„Hol volt hol nem volt.......az Óperenciás tengeren is túl és innen…” Pszichoszomatika transzgenerációs perspektivában

Teszáry Judith

Időpont

szombat 8.30-10.30

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Lótusz terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

A test és lélek összefüggése több ezeréves múltra tekint vissza. Az orvostudomány külön kezeli a szómát és pszichét, a testet és lelket, köszönhető Descarte filozófiájának, miszerint a tudat és a test két különböző egység. A modern orvostudomány, a pszichoszomatika, megpróbálja a betegségeket a test és lélek egységében kezelni, valamint figyelembe veszi a szocio-kulturális kontextust, amiben a pszichoszomatikus tünetek megszületnek.

Ezen a workshopon szeretném megosztani szakmai tapasztalataimat, és eszközöket adni a dramatisták kezébe, továbbá lehetőséget teremti arra, hogy módszertanilag és látásmódjukban gazdagodhassanak. Ennek érdekében röviden ismertetem a pszichoszomatika történetét, a résztvevők aktív részvételével pedig demonstrálom azokat a dramatikus módszereket, amiket a pszichoszomatikai kutatások alatt kifejlesztettem és alkalmazok.

Bemutatkozás

Teszáry Judith: kiképző pszichodráma vezető, szupervizor

Svédországban élő pszicho- és szociodramatista vagyok, pszichológus és pszichodinamikusan orientált pszichoterapeuta. A New York-i Moreno Intézetnél, Zerka Morenónál képződtem. A transzgenerációs pszichodrámát és a Genoszociogramot Anne. A. Schützenbergernél tanultam. A Magyar Pszichodráma Egyesület kiképző pszichodráma vezetője és szupervizora vagyok. A FEPTO (Federation of European Psychodrama Training Institutes) alapító tagja és elnöke hat éven át. Jelenleg az etikai bizottság és a nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke. A Svéd Pszichodramatikusok Egyesületének elnöke. Több országban tanítom a módszereket, workshopokat tartok nemzetközi konferenciákon és kongresszusokon. Tagja vagyok a FEPTO krízis- és traumaintervenciós munkacsoportjának. Pszichoszomatikus betegekkel a Svéd Stresszkutató Intézet/Karolinska Institut kutatási projektjének keretében dolgoztam a pszichodráma módszerével. Az Erasmus+ Performers project nemzetközi hálózatának megteremtöje és a FEPTO stáb koordinátora vagyok.

Kiket várunk

Szeretettel várok a workshopra pszichodramatistákat (vezetőket és klinikusokat egyaránt), képzésben lévőket, nem pszichodramatista szakembereket, társegyesületek szakembereit, kutatókat.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.