Barlai Zoltán, Pudics Zsuzsanna

Időpont

Péntek 17.00-19.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Integrál-lak terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

„A családi tudattalan minden
ősfigurája az utód sorsához
példaként szeretne szolgálni.”
(Szondi Lipót)

„Lehetséges a sorsformálás? Mit üzennek őseink? Milyen mintázatok határozzák meg a családi tudattalanunkon keresztül viselkedésünket, választásainkat, döntéseinket? Miért pont azt a személyt választjuk társnak? Lehetséges eltérnünk a transzgenerációs transzmisszió determináltságától?

A családi tudattalan tartalmazza az őseink által megélt-átélt összes sorstörténetet. A karakterek rezgései örökre beivódnak a családfa történetébe, és ebben a történetben most mi vagyunk éppen a főszereplők.

Szondi több ezer személy sorsának vizsgálatát követően rámutatott arra, hogy kezdetben a tudattalan faktoroké a főszerep, de a terápia segítségével a vizsgált személy a tudatosság más szintjére léphet.

„A tudattalannal történő konfrontáció segítségével, valamint azáltal, hogy a családi tudattalan rejtett, ősi sorsait az egyénnek újra meg kell élnie, gyakran sikerül a legdinamikusabban elrejtett családi sorslehetőségeket ezek összes ellentétességével egy időre tudatossá tenni, s főként pedig az ősök vezette egyéni választásnak a veszélyeire vagy előnyeire rámutatni.” (Szondi)

Érthetővé válhat a protagonista számára az, hogy sorsa nem csupán az elődök felől érkező kényszer energiájának van alávetve, hanem a tudatosság és a fejlődés, illetve változás által szabadsággal is felruházott. Így a Szondi által megfogalmazott kényszersors vágányáról áttérhet a választott sors területére, ahol a lehetőségek közül kiválaszthatja, megalkothatja a számára leginkább kedvező személyes sorsot.

A pszichodráma eszköztárának segítségével egyrészt feltárhatjuk a családi tudattalan mélyén rejlő esetleges elakadásokat, másrészt olyan új viselkedésmintákat alkothatunk meg, melyek lehetőséget adnak sorsunk átalakítására. Találkozhatunk őseinkkel, meghívhatjuk őket a pszichodráma színpadára, hogy „személyesen” mondhassák el élményeiket és üzeneteiket azért, hogy okulhassunk hibáikból, vagy tanulhassunk példáikból. Belepillanthatunk az őseink által megélt történetekbe: a családfa történetébe, és tudatosan szőhetjük tovább az életszövet szálait a szebb és boldogabb jövő érdekében.

Bemutatkozás

Barlai Zoltán: pszichodráma vezető

Tizenöt éve vezetek pszichodráma csoportokat. A különböző művészeti ágak mindig fontos szerepet töltöttek be az életemben. Közülük a zene áll hozzám a legközelebb. A pszichodráma mint csoportmódszer lehetőséget nyújt arra is, hogy alkalmazzam a zenét a foglalkozások során. Zenei tanulmányaim során sok olyan tapasztalatra tettem szert, amit bőségesen tudok kamatoztatni a pszichodráma színpadán. Célom az, hogy a pszichodráma technikai tárházát gyarapítsam és ezt a csoporttagok fejlődésének szolgálatába állítsam.

Pudics Zsuzsa: pszichodráma vezető

Én Pudics Zsuzsi pszichodrámája vagyok és éppen tizennyolc éve határozom meg jelentős mértékben az életét. Átszövöm a munkáját, tanulmányait, párkapcsolatát. Ő tizennyolc éve rajong az én mágiámért, én pedig meghálálom az ő kreativitását. Sok-sok érdekes dolgot adtunk már egymásnak, én a folyamatos, soha meg nem szűnő önismereti munkát az élet áramlásában, ő pedig új és új működési területeket, lüktető változást. Kedvenceim a filmes csoportok, a gyász- és veszteségfeldolgozó csoportok és a női szerepek megélését segítő csoportok. Ha kíváncsiak vagytok Zsuzsi immár nagykorú drámájára, látogassatok meg bennünket!

Kiket várunk

Minden, a érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.