Társadalmi kérdések a pszichodrámában? Módszertani workshop a szociodramatikus technikák alkalmazásának hasznáról és káráról

Blaskó Ágnes, Galgóczi Krisztina, Durst Móni

Időpont

Vasárnap 9.00-11.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Integrál-lak terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

A pszichodráma színpadán gyakran jelennek meg olyan mozzanatok, amelyeknek az egyéni történeten túl fontos társadalmi vonatkozásai is vannak. A csoporttagok nem csak személyes okokból rezonálnak a protagonista problémájára, hanem mert az adott szituáció egy fontos, belénk kövesedett társadalmi, intézményi struktúra egy megnyilvánulása is.

Elgondolásunk szerint olykor a pszichodráma-vezetőnek lehetősége van szociodramatikus eszközök bevetésére azzal a céllal, hogy a helyzetet mint társadalmi kérdést kontextualizálja. Ennek több előnye lehet: például az, hogy a problémamegoldás színterét tágítva leveszi valamelyest a protagonistáról a terhet, hiszen megmutatja, hogy a változtatás nem csak az ő egyéni belső munkáján múlik. Az is fontos hozadéka lehet egy-egy szociodramatikus szemléletű beavatkozásnak, hogy növeli azt a történelmi okokból nem evidens társadalmi tudatosságot, amely megnyithatja az utat a közösségek közös problémamegoldása felé. Ezen túl új perspektívát nyújthat az önismeretnek, hiszen hozzásegít önmagunk mint társadalmi lények megismeréséhez (kulturális, intézményi, társadalmi struktúrákból adódó szokásaink, habitusaink felismeréséhez).

Az MPE négy éve futó PERFORMERS-projektjének workshopja arra hívja a gyakorló pszichodráma-vezetőket, hogy szociodramatistákkal közösen gondolkodva vizsgáljanak meg konkrét, pszichodráma-ülésen előforduló eseteket: volna-e értelme az adott pillanatban szociodramatikus technikákat alkalmazni? Mi volna a hozadéka ennek, és mit veszítenénk vele? Egyáltalán, milyen technikák használhatók és hogyan?

Elképzelésünk szerint a résztvevők és az általunk kínált szituációkon dolgozva közösen színpadra állítunk egy-egy képet; majd megmutatjuk, hogy egy szociodráma-eseményen hogyan vinnénk ezt tovább. Majd jöhet a közös értelmezés: van-e értelme, és mi az aktuálisan használt technika lényege. Izgalommal várjuk a kísérleti munkamódszert, gyere!

Bemutatkozás

Blaskó Ágnes:

A Performers-projekt szociodráma módszertani fejlesztésének felelőse. Rendszeresen vezet szociodrámacsoportokat orvosoknak kiégés témában; javítóintézetben munkatársak számára; pedagógusoknak társadalmi érzékenyítésre; egyetemistáknak a csoportdinamika és társadalmi felelősségvállalás megtapasztalására és megértésére.

A program vezetésében részt vesz még: Galgóczi Krisztina és Durst Móni

Kiket várunk

Workshopunkra pszichodráma-vezetőket és pszichodráma-pszichoterapeutákat egyaránt várunk .

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.