Halál, Szabadság, Elszigeteltség, Értelemnélküliség
Egzisztencialista létkérdések a pszichodráma színpadán

Hunya Csilla

Időpont

Péntek 14.30-16.30

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Bojtorján terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

Az egzisztenciális pszichodráma az egzisztencialista filozófia és pszichológia elméletének megfelelően emberi létezésünk alapvető adottságaival szembesít: elkerülhetetlen halálunkkal, végtelen szabadságunkkal, feloldhatatlan elszigeteltségünkkel és az élet jelentésnélküliségével. Ez a négy létadottság egyben négy ontológiai szorongást is jelent, amelyekkel többé vagy kevésbé tudatosan, de mindannyiunknak dolga van. Az hogy, milyen személyes választ adunk egyetemes létadottságainkra illetve szorongásainkra nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy milyen minőségű életet, élethelyzeteket, kapcsolati hálót teremtünk magunk köré.

Ezen a workshopon strukturált feladatok és vignetták segítségével megvizsgáljuk, vajon halálunkat elfogadva éljük életünket, vagy az elől menekülve, annak kiszolgáltatottan, random követünk el mindenfélét? Vajon végtelen szabadságunk tudatában felelősséget vállalunk mindenkori helyzetünkért elismerve, hogy egyedül mi alakítjuk? Vagy megsemmisülve szabadságunk súlyától inkább sodródunk és felelősökre mutogatunk? Vajon kétségbeesetten kapaszkodunk a másikba, vagy éretten és viszonylag szükséglet-mentesen szeretünk? Vajon a minek és a mi-értelme uralják életünket vagy minden értelmetlenség ellenére bevonódunk és merjük megalkotni jelentését?

A workshop célja a sajátélmény adásán túl elsősorban az érzékenyítés és a szemlélet-tágítás: a pszichodráma alapképzésben nem szereplő egzisztencialista szemléletű csoportvezetés szemléltetése. Pszichodramatistákat, képzésben lévőket és pszichodráma iránt érdeklődőket egyaránt szívesen látok.

Bemutatkozás

Hunya Csilla: pszichológus, pszichodráma vezető, meseterapeuta, mentálhigiénés szakember, magyar-francia-spanyol szakos bölcsész

A sokféle végzettség valójában ugyanarról szól: az emberi sorsok és élethelyzetek, a lélek és a lét iránti kimeríthetetlen érdeklődésemről és nyitottságomról.

Kiket várunk

A workshopon pszichodramatistákat, képzésben lévőket és pszichodráma iránt érdeklődőket egyaránt szívesen látok.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.