A test alkotó ereje

Merényi Márta, Németh Tamás, Suvada Lívia

Időpont

Szombat 17.30-19.30

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Lótusz terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia praxisának központjában a létező, eleven testi élmény, „hús-vér valónk” áll. A valóság érzéki tapasztalatát helyezzük fókuszba.

A módszerünk alapja az úgynevezett testtudati munkamód, melynek során a testünkre irányított figyelem segítségével tapasztalhatjuk meg, hogyan válnak fizikális érzeteink, feszültségeink, állapotaink további mozgásunk forrásává. A gravitáció, a lendület, az egyensúly, a mozgás formája, sebessége, ereje, a testhelyzet, a külső és belső ritmus, a másik emberrel való együttmozgás azok a szálak, amelyre jelenlétünk felfűződik, és amelyekből kibomlanak az egyedüli és közös mozgásimprovizációk. A születő mozdulatokkal kísérletezve testünk alkotóereje felszabadul, és érzékennyé válunk a nem-verbális kapcsolati kölcsönhatásokra is. E testi úton mozgósul korai élményvilágunk is, felerősödnek azok a nem-verbális kapcsolati mintáink, amelyek felnőtt korunkban is ott élnek a számunkra fontos személyekkel való kapcsolatainkban, melyek és átszövik észleléseinket, érzelemvilágunkat, gondolkodásmódunkat is. A test eleven alkotóerejét hozzuk játékba, ebből bontakoznak és ebbe ágyazódnak a kapcsolati hatások.

A csoportfolyamat során a másik emberhez való kapcsolódás sokféleségében ott rejlenek és átdolgozhatóvá válnak ezen alapvető viszonyulásaink.

A műhelyben abba a folyamatba lehet tapasztalati betekintést nyerni, hogy ezekből az egyszerű helyzetekből fokozatosan hogyan születik egyre gazdagabb kísérletezés, mozgásimprovizáció, és hogy ez az állapot milyen új önészlelési és kapcsolati minőségek létrehozására ad lehetőséget.

A műhelyben résztvevőknek ajánlott a kényelmes, mozgásra alkalmas ruha, zokni.

Bemutatkozás

Merényi Márta: pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos

A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia módszerének alapítója, a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület alapító tagja. Részt vesz az Egyesület szakembereinek alkotó együttműködésében, akik a módszert tovább finomították, fejlesztették. Jelenleg az Egyesület tanulmányi bizottságának elnöke.

Németh Tamás: Színházterápiás csoportvezető (Georges Baal módszer) outdoor tréner, szenvedélybeteg segítő Mérföldkő Egyesület

Suvada Lívia: Angol-magyar tanár, művészet- és meseterapeuta

Életemnek legfontosabb része mégis a mozgás és a tánc. 2007-ben ismertem meg a tánc- és mozgásterápiát, mellette sokat foglalkoztam koreografálással, táncos előadások készítésével, illetve mozgásos szakköröket, táncórákat is tartottam. Jelenleg kreatív írást és angol nyelvet tanítok gyerekeknek és felnőtteknek, rendhagyó formában.

Kiket várunk

A műhelyt azoknak ajánljuk, akik kíváncsiak e testi felfedezőútra, akik aktív gyógyító munkát végeznek, akik tanulnak, akik útkeresésben vannak.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.