A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.

Klinikumon innen és túl. Klinikai kerekasztal Ritzl Andrea moderálásával

Paola Cecchetti, Kökény Veronika, Pénzes István, Ónody Sarolta, Petrovszki Irén, Rubovszky György Zsolt

Időpont

Péntek 15.30-16.30

Műfaj

Kerekasztal 60 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

A pszichodráma-pszichoterápia klinikai alkalmazása sajátos problémákat vet fel. A nehézségek és lehetőségek különbözőek lehetnek a klinikum különböző területein: az osztályos kórházi ellátásban, pszichoterápiás rezsimben, állami egészségügyi ambuláns rendelésben vagy a magánellátásban. A pszichodrámán belüli különböző megközelítések képviselőinek elképzelése különbözhet arról, hogy melyek a pszichodráma hatótényezői, és arról is, hogy a különböző mentális zavarok kezelése vajon különböző dramatikus intervenciókat kíván-e, illetve, hogy segít-e vagy éppen árt, ha diagnózisokban gondolkodunk a dramatikus kezelés során
.
A kerekasztal beszélgetés célja, hogy a klinikum különböző területein más-más megközelítésben dolgozó szakemberek tapasztalata, nehézségei, véleménye megjelenhessen és dialógusba léphessen egymással. Mindennapi dramatikus munkában a klinikum saját kérdései fontossá válhatnak mindannyiunk számára:

Klinikumon innen és túl

- Kiket kell pszichodráma pszichoterápiás csoportba küldeni, és kiket önismeretibe?
- Hogyan lehetne világosan elhatárolni a klinikus és nem-klinikus pszichodramatisták munkáját, kompetenciáit?
- Kell-e és hogyan lehetne a képzést módosítani annak érdekében, hogy esetleg még jobban fel legyünk készülve – vezetők és terapeuták – az elénk kerülő kihívásokra?

Klinikumon belül

- Vannak-e az egyes személyiségstruktúráknak önálló kezelési ismérvei?
- Patológia-specifikus-e a pszichodráma-pszichoterápia?
- A borderline személyiségstruktúra más pszichodramatikus hozzáállást, intervenciókat igényel-e?
- Miben más egy pszichoterápiás csoport dinamikája, mint egy önismeretié?
- Mit gondolunk az úgynevezett “vegyes csoportokról, azaz arról, amikor egy csoporton belül dolgoznak patológiával élő és többségében neurotikus személyekkel?
- Melyik volt a legnehezebb játékod, amit vezettél és mi jelentett benne kihívást?
- Mit tehetnénk annak érdekében, hogy több terápiás csoport induljon mind intézményi mind ambuláns keretben?

Bemutatkozás

Ritzl Andrea, moderátor: klinikai szakpszichológus és pszichodráma vezető

Jelenleg a Tündérhegyi Pszichoterapeuta képzésben veszek részt. 2018. áprilisától dolgozom a Nyírő Gyula OPAI – Csigó Katalin által vezetett – Pszichoterápiás Részlegén. Korábban általános pszichiátriai osztályon, illetve diáktanácsadó központban szereztem tapasztalatot. A pszichodrámában tanítómestereim Teszáry Judith és Kapusi Gyula voltak, akiktől a Moreno-féle protagonista centrikus pszichodrámát sajátíthattam el. Mivel a dráma már a szakmai pályám kezdete óta jelen volt az életemben, ezért fontos szerepe volt szakmai identitásom és gondolkodásmódom alakulásában.

Résztvevők:

Kökény Veronika: pszichoanalitikus, kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervizor, klinikai pszichológus

Paola Cecchetti: pszichoanalitikus, pszichoterapeuta és pszichodramatista.

Tagja az Associazione Aperionnak , az SIPsA elnöke és a COIRAG keretében az olasz államilag elismert pszichoterapeuta képzésében oktat. Egyéni analízisben és pszichoanalitkus pszichodrámában képződött, amelyen belül is a Lacan nevéhez köthető szemléletet követi. Rómában dolgozik egyéni terápiában, szupervízióban, továbbá pszichodráma csoportokkal annak több formájában: analitikus csoportban, terápiás csoportban és kiképzésben is. Számtalan cikket publikált különböző szakfolyóiratokban.

Ónódy Sarolta: pszichiáter, kiképző pszichodráma-pszichoterapeuta, szupervizor

Nyugdíjazásomig Szegeden a Pszichiátriai Gondozót vezettem. Azóta visszajárok volt munkahelyemre, ami jelenleg a Szegedi Pszichiátriai Klinika Járóbeteg Szakrendelése, és egyéni pszichoterápiát csinálok monodráma módszerrel. Az MPE keretében kiképző pszichodráma-csoportokat vezetek.

Petrovszki Irén: pszichiáter és pszichoterapeuta szakorvos.

Eredeti végzettségemet tekintve viselkedésterapeuta és pszichodráma pszichoterapeuta vagyok, ugyanakkor immáron húsz éve Tündérhegyen dolgozom, úgyhogy gondolkodásomat tekintve pszichodinamikus szemléletben közelítem meg a páciensek problémáit.

Pénzes István: klinikai szakpszichológus, pszichodráma pszichoterapeuta, pszichoanalitikus kandidátus.

Ambuláns pszichiátria szakellátásban és magánrendelésben dolgozom. A pszichodrámát önismereti és klinikai keretben egyaránt alkalmazom. Kutatóként a pszichoszomatikus tünetképzés pszichoanalitikus klinikumát tanulmányozom.

Rubovszky György Zsolt: pszichológus, klinikus.

Az OORI Tündérhegy osztályán és magán rendelésen is dolgozom pszichoterapeutaként egyénekkel és csoportokkal egyaránt. Egyéni módszerem a pszichoanalízis és az analitikusan orientált pszichoterápiák. Ezek közé tartozik a Kernberg és munkatársai által kidolgozott áttétel fókuszú pszichoterápia (TFP), ami kimondottan a személyiségzavarral élő páciensek megsegítésére szolgál. 1996-ban találkoztam először a pszichodráma módszerével, ami azonnal elengedhetetlen részévé vált életemnek. Képződésem nyomán pszichodráma vezető, és pszichodráma pszichoterapeuta jelölt vagyok, illetve pszichoanalitkus kandidátus.

Kiket várunk

Minden téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk.