot kanyarítani egy ismert óriás-sorozathoz, saját élményt kapcsolva a film epizódjaihoz, miközben – ezúttal és elsőnek – a filmsorozat csapda-helyzeteit idézzük fel.

Miért éppen a Trónok harca? Mert globális nézőtábora milliárdos nagyságrendű. Mert rajongóinak, vagy csupán figura- és mesekövető kedvelőinek tábora százmilliós.

Mert sikeres, olyasmit kínál a maga populáris keretei közt, amit Shakespeare és a görögök tudtak. Shakespeare királydrámáiban nincs csak jó és csak rossz, sem olyan, akit soha nem ítélhetünk meg kívülről, de olyan sem, akivel ne tudnánk azonosulni. A görög mítoszok és drámák pedig újra és újra emlékeztetik a nézőt, hogy hősei az istenek kezében vannak, a túltengő hübrisz (elbizakodottság) okozta apró botlásért néha nagy büntetés jár, néha váratlan kegyelem.

Használjuk hát elsőként éppen ezt kiemelve azokat a szituációkat, kiválasztva azokat a csomópontokat, amikor a hősök csapda-helyzetbe kerülnek.

Erre építjük játékunkat. Ha éppen a Trónok harcát nézzük, gazdag konfliktuskészletének talán legtanulságosabb darabjai az emberi – erkölcsi és/vagy egzisztenciális – csapdahelyzetek. Éppen ezért idéznénk föl ezeket első kísérletünkben. A játékra jelentkezők ezekhez keresnének saját élményeket, saját csapdákat, melyekből már sikerrel kijutottak, vagy amelyekből éppen most keresik a kijáratot.

Bemutatkozás

Kugler Gyöngyi: klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő, pszichodráma vezető, playback színész (Üveggyöngyjáték Playback Közösségi színház).

Szakértői és terápiás munkám mellett dráma-csoportokat vezetek. A pszichodrámában alkalmazok playback technikákat. A másik érdeklődési területem a filmművészet. Nagy hatással tudnak rám lenni egyes filmek, filmjelenetek. Így merült fel bennem, hogy lehetne a filmet a drámában alkalmazni, itt főleg önismereti csoportokra gondolok. Kollégámmal, Hirsch Tiborral, már évek óta dolgozunk ki a pszichodrámában alkalmazható filmes témákat. Legutóbb az előző pszichodráma-kongresszuson tartottunk workshopot Átjárók a filmekben és az életünkben címmel.

Dr. Hirsch Tibor: filmtörténész, egyetemi docens az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékén, Balázs Béla díjas filmkritikus.

Elsősorban magyar és amerikai filmtörténetet, médiatörténetet tanítok. A két utóbbi alapján tűnik föl igazán az ellentmondás, hogy miközben több órányi történetet fogyasztunk naponta populáris mozgókép formájában kortól, nemtől, műveltségtől részben függetlenül, addig ezzel, mint közös élményeink hitelesítette nyersanyaggal nálunk Magyarországon nem dolgozik magától értetődően a csoportos pszichoterápia. Öngyógyításban ez persze másképpen van: ösztönösen választjuk ki, nézzük és újranézzük kedvenc tömegfilmjeink és sorozataink mikro-katarzisait, ha saját gondjainkhoz kínálnak csodás megoldásokat. Csekély pszichodráma tapasztalatom ugyanezt sejteti: a játékra kínált élethelyzetekhez a tömegfilm narratíva-töredékeinek tárházában mint közös tudástárban mindig akad hasonló. Használni tervezzük ezeket.

Kiket várunk

Mindenkit várunk szeretettel.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.