Klímaszorongás: a kétségbeeséstől a bátorságig

Lőrincz Éva moderátor

Időpont

Péntek 17.00-18.00

Műfaj

Kerekasztal 60 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

Egyre ismertebb jelenség világszerte a klímaszorongás, a félelem a globális környezeti katasztrófától, egy olyan apokaliptikus világtól, melyet csak a legvadabb negatív utópiákat ábrázoló filmeken láttunk eddig, de melynek bekövetkezése immár belátható távolságba került. A szorongás egy reális fenyegetettség árnyakéban adekvát és adaptív lehet, amennyiben egy olyan helyét kereső energiaként értelmezzük, mely a lehetséges cselekvésekhez biztosít tartalékot. Ugyanakkor a szorongás elérheti azt a mértéket, hogy már kétségbe eséssé és pánikká válik, és ahelyett, hogy az egyént cselekvésre sarkallná, megbénítja és depresszióba taszítja.

Pszichodramatistaként, segítő szakemberként vagy terapeutaként mi magunk is találkozhatunk ezekkel a felkavaró és bénító érzésekkel. Milyen válaszaink, megküzdéseink vannak a fenyegető realitás árnyékában, és milyen lehetőségeink vannak abban, hogy csoporttagjaink, klienseink vagy pácienseink számára – a valóság tagadása nélkül – megtaláljuk a lehetséges intervenciókat. Milyen szakmai felelősségünk van a környezetünkkel, bolygónkkal kapcsolatban, milyen új szakmai szerepek kifejlesztését várja el tőlünk felelősségünk a közös jövőnkért.

A kerekasztal-beszélgetésre olyan beszélgetőtársakat hívtam, akik egyfelől a pszichológia területén foglalkoznak ezzel a témával, másfelől olyan környezetvédelemmel foglalkozó szakembereket, akik keresik a lehetőséget a szakmai együttműködésre más területekkel.

Tervezett meghívottak:

- Dr. Kőváry Zoltán – phd. habil, klinikai szakpszichológus, magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Klinikai Pszichológia és Addiktológia tanszékének docense, az Egzisztenciális pszichológia egykor és ma című kötet szerkesztője,
- Prof. Dr. Dúll Andrea – környezetpszichológus, az MTA doktora, az ELTE Pedagógiai Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára és a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék egyetemi tanára, a Magyar Pszichológiai Társaság főtitkára
- Mező János – a Greenpeace Magyarország igazgatója
- Dr. Miskó Krisztina – a Természeti Erőforrás Kutatási Csoport munkatársa

Bemutatkozás

Lőrincz Éva: pszichodráma vezető, coach

Több mint egy évtizede dolgozom pszichodráma-vezetőként és coachként. Munkámra a magyar tanáraim, Gallusz Klára, Mävers Ildikó, Pintér Gábor és Vikár András mellett Max Clayton, ausztrál pszichodramatista volt a legnagyobb hatással. Hiszek az élet szeretetéből, a szabad tapasztalásból és a nyitott tanulásból fakadó személyes fejlődésben, növekedésben. A pszichodráma színpada számomra az a hely, ahol mindez megtörténhet

Kiket várunk

Várok mindenkit, aki pszichodramatistaként vagy más segítő munkája során szeretne tenni azért az alapvető szemléletváltásért, tudatosság-növekedésért, érettségért, melyet a kílmaválság fenyegetése megkövetel tőlünk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.