Kiki a csoportban
Filmvetítés és beszélgetés Füleki Bettina moderálásával

Vikár András, Mérei Zsuzsa, Xantus János

Időpont

Péntek 21.00-23.00

Műfaj

filmvetítés és beszélgetés 120 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

nincs létszámhatár

Leírás

2009 szeptemberében Intenzív önismereti pszichodráma csoport filmes alkotási folyamattal kooprodukcióban címmel hirdettünk meg egy negyven órás pszichodráma csoportot Mérei Zsuzsa és Vikár András vezetésével.

Kifejezett önismereti igénnyel rendelkező felnőtt korosztályú jelentkezőket vártunk, akár előzetes pszichodráma tapasztalattal, akár anélkül. A 16 jelentkezőből az első interjú után állítottuk össze a 12 fős csoportot. A kiválasztás fő szempontjaként az aktuális önismereti motivációt mértük fel. A jelentkezés feltétele a teljes folyamatban való részvétel vállalása, hozzájárulás a film elkészítéséhez és nyilvános vetítéséhez, valamint a felvett anyag bármely részletének zártkörű képzésben, oktatási céllal való felhasználásának vállalása volt. A csoport ülések hetente kétszer 4 órában voltak.

A 6 fős filmes stáb Xantus János rendező vezetésével a teljes csoport folyamat alatt végig jelen volt. A csoportot ketten, a pszichodráma játékokat pedig felváltva vezettük. Kiki játékát, melyről a film szól, András vezette.

A Kiki a csoportban című film a nagyközönség számára enged bepillantást abba, hogy mi zajlik egy csoportterápiás folyamaton belül. Egy protagonista játékot lehet látni, a csoport nyolc ülésének keresztmetszeti képét, ami a protagonista lélektani folyamatait állítja a fókuszba. A csoport története, a protagonista és minden egyes csoporttag korábbi személyes történései jól érzékelhetőek például a szerepválasztások alkalmával, de mindez ebben a filmben nem kerül kibontásra.

A protagonista interperszonális folyamatainak bemutatása a csoport mint mikró társadalom és a mai magyar valóság mint makró társadalom determináló hátterében bomlik ki.

A filmben megjelennek a pszichodráma módszer technikái, de ez nem egy oktatófilm, nem a pszichodráma módszertanának bemutatása volt a célunk. A közönség számára készülő film a vágásnál a film rendezőjének szempontja volt a döntő. A csoport együttesen nézte meg az elkészült filmet, és egyhangúlag járultak hozzá a nagyközönség számára történő vetítéshez.

Mindenkinek jó szórakozást kívánunk! A film 53 perc hosszú. A vetítés után lehetőség lesz egy órás közös beszélgetésre a filmről Vikár ANdrással és Mérei Zsuzsával. A beszélgetést vezeti: Füleki Bettina.

Bemutatkozás

Vikár András: kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervizor, a Magyar Pszichodráma Egyesület alapító tagja, vezetőségi tagja, majd három cikluson keresztül a MPE újraválasztott elnöke, majd tiszteletbeli elnök

Gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter valamint Pszichológia PhD. Jelenleg a HF megyei kórház ifjúságpszichiátriai osztályán dolgozik Norvégiában, miközben rendszeresen vezet szupervíziós csoportokat, terápiás csoportokat felnőtteknek és serdülőknek Franciaországban és Norvégiában. Számos cikk és könyvfejezet mellett a Pszichodráma a komoly játék című könyv szerzője, 2019. novemberében az Életszövet 30, A Magyar Pszichodráma Egyesület Jubileumi Kongresszusának meghívott vendége.


Mérei Zsuzsa: klinikai szakpszichológus, analitikusan orientált pszichoterapeuta, kiképző pszichodráma terapeuta és szupervizor

Több mint negyven éve pszichodrámázom, közben a csoportozás es a módszer életem fontos kalandjainak eszköze lett.

Kiki: a film főszereplőja, a filmbéli pszichdráma-foglalkozás protagonistája

Füleki Bettina (moderátor): kreatív szakember, tréner, pszichodráma vezető

Húsz éve kezdtem a pszichodrámával foglalkozni, és ugyanennyi ideje dolgozom a reklámszakmában kreatívként. Tizenöt éve kreatív trénerként is működöm, a drámában megszerzett tudást sokszor használom arra, hogy innovatív tréning-eszközöket találjak ki. A pszichodrámát az egyik legszabadabb alkotói folyamatnak tartom. Stábtagként a kongresszus brandépítésért felelek.

Kiket várunk

Minden téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.