Kezdetben volt a találkozás. Az élménytől a cselekvésig

Baják Gábor, Szásziné Fehérváry Anikó

Időpont

Szombat 8.30-10.30

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Rekettye terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

Egy pszichodráma csoportban van aki előre elhatározott céllal, "hozott anyagból" szeretne dolgozni. Változni, fejlődni akar, ezért rábízza magát a vezetőkre, a csoportra, a módszerre, és mindezek – mintegy mindenható anya – rendelkezésre állnak, s adják figyelmüket, legjobb tudásukat, vagy válnak segédénné.

Amikor elkezdődik a csoport, lehet, hogy minden másképp alakul...

Egy tekintet, egy gesztus, egy szó, egy ártatlan mozzanat: félreértés vagy megértés, közel- vagy szembenállás, kisodródás, centrumba kerülés megváltoztathatja a régit, új érzéseket, meglepő tartalmakat hozhat a felszínre.

Műhelyünkben azt a folyamatot szeretnénk megmutatni, amikor a csoportmunka élménye az itt-és-most történései, találkozásai vagy hiányai hívják elő azokat az érzéseket, emlékeket, amelyek cselekvésre indítanak, és megjelenhetnek a színpadon.

A csoportban a klasszikus pszichodráma eszközeivel dolgozunk. Igyekszünk alkalmazni mindazt, amit mestereinktől ‒ a hazaikon túl, Max Claytontól Reinhardt Krügerig ‒ tanultuk.

Bemutatkozás

Baják Gábor: kiképző pszichodráma vezető szupervízor, mentálhigiénés szakember

Közgazdászból lettem mentálhigiénés szakember majd pszichodramatista. Több mint két évtizede tapasztalom, élvezem és tanulom a pszichodráma kimeríthetetlen gazdagságát.

Szásziné Fehérváry Anikó: pszichodráma vezető, családterapeuta, mentálhigiénés szakember

Nagy családban élek, ez meghatározza az érdeklődésem. Közel húsz éve vezetek pszichodrámát. A csoportokban számomra fontos, hogy a másikat épp úgy figyelembe vesszük, mint saját magunkat. Ez éberséget, az ellentmondások tiszteletét, az igazságosság folyamatos keresését jelenti, és spontaneitást kíván.

Kiket várunk

Várjuk mindazokat, aki nyitottak arra, hogy benne legyenek a pillanatban, szeretnék átélni a váratlant, és készek arra, hogy eljussanak az akcióig.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.