Klinikumon innen és túl. Klinikai kerekasztal Ritzl Andrea moderálásával

Paola Cecchetti, Kökény Veronika, Pénzes István, Ónody Sarolta, Petrovszki Irén, Rubovszky György Zsolt

Időpont

Péntek 15.30-16.30

Műfaj

Kerekasztal 60 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

A pszichodráma-pszichoterápia klinikai alkalmazása sajátos problémákat vet fel. A nehézségek és lehetőségek különbözőek lehetnek a klinikum különböző területein: az osztályos kórházi ellátásban, pszichoterápiás rezsimben, állami egészségügyi ambuláns rendelésben vagy a magánellátásban. A pszichodrámán belüli különböző megközelítések képviselőinek elképzelése különbözhet arról, hogy melyek a pszichodráma hatótényezői, és arról is, hogy a különböző mentális zavarok kezelése vajon különböző dramatikus intervenciókat kíván-e, illetve, hogy segít-e vagy éppen árt, ha diagnózisokban gondolkodunk a dramatikus kezelés során
.
A kerekasztal beszélgetés célja, hogy a klinikum különböző területein más-más megközelítésben dolgozó szakemberek tapasztalata, nehézségei, véleménye megjelenhessen és dialógusba léphessen egymással. Mindennapi dramatikus munkában a klinikum saját kérdései fontossá válhatnak mindannyiunk számára:

Klinikumon innen és túl

- Kiket kell pszichodráma pszichoterápiás csoportba küldeni, és kiket önismeretibe?
- Hogyan lehetne világosan elhatárolni a klinikus és nem-klinikus pszichodramatisták munkáját, kompetenciáit?
- Kell-e és hogyan lehetne a képzést módosítani annak érdekében, hogy esetleg még jobban fel legyünk készülve – vezetők és terapeuták – az elénk kerülő kihívásokra?

Klinikumon belül

- Vannak-e az egyes személyiségstruktúráknak önálló kezelési ismérvei?
- Patológia-specifikus-e a pszichodráma-pszichoterápia?
- A borderline személyiségstruktúra más pszichodramatikus hozzáállást, intervenciókat igényel-e?
- Miben más egy pszichoterápiás csoport dinamikája, mint egy önismeretié?
- Mit gondolunk az úgynevezett “vegyes csoportokról, azaz arról, amikor egy csoporton belül dolgoznak patológiával élő és többségében neurotikus személyekkel?
- Melyik volt a legnehezebb játékod, amit vezettél és mi jelentett benne kihívást?
- Mit tehetnénk annak érdekében, hogy több terápiás csoport induljon mind intézményi mind ambuláns keretben?

Bemutatkozás

Ritzl Andrea, moderátor: klinikai szakpszichológus és pszichodráma vezető

Jelenleg a Tündérhegyi Pszichoterapeuta képzésben veszek részt. 2018. áprilisától dolgozom a Nyírő Gyula OPAI – Csigó Katalin által vezetett – Pszichoterápiás Részlegén. Korábban általános pszichiátriai osztályon, illetve diáktanácsadó központban szereztem tapasztalatot. A pszichodrámában tanítómestereim Teszáry Judith és Kapusi Gyula voltak, akiktől a Moreno-féle protagonista centrikus pszichodrámát sajátíthattam el. Mivel a dráma már a szakmai pályám kezdete óta jelen volt az életemben, ezért fontos szerepe volt szakmai identitásom és gondolkodásmódom alakulásában.

Résztvevők:

Kökény Veronika: pszichoanalitikus, kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervizor, klinikai pszichológus

Paola Cecchetti: pszichoanalitikus, pszichoterapeuta és pszichodramatista.

Tagja az Associazione Aperionnak , az SIPsA elnöke és a COIRAG keretében az olasz államilag elismert pszichoterapeuta képzésében oktat. Egyéni analízisben és pszichoanalitkus pszichodrámában képződött, amelyen belül is a Lacan nevéhez köthető szemléletet követi. Rómában dolgozik egyéni terápiában, szupervízióban, továbbá pszichodráma csoportokkal annak több formájában: analitikus csoportban, terápiás csoportban és kiképzésben is. Számtalan cikket publikált különböző szakfolyóiratokban.

Ónódy Sarolta: pszichiáter, kiképző pszichodráma-pszichoterapeuta, szupervizor

Nyugdíjazásomig Szegeden a Pszichiátriai Gondozót vezettem. Azóta visszajárok volt munkahelyemre, ami jelenleg a Szegedi Pszichiátriai Klinika Járóbeteg Szakrendelése, és egyéni pszichoterápiát csinálok monodráma módszerrel. Az MPE keretében kiképző pszichodráma-csoportokat vezetek.

Petrovszki Irén: pszichiáter és pszichoterapeuta szakorvos.

Eredeti végzettségemet tekintve viselkedésterapeuta és pszichodráma pszichoterapeuta vagyok, ugyanakkor immáron húsz éve Tündérhegyen dolgozom, úgyhogy gondolkodásomat tekintve pszichodinamikus szemléletben közelítem meg a páciensek problémáit.

Pénzes István: klinikai szakpszichológus, pszichodráma pszichoterapeuta, pszichoanalitikus kandidátus.

Ambuláns pszichiátria szakellátásban és magánrendelésben dolgozom. A pszichodrámát önismereti és klinikai keretben egyaránt alkalmazom. Kutatóként a pszichoszomatikus tünetképzés pszichoanalitikus klinikumát tanulmányozom.

Rubovszky György Zsolt: pszichológus, klinikus.

Az OORI Tündérhegy osztályán és magán rendelésen is dolgozom pszichoterapeutaként egyénekkel és csoportokkal egyaránt. Egyéni módszerem a pszichoanalízis és az analitikusan orientált pszichoterápiák. Ezek közé tartozik a Kernberg és munkatársai által kidolgozott áttétel fókuszú pszichoterápia (TFP), ami kimondottan a személyiségzavarral élő páciensek megsegítésére szolgál. 1996-ban találkoztam először a pszichodráma módszerével, ami azonnal elengedhetetlen részévé vált életemnek. Képződésem nyomán pszichodráma vezető, és pszichodráma pszichoterapeuta jelölt vagyok, illetve pszichoanalitkus kandidátus.

Kiket várunk

Minden téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.