Életszövet ‒ Moreno Istenlényének (Godhead) szemén keresztül

Dena Baumgartner

Időpont

Vasárnap 9.00-11.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Bojtorján terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

Életszövetünk a saját személyes spirituális fejlődésünk, valamint másokkal és az élettel való kapcsolódásunk szerint szövődik. Moreno már egészen fiatal korától próbálta értelmezni, hogy mi is a vallás, és hogyan is fejlődik az emberiség értékrendszere. Úgy gondolta, az emberiség nem tarthatta volna fenn magát értékek rendszere nélkül. E gondolat alapján alkotta meg saját Istenlény-fogalmát (Godhead). Nem a hagyományos módon értelmezte Istent sem. A spiritualitás Moreno szerint az a spontaneitás és kreativitás, amivel Isten az összes teremtményét felruházta. Filozófiai és teológiai nézetei nagyban meghatározták a pszichodrámával kapcsolatos elméletét.

Moreno szerint a pszichodráma egy olyan holisztikus szemléletű terápia, mely Istenről alkotott elképzeléseink tudattalan tartalmait hozza felszínre. Moreno számára a tudatos életnek része, hogy megvizsgáljuk az egyén személyes látásmódját. A spiritualitás szerinte elengedhetetlen a klinikai munkához. Isten a kreativitáson keresztül cselekszik bennünk. Ahelyett, hogy moralizálna , Moreno Istene inkább az élet ünneplésére hív. Isten nem a bíránk szerepében cselekszik, hanem olyasvalaki, aki gondoskodásra, együttérzésre és az egész emberiség kiteljesedésére hív. Ez a workshop Moreno Istenlény-fogalmát veszi górcső alá, és azt, hogy azt miként értelmezték félre , megmutatva hogyan is jelenik meg életszövetünkben a valódi kreativitás szelleme a dráma mélysége által.

A workshop nem előadás jellegű, hanem játékon keresztül közelíti meg morenói értelmezésben a spiritualitást.Ez a workshop a morenói Istenlény-fogalmat vizsgálja. Célja, hogy jobban megértsük a spiritualitás szerepét a morenói drámában.

Bemutatkozás

Dena Baumgartner: Ph.D., TEP, LMFT, LCP, CGP:

Dr. Baumgartner (Tucson, Arizona, USA) több, mint 30 éve nemzetközileg elismert pszichodráma kiképző. 2014-ben életmű-díjat kapott az American Society of Group Psychotherapy and Psychodrama (ASGPP) társaságtól. Elnöke volt az International Association for Group Psychotherapy and Group Processes (IAGP) társaságnak is.

Kiket várunk

Minden, a téma érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.