Traumafeldolgozás és gyógyulás a kortárs magyar irodalomban

Lőrincz Éva moderátor

Időpont

Péntek 18.00-19.00

Műfaj

Kerekasztal 60 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

Az irodalom és a pszichoterápia, az írás és a gyógyulás, az önkifejezés és a katarzis soha nem volt elválasztható egymástól. A kerekasztal-beszélgetésen kortárs írókkal beszélgetek személyes vagy történelmi traumáik, megbetegítő tapasztalataik irodalmi megmunkálásáról és ezek gyógyító hatásáról. Hogyan járul hozzá az irodalmi egyéni vagy társadalmi traumák feldolgozásához és hol vannak a határai? Miként hat vissza az önkifejezés a szerzőre, hogyan mélyíti el a megélést, és milyen nehézségekkel kell szembenéznie az alkotónak, amikor megéléseivel találkozik.


Meghívottak:

- Peer Krisztián, aki reményteli költői pályakezdése után 20 évig hallgatott, majd fiatal szerelmének tragikusan korai halála után újra írni kezdett. Miben segítette az alkotás a gyászmunkát?
- Terék Anna, költő, iskolapszichológus. A délszláv háború témáját összefonódó női sorsokon keresztül mutatja be. Miként segíti a szerepazonosulás a feldolgozást? Mit változtat meg egyéni és társadalmi szinten a női sorsok irodalmi feldolgozása, a női sorsközösség vállalása a traumatizált történelmi helyzetben?

Bemutatkozás

Lőrincz Éva: pszichodráma vezető, coach

Több mint egy évtizede dolgozom pszichodráma-vezetőként és coachként. Munkámra a magyar tanáraim, Gallusz Klára, Mävers Ildikó, Pintér Gábor és Vikár András mellett Max Clayton, ausztrál pszichodramatista volt a legnagyobb hatással. Hiszek az élet szeretetéből, a szabad tapasztalásból és a nyitott tanulásból fakadó személyes fejlődésben, növekedésben. A pszichodráma színpada számomra az a hely, ahol mindez megtörténhet

Kiket várunk

Szeretettel várok mindenkit, aki a téma iránt érdeklődik.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.