A gyermektörténetek szimbolikus világa - A Mosoly Alapítvány szervezésében gyermekeknek tartott pszichoszomatikus csoport tapasztalatai

Majoros Andrea, Noszkó Nikoletta

Időpont

Péntek 11.00-13.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Szomatikus terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

Egy a Mosoly Alapítvány szervezésében tartott pszichoszomatikus csoport tapasztalatait szeretnénk a workshopon megosztani a kongresszus érdeklődő résztvevőivel. A célunk az, hogy megmutassuk, az általunk használt régi/új gyermekfejlődési elméleti keret mennyire segít a gyermekek pszichés folyamatainak átlátásában. A csoport rövid bemutatása után a 9 éves Alícia csoportbéli fejlődési ívét mutatjuk be részletesebben. Alícia családi helyzetének, tüneteinek felvázolása után a csoport-folyamatban hozott történeteit elemezzük, amelyhez Erich Neumann gyermekfejlődési elméletét használtuk alapul. Számunkra a kislány csoportban mutatott viselkedése is jobban érthetővé vált azáltal, hogy a történeteiben hozott tartalmak, archetípusok segítségével ráláttunk arra, hogy a fejlődési elakadása melyik fejlődési szakaszban van, és hogy Neumann megközelítésében személyiségfejlődése milyen egészségestől eltérő jegyeket mutat. Ezek a jellegzetességek nagyban meghatározták a gyermek érzelem-kezelését, közösségi viselkedését, átszőve egész csoportbéli jelenlétét. Végül Alícia egy olyan meghatározó történetét elemezzük, amely már számunkra is egyértelműen mutatta az előrelépés lehetőségét a fejlődésében. Ám az elemzés előtt, a műhely keretében ezt a történetet szeretnénk az arra vállalkozó résztvevőkkel közösen lejátszani.

Bemutatkozás

Majoros Andrea: gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus, gyermekdráma vezető, családterapeuta

Az ELTE-n 2004-ben szerzett diplomát. Még az egyetemi évei alatt elkezdett érdeklődni az analitikus pszichológia iránt, és a gyermekekkel való foglalkozás vezette el Erich Neumann jungiánus alapokon nyugvó gyermekfejlődési elméletéhez. Gyermekpszichodráma-vezető, a Mosoly Alapítványnál több mint tíz éve tart rendszeresen csoportokat krónikus betegséggel élő gyerekek számára. Családterapeuta, munkájában igyekszik ötvözni a családterápia rendszerszemléletét és a gyermekpszichológiai ismereteit. Jelenleg a Budai Gyermekkórház Epilepszia-Neurológia Osztályán dolgozik és magánrendelésben praktizál.

Noszkó Nikoletta: pszichológus, gyermekdráma asszisztens

2011 óta a Mosoly Alapítványnál dolgozik, ahol onkológiai betegségből gyógyult, gyógyuló és pszichoszomatikus problémákkal küzdő gyermekek számára tart rövid vagy hosszú távú gyermekpszichodráma-csoportokat, mesetáborokat. Emellett a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán steril boxban levő gyerekeknek tart egyéni foglalkozásokat. Jelenleg gyermek-pszichodráma csoportokat tart a Murmo Szakpszichológiai és Művészetterápiás Központban, illetve a Piros Kakaóban is.

Kiket várunk

Várjuk azokat a résztvevőket, akiket érdekel a gyermeki fejlődés egy régi/új megközelítése és foglalkoztatja az, hogy a kliensek, a gyerekek hozott szimbolikus tartalmait hogyan lehet mélyebben értelmezni.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.