Az erő legyen veled! Belső csarnok, avagy tartópilléreink – a csoporttag, a vezetők és a csoport egészének tükrében – amire támaszkodhatunk mindannyian az önismereti pszichodráma csoportban

Mályi Gábor, Szakács Barbara

Időpont

Péntek 11.00-13.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Áfonya terem

Létszám

Maximum 20 fő.

Leírás

A workshopon résztvevők arra számíthatnak, amire egy klasszikus pszichodráma csoportban, de itt és most lehetőség nyílik egy-egy erőforrás szobrot felépíteni. Mit gondoltok, egy pszichodráma-vezető milyen erőforrásokkal érkezik a csoportba? Hogyan tudhatjuk meg, hogy ki milyen erőforrással érkezett a csoportba, mi az aktuális csoport ereje? Mennyire vagyunk tisztában saját belső erőinkkel? Mennyire állja meg a helyét? Az van a testünkben, ami a fejünkben?

Létre fogunk hozni együtt egy erőforrás szobrot, ami egy dinamikus formában ölt szerepet, több mint olvasva, több mint elmondva, több mint eljátszva. Az erő abban rejlik, hogy több érzékszervünkkel egyszerre találkozhatunk önmagunk belső vagy külső erőivel.

Halljuk, látjuk, tapintjuk, cselekedjük és megéljük!

Célunk az erőforrás szoborral az, hogy bemutassuk, mennyire fontos a pszichodráma-csoport kezdetén feltérképezni, hogy a tagoknál milyen erőforrásokra támaszkodhatunk az egész dráma-folyamat alatt. Valamint a tagok számára is egy nagyon erős alapot ad, hogy együtt sorra veszünk, mi is van az ő erőforrás tarsolyukban.

Bemutatkozás

Mályi Gábor: gyógypedagógus, pszichodráma asszisztens

1998-ban kezdtem pszichodráma önismereti csoportba járni, az első 250 órás csoport meghatározó élmény volt az addigi drámás tapasztalataimban. Fontos állomás volt életemben az a felismerés, hogy az ember fejlődése azon múlik, hogy mennyire képes autonómmá válni a döntéseiben, mennyire tud elvonatkoztatni egyéni sorsából fakadó, a szüleitől hozott mintáitól. A második 250 óra elmélyült „kutatóvá” tett. Nagyon szeretem az ember értékeit, esendőségét, vidámságát, rendkívüli alkalmazkodóképességét. Számomra a tetteink motivációja egyik legérdekesebb és legnehezebb kérdése az ember cselekvésének, ennek értése, jó szervezése adhat igazi választ korunk kihívásaira, ebben nekem nélkülözhetetlen eszközöm a pszichodráma. Több pedagógus-továbbképzés szervezője és előadója voltam. A II. kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központ által szervezett „Denevér Varázsló Iskola” animátorképzőjének több mint tíz évig voltam szervezője, foglalkozásvezetője. Tanítok Zsigmond Király Főiskolán a Gazdasági és Vezetéstudományi Intézet munkatársaként. Jelenleg gyógypedagógusként autista gyerekekkel dolgozom.


Szakács Barbara: mentálhigiéniás szakember, pszichodráma vezető

vagyok, mentálhigiénével, pszichodrámával foglalkozom. Tanulmányaimat az Apáczai Csere János Tanítóképző főiskolán kezdtem el, majd a Miskolci Egyetem szociológia - tanár szakán folytattam. Ezt követően kezdtem el a Magyar Pszichodráma Egyesület által indított pszichodráma képzést. Itt szereztem pszichodráma-vezető képesítést 2017-ben. Tanáraim: B. Mészáros Kata, Csúsz Klára, Kuhn Gabriella, Simon Péter, Móra László Xavér és Zseni Annamária. A mentálhigiénés szakember-képzést a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetében végeztem. Jelenleg az első pilot monodráma-képzésen veszek részt mint csoport koordinátor, képzőim: Prof. Dr. Tomcsányi Teodora, Dr. Ónody Sarolta és Dr. Pintér Gábor. Az emberek segítése már kislány korom óta kísér, leginkább az egészséges emberek segítése a legfontosabb célkitűzésem, hogy azok is tudjanak maradni életük nehezebb eseményeinek ellenére. A pszichodráma a nagy szerelem számomra, az a célom, hogy minél több emberhez eljusson a pszichodráma adta élmény.

Kiket várunk

Minden téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.