Utam az alkotáshoz

Füleki Bettina

Időpont

Péntek 17.00-19.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Rekettye terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

A workshopon az alkotással való személyes kapcsolatot és az ezzel kapcsolatos szerepeket járjuk körbe. Az alkotást – tágabb értelemben – a kreativitás demokratizálása mentén értelmezem. Tehát nemcsak a hagyományos alkotás-fogalomra gondolok, ami többeknek talán egy könyv megírását juttatja az eszébe, hanem bármilyen projekt létrehozását: esetleg egy pszichodráma-csoport elindítását, cikk megírását, vagy egy konkrét drámajáték levezetését….

A workshop warming up fázisában a résztvevők meg fogják osztani egymással a futó vagy tervezett projektjeiket, amiben alkotóként élik vagy szeretnék megélni magukat. A munka-fázisban pedig dramatikus eszközökkel dolgozunk a színpadon a szakmai alkotói útjukkal. Ebben három fő dramaturgiai pontot különböztetek meg:

1.) A kiindulópont, amikor először tapasztalja meg valaki az alkotás flow élményét, akár gyerekként is.
2.) A következő egy elakadási pont lehet, amikor valamilyen nehézség, gátló tényező jelentkezik. Valami akadályozza abban, hogy továbbmenjen az úton.
3.) A következő állomás a kiteljesedett alkotás fázisa. Ebben a fázisban dolgozni fogunk olyan példaképekkel, akik alkotásra inspirálnak, majd pedig a részvevők ismét találkozhatnak az egyes állomások számukra közvetített üzeneteivel.

A sharing körben ezeket az út különböző pontjaiban megjelenő élményeket beszélnénk át, megtalálva az alkotói út közös dramaturgiáját. A workshop feldolgozó fázisában arra is sor kerül majd, hogy az alkotói szerep kulturális üzeneteit átnézzük: milyen pozitív és negatív vélekedések kapcsolódnak hozzá. A workshop célja egy szakmai személyiségfejlesztő folyamat, az alkotó szerephez kapcsolódó hiedelmek tudatosítása, illetve annak a közös történetszálnak vagy útnak az élményszerű átélése, ami az aktív alkotáshoz vezet.

Bemutatkozás

Füleki Bettina: kreatív szakember, tréner, pszichodráma vezető

Húsz éve kezdtem a pszichodrámával foglalkozni, és ugyanennyi ideje dolgozom a reklámszakmában kreatívként. Tizenöt éve kreatív trénerként is működöm, a drámában megszerzett tudást sokszor használom arra, hogy innovatív tréning-eszközöket találjak ki. A pszichodrámát az egyik legszabadabb alkotói folyamatnak tartom. Stábtagként a kongresszus brandépítésért felelek.

Kiket várunk

Motivációs alapon: mindenki, akit aktívan foglalkoztat, hogy van egy megvalósítandó projektje és elakadt benne. Várom pszichodráma iránt érdeklődők, önismereti csoportot keresők, nem pszichodramatista szakemberek: társegyesületek szakemberei, kutatók, pszichológus egyetemisták jelentkezését.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.