Kreativitáskutatás a pszichodráma hatékonyság-vizsgálatának szolgálatában

Fáy Nóra, Generál Péter

Időpont

Vasárnap 11.30-12.10

Műfaj

Előadás 40 perc

Helyszín

Integrál-lak terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

Kutatásom célja a Torrance kreativitást mérő teszt (TTCT) magyar változata (Barkóczi-Klein-féle 4 elemű kreativitásteszt) kiértékelésének megújítása, melyben keresem a kreativitás kiértékelésének letisztultabb faktorait, hogy hosszú távon egy oktatásban, tehetség-programokban, nevelésben és felnőtt-fejlesztésben való megbízható, érvényes, hozzáférhető, és könnyen kiértékelhető, aktualitását megőrző kreativitás mérőeszközt készíthessek. Tíz éve folyó kreativitás-kutatásom mostanra egy országos reprezentatív minta felvételéig jutott, mely lehetővé teszi, hogy a magyar emberek kreativitásáról releváns megállapításokat tehessünk.

Kutatási tervem szerint a tesztek több ütemben történő felvételével a végleges kiértékeléshez úgy jutunk el, hogy a változtatásokat elemezzük, és szükség szerint további módosításokat teszünk. Az eredményeknél vizsgáljuk a kreativitás fejlődését, illetve elemezzük több tényező hatását a kreativitásra, például művészetek, logika, önismeret stb. Külön érdekességként vizsgáltunk vallásosságot és hitet elkülönítve, mert a szakirodalomban a témában ellentmondásos mérési eredmények születtek ezzel kapcsolatban. Kimutattuk, hogy a vallásosság inkább negatív, míg a vallásmentes spirituális szemlélet pozitív hatással van a kreativitásra.

Elméleti előadásomban bemutatom a fent részletezett kreativitás-kutatást és annak eddigi eredményeiből olyan részleteket, amiről azt gondolom, hogy érdeklődésre tarthat számot a pszichodramatista közösségben. Előadásom egyben felkérés is az együttműködésre annak érdekében, hogy hosszú zárt csoportjaikon longitudinális méréssel hozzájáruljanak a kutatás további folyamatához.

Bemutatkozás

Fáy Nóra: fizikus, pszichológus, pszichodráma vezető, szexuálpszichológiai szakpszichológus

Mára kb ugyanannyi időt végeztem fizikusi munkát mint terapeutai munkát. 15 év telt KFKI-ban és 15 év a lélek színterén. Mindeközben viszont a kutatási munkásságom állandós maradt, mert első szakmámban is és a másodikban is kutatóként (is) dolgoztam. Mostanra beér a kreativitás kutatásom hosszú folyamata a célegyenesbe, és ebben keresem az új társaimat a pszichodráma vezetők körében. Legutolsó kiképző csoportunkon Generál Péterrel kitöltettük a csoport elején és végén a kreativitás potenciál tesztlapot és a kitöltők saját bevallásuk szerint érzékelték a fejlődésüket a tesztlap kitöltése során, ami számukra is pozitív megerősítést nyújtott nekik abban, hogy befektetésük szubjektív élményükön túl kívülről is mérhető eredményt mutat.

Generál Péter: kiképző pszichodráma vezető, nemzetközileg akkreditált coach és coachokat képző tréner

39 éve foglalkozom emberek fejlesztésével. Elkötelezett vagyok önmagam fejlesztésében is. Érdekel és izgat a humán fejlesztés integratív lehetősége, keresem az új lehetőségeket, vagy a régiek újszerű ötvözését a fejlesztési munkában.Kiket várunk

Pszichodráma vezetőket és pszichodráma pszichoterapeutákat várunk elsősorban.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.