Pszichodráma nárcisztikus páciensekkel

Erdei Kata, Móra László Xavér

Időpont

Szombat 18.30-19.30

Műfaj

dramatikus előadás, 60 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

Előadásunkban azt mutatjuk be, hogy hogyan dolgozunk nárcisztikus páciensekkel klinikai csoportunkban.

A csoportot főképp olyan személyiségzavarral küzdő páciensek alkotják, akiknél lelki működésük meghatározója énélményük és kapcsolati mintáiknak töredezettsége, instabilitása, akiknek nehézséget jelent érzelmeik és indulataik szabályozása, gyenge a szorongástűrésük, az önmagukat és az időnként másokat veszélyeztető késztetéseikkel nehezen tudnak bánni, akiket olyan korai elhárításmódok jellemeznek mint a tagadás, hasítás, projektív identifikáció, leértékelés és idealizáció, valamint, akik gyenge mentalizációs készséggel rendelkeznek. Csoportunkban ezen nehézségek megdolgozását tűztük ki célul. Munkánk során Kernberg tárgykapcsolat-elméletét és az áttétel-fókuszú pszichoterápia elméletét (TFP) integráltuk a klasszikus morenói pszichodrámával.

Klinikai csoportunkban a szokottnál nagyobb mértékben fókuszálunk a csoporttagok közti kapcsolatra, mert azon keresztül jól átélhetővé és megdolgozhatóvá válik a töredezett kapcsolati mintázatuk. Célunk, hogy a csoportban az egymás iránti különböző affektusok megjelenhessenek, hogy a csoporttagok szabadon kifejezhessék egymás iránt haragjukat is, mert ez teszi lehetővé pozitív és negatív affektusaik, töredezett kapcsolati mintázataik integrálódását.

Klinikai pszichodráma-csoportunk kedvező terápiás terep a nárcisztikus problémák széles spektrumának megdolgozására. A nárcisztikus csoporttagok jelenléte sajátos nehézségeket hoz a csoportba: ilyen például a kapcsolódási nehézség, ingatag önértékelés, az erős idealizáló vagy leértékelő tendenciák, felsőbbrendűség, sértődékenység, rejtőzködés, elkerülő viselkedés és időnként súlyos morális kérdések. Külön nehézséget jelent, hogy a nárcisztikus páciensek hosszú ideig személyiségüknek gyakran csak az egyik oldalát mutatják meg, képesek a vélt elvárásoknak megfelelően viselkedni, elrejtik ellenségességüket, és a felszínen sokkal jobb képet mutatnak magukról, mint amit belül átélnek.

Előadásunkban bemutatjuk a nárcisztikus zavarok jellegzetességeit tárgykapcsolati megközelítésből, és hogy a felmerülő nehézségekkel hogyan dolgozunk a pszichodráma-csoportban. Külön kitérünk arra, hogy a nárcisztikus páciensek lelki működésének sajátosságai milyen sajátos csoportdinamikai helyzeteket eredményezhetnek, és az erre való reflexió hogyan segítheti ezen páciensek változását.

Előadásunkban a tíz éve lassú-nyílt rendszerben működő pszichodráma pszichoterápiás csoport tapasztalataira építünk. Az előadás során konkrét csoporttagok interperszonális és intrapszichés változását kísérjük végig a csoportfolyamatban és a játékokban. Kitérünk arra, hogy véleményünk szerint dramatikus munkánk sajátosságai hogyan segíthették fejlődésüket.

Dramatikus előadásunkban építünk Rubovszky György Zsolt A TFP szemléletű pszichodráma pszichoterápia című előadásában elhangzottakra.

Bemutatkozás

Móra László Xavér, PhD: klinikai szakpszichológus, kiképző pszichodráma pszichoterapeuta. pszichoanalitikus. TFP-terapeuta (TFP-Institute Munchen), Egyetemi adjunktus. Munkahely: ELTE PPK Pszichológia Intézet. Magánrendelés: Ferenczy Pszichoterápiás Műhely

Erdei Kata: klinikai szakpszichológus, pszichodráma vezető, kiképző gyerekdráma vezető. Munkahely: FPSZ I. kerületi Tagintézmény és magánrendelés.

Kiket várunk

Az előadást elsősorban pszichodráma pszichoterapeutáknak ajánljuk, hiszen a pszichopatológiai jelenségekkel való munka kerül a közös gondolkodás fókuszába, de természetesen minden a téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk. Dramatikus előadásunkban építünk Rubovszky György Zsolt A TFP szemléletű pszichodráma pszichoterápia című előadásában elhangzottakra.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.