Szőjük vissza a pszichodráma elfelejtett szociodramatikus aspektusait!

Horváth Kata

Időpont

Péntek 14.30-15.30

Műfaj

előadás 60 perc

Helyszín

Integrál-lak terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

A beszélgetés Monica Zuretti argentin pszichodramatista provokatív állításából indul ki: „Amikor a pszichodráma a pszichoterápia világának technikájává vált, elveszítette azt a gazdagságát, ami a filozófiai megértésre és a társadalmi részvételre alkalmassá tette. Ugyanaz történt vele, mint a szociometriával, ami a csoportok és szervezetek felépítésének megértését célzó módszer lett, és levált a gyógyító folyamatról. Amikor azokat az eszközöket, amiket Moreno megalkotott és a teljes mozgalom továbbfejlesztett, a valóságtól elválasztott különböző kis szobákba zárják, éppen azt a teljességüket szüntetik meg, amiben gazdagságuk rejlik”

Mire gondolhat Zuretti? Mit veszítünk el a morenói akciómódszerből, és hogyan alakulnak át annak hangsúlyai, amikor történeti és intézményes okokból annak pszichoterápiás és önismereti vonatkozásai válnak dominánssá? Vitaindító előadásunk célja, hogy felhívja a figyelmet a morenói akciómódszer elfelejtett aspektusaira és az ezekben rejlő lehetőségekre, annak érdekében, hogy visszafonjuk ezeket a szálakat is a magyar illetve európai pszichodráma szövetébe.

A vitaindító előadás a PERFORMERS európai szociodráma-projektben szerzett tapasztalatainkra épül, amelyben brit, portugál, svéd, görög, norvég, román szakemberekkel dolgozunk közösen a szociodráma differencia specificáinak meghatározásán a pszichodrámához képest.

Bár egyértelműnek tűnik, hogy a szociodráma módszerének megkülönböztetése, pontosítása és fejlesztése rendkívül fontos a dráma nem pszichoterápiás kontextusokban való használatának érdekében, nem szabad feladjuk a Moreno-féle holisztikus szemléletmódot, amelyet ő maga hol a szociometria, hol az akciómódszerek, hol a pszichodráma összefoglaló terminussal jelölt. E szemléletmód egyik alapvetése, hogy az itt és most konkrétságában létrejövő csoportszerepek és csoportfolyamatok egyszerre leképeződései az egyéni diszpozícióknak (pszichodramatikus aspektus) és ugyanakkor a csoport kontextusát jelentő szociális és kulturális összefüggéseknek is (szociodramatikus aspektus).

Szándékosan provokatív felvetésünk a következő: amikor a pszichodráma elsődlegesen az egyénre koncentráló terápiás praxissá válik, és elfelejti, kihagyja a szociodramatikus aspektust a drámából, ez a holisztikus alapelv sérül.

Beszélgető-partnereinket arról kérdezzük, hogy szerintük is létrejön-e ez a deficit? Ha igen, szerintük mi ennek az oka? Problémát jelent-e ez nekik a csoportokban? Ha szerintük nem szükségszerűen jön létre, ők maguk hogyan dolgoznak a pszichodrámában a szociális aspektussal?

Bemutatkozás

A PERFORMERS a Magyar Pszichodráma Egyesület nemzetközi szociodráma projektje. Egy nyolc fős stáb dologzik együtt majd 5 éven keresztül, hogy a szociodráma önálló képzési területté válhasson Magyarországon, és beépüljön különféle intézmények hétköznapi gyakorlatába. Horváth Kata pszichodráma asszisztens ennek a programnak vezetője. A szakmai stáb további tagjai, egyben e vitaindító előadás társszerzői: Blaskó Ágnes pszichodráma vezető, Durst Mónika pszichodráma asszisztens, Fóti Orsolya, Galgóczi Krisztina pszichodráma vezető, Kocsi Andrea pszichodráma vezető, Pados Eszter pszichodráma asszisztens.

Kiket várunk

Minden, a téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.