Nőként sikeresnek lenni. De hogyan?

Molnár Erika, Molnár Judit

Időpont

Szombat 17.30-19.30

Műfaj

workshop, 120 perc

Helyszín

Szomatikus terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

Munkahelyi környezetben a nőknek sokkal több sztereotípiával, előítélettel kell megküzdeniük, mint a férfiaknak, és sokféle módon találkozhatnak a nemi alapú egyenlőtlenséggel. Nemzetközi kutatások szerint az elvárt vezetői tulajdonságok a férfiszerepekhez és a maszkulin jellemzőkhöz kapcsolódnak, amelyhez nőként nehéz illeszkedni. A nők akkor tudnak előrelépni a karrierjükben, ha tudatosítják az adott szervezetben uralkodó gender-kultúrát, és adekvát megküzdési módokat dolgoznak ki ennek kezelésére. Workshopunk során megmutatjuk ezeket a stratégiákat, és a résztvevőknek lehetőségük lesz rá, hogy felismerjék a saját megküzdési módjukat, illetve keressék majd a lehetőséget a változtatásra is.

Minden szervezet létrehozza a saját kultúráját, az értékek, a nyelvezet, a szokások és hagyományok, az elvárt viselkedési és kommunikációs stílus együttesét. Ennek része a gender-kultúra is, tehát hogy az adott munkahelyi környezetben mi a nők és a férfiak szerepe, lehetőségei és korlátai. Ezeket a szervezet tényként kezeli, elvárja, és be is tartatja.

Sok szervezetben a kultúra még mindig a „férfiörökség” értékein, normáin és szabályain nyugszik, és alulértékeltté válnak a hagyományosan nőinek/femininnek tekintett jellemzők. A határozottság, a kezdeményezés, a konfliktusok felvállalása, a túlórázás mind erősségeknek számítanak egy férfi esetében, de egy nő ugyanezekért könnyen kap elítélő jelzőket (például törtető, erőszakos, nem fontos neki a család, átgázol másokon stb.).

A nők 4 jellemző stratégia közül választanak annak érdekében, hogy manőverezzenek a szervezeti nemi-hatalmi struktúrában. Ezek egyfajta túlélési stratégiák, és arra szolgálnak, hogy a nők jól tudjanak funkcionálni vezetőként, és meg tudják tartani a személyes és szakmai méltóságukat. A nők arra törekednek, hogy eközben saját önértékelésüket és a nemükhöz való saját kapcsolatukat se veszítsék el.

A workshop során pszicho- és szociodramatikus módszereket egyaránt fogunk alkalmazni, kiemelt hangsúlyt helyezve az egyéni megélések és felismerések facilitására.

Bemutatkozás

Molnár Erika: pszichodráma vezető, tréner, coach

A Szereprulett szakmai formáció keretein belül Magyarországon elsőként alkalmazott hosszú (120-250 órás) folyamatokban gender- és kritikai szemléletű csoportterápiás módszereket. Önismereti csoportjaiban kifejezetten törekszik arra, hogy tágabb társadalmi kontextusba helyezze az egyéni folyamatokat, és a nemi szerepeikkel kapcsolatos tudatosság növelésével segítse a csoport tagjait konkrét problémáik megoldásában. Szívéhez legközelebb a gender, azaz társadalmi nemi szerep-vonatkozású témák, valamint a sokszínű és multikulturális társadalmi környezetek kihívásai állnak. Évek óta aktív résztvevője esélyegyenlőséggel és diverzitással foglalkozó magyar és nemzetközi projekteknek és kezdeményezéseknek.

Molnár Judit: szervezetfejlesztési tanácsadó, tréner, coach, pszichodráma vezető

Az üzleti életben már több évtizedes szakmai és vezetői tapasztalattal rendelkezett, amikor az egyéni fejlesztés iránt kötelezte el magát, mely személyes és szervezeti kontextusban egyaránt foglalkoztatja. 2004 óta foglalkozik önismerettel, 2013 óta pedig coaching-gal. Meggyőződése, hogy a valósággal való szembesülés, és annak mély megértése nélkül nem indulhat el valódi fejlődés. Fókusz-témái a személyes és szervezeti hatékonyság, együttműködés, kommunikáció, motiváció, útkeresés. Szervezetfejlesztési, változási és kultúra-építési folyamatokat támogat, egyéni és csoportos coaching-folyamatokat visz, kompetenciafejlesztő tréningeket tart, marketing- és márkastratégiai tanácsadást végez, önismereti csoportokat vezet. Hisz az egyéni felelősségben és a sokszínűségben. Saját és mások fejlődése motiválja.

Kiket várunk

A workshopot ajánljuk azoknak a laikus érdeklődőknek és pszichodramatistáknak, akiknek vannak a témában személyes tapasztalatai, valamint azoknak is, akiknek kevésbé jelenik meg mindez az életükben, de szívesen szereznének saját élményeket a témában.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.