A TFP szemléletű pszichodráma-pszichoterápia a személyiségzavarral élő páciensek hatékony megsegítése érdekében. A pszichodráma-pszichoterápia egy értelmezési lehetősége Otto F. Kernberg strukturális elméletének és az áttétel fókuszú pszichoterápia elméleti és gyakorlati tapasztalatinak fényében

Rubovszky György Zsolt

Időpont

Szombat 17.30-18.30

Műfaj

dramatikus előadás, 60 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

nincs létszámhatár

Leírás

Általános tapasztalatunk lehet a pszichiátriai és pszichoterápiás közegben, hogy gyakran a páciensek tüneti képe kerül a kezelés fókuszába, miközben az a tapasztalat, hogy már évek óta járnak kezelésbe, de tüneteik kevéssé enyhülnek, vagy bár javulás volt tapasztalható, más tünetek viszont átvették helyüket. Ez összességében a kezelők nagy energiáját követeli sok frusztráció mellett.

Az esetek jelentős részében a személyiség strukturális zavarát (vö. Otto F. Kernberg strukturális elmélete) feltételezhetjük a tüneti kép hátterében, ami azért is kerülheti el a szükséges klinikai figyelmet, mert a borderline szóval az önsértés, öngyilkossági tendenciák vagy egyéb virulens tünetek asszociálódnak, míg valójában hasonló okokra vezethetőek vissza az esetenként

- hosszú évtizedekig hordozott kapcsolati zavarral vagy
- számtalan pszichoszomatikus tünettel élők,
- a krónikus súlyos szorongás által elszigetelődöttek, vagy
- a kortól és szituációtól függetlenül kiüresedett érzelmi állapotban sodródok.

Ezek a klinikai képek feltehetőleg a kezelési szettingre nézve, és nem utolsó sorban az egyes intervenciók tekintetében is, jelentős módosítást követelnek meg tőlünk.

A pszichodramatikus előadásom első felében kísérletet teszek a strukturális diagnózis elméletének és erre épülően az áttétel fókuszú pszichodráma sajátosságainak értő bemutatására. Ezt követően teszek kísérletet a felvázolt elméleti alapok pszichodramatikus értelmezésére. Ehhez segítségül hívom a tündérhegyi pszichoterápiás osztályon folyó, illetve egy ambuláns formában szervezett pszichodráma-pszichoterápiás-csoportom tapasztalatait.

Bemutatkozás

Rubovszky György Zsolt: pszichológus, klinikus, pszichodráma vezető

Az OORI Tündérhegy osztályán és magánrendelésen is dolgozom pszichoterapeutaként egyénekkel és csoportokkal egyaránt. Egyéni módszerem a pszichoanalízis és az analitikusan orientált pszichoterápiák. Ezek közé tartozik a Kernberg és munkatársai által kidolgozott áttétel fókuszú pszichoterápia (TFP), ami kimondottan a személyiségzavarral élő páciensek megsegítésére szolgál. 1996-ban találkoztam először a pszichodráma módszerével, ami azonnal elengedhetetlen részévé vált életemnek. Képződésem nyomán pszichodráma vezető, és pszichodráma pszichoterapeuta jelölt vagyok, illetve pszichoanalitkus kandidátus.

Kiket várunk

Az előadást elsősorban pszichodráma pszichoterapeutáknak ajánlom, hiszen a pszichopatológiai jelenségekkel való munka kerül a közös gondolkodás fókuszába, de természetesen minden, a téma iránt érdeklődőt szeretettel várok. Továbbá előadásom szervesen kapcsolódik Móra László Xavér ezt követő előadásához, amely egy centrális jelenséget, a nárcisztikus dinamika TFP szemléletű pszichodráma pszichoterápiáját teszi a vizsgálódás tárgyává.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.