Három csoportdinamikai modell a csoportok megértéséhez és vezetéséhez

Snír Péter

Időpont

Szombat 15.00-15.40

Műfaj

Előadás 40 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

Az előadáson három csoportdinamikai modell kerül bemutatásra. Ezek többségét a Kurt Lewin iskolájához tartozó csoportdinamikai trénerek dolgozták ki. A csoportdinamikai modellek segítenek abban, hogy értelmezzük a csoportokban lévő folyamatokat, és megfelelően tudjunk beavatkozni a csoportfolyamatba.

Az első modell Raoul Schindler rangdinamikai pozíció, vagy szerepdinamikai modellje, amely a csoporton belüli szerepek dinamikáját fejezi ki. Ez a modell azt szemlélteti, hogy egy csoportban mennyire kevés szerep szükséges ahhoz, hogy a csoport működjön, és milyen tipikus konfliktusok alakulnak ki. A második modell Karl Schattenhofer nevéhez fűződik, aki alapul vette a lewini mező-erőket, mely szerint a csoportban vannak centrifugális és centripetális erők. Ennek megfelelően Schattenhofer az integráló és differenciáló erőkről beszél, amelyek ideális esetben váltakoznak és így egy növekvő szinusz görbét alkotnak az idő előre haladásával. A harmadik modell Andreas Amann nevéhez kapcsolódik, és a csoportdinamikai tér jelenségével foglalkozik. Szerinte minden csoportban fellelhető három központi téma, amely mentén alakul a csoportdinamika. Ezek a témák először is a hatalom, illetve a befolyás (fent-lent), továbbá a csoporthoz tartozás (kint-bent), illetve az intimitás (közel-távol). Korábban ezekkel a csoport téma szempontokkal már William C. Schutz és Irvin D. Yalom is foglalkozott, azonban Amann felfedezte ezeknek a témáknak a kölcsönös dinamikáját is, és emiatt nevezte el a modelljét csoportdinamikai térnek.

Irodalom:

Raoul Schindler szerepdinamikai modellje:

- Grundprinzipien der Psychodynamik in der Gruppe. In: Psyche. Band 11, Nr. 5, 1957, S. 308–314;
- Das Verhältnis von Soziometrie und Rangordnungsdynamik. In: Gruppenpsychotherapie und Gruppendynamik. Band 3, 1969, S. 31–37;
- Bevezetés a csoportdinamikába - A csoportdinamikai tréning módszer és a T-csoport Magyarországon, Oliver König - Karl Schattenhofer, Snír Péter, Budapest, 2019, In Dynamics Consulting, 47-49.

Schattenhofer elmélete:

- Bevezetés a csoportdinamikába - A csoportdinamikai tréning módszer és a T-csoport Magyarországon, Oliver König - Karl Schattenhofer, Snír Péter, Budapest, 2019, In Dynamics Consulting, 50-56.

Andreas Amann elmélete:

- William C. Schutz, "The interpersonal underworld", Palo Alto, Calif, Science and Behavior Books, 1966;
- Irvin D. Yalom, "A csoportpszichoterápia elmélete és gyakorlata" Animula Kiadó, 2001;
- K. Antons, A. Amann, G. Clausen, O. König, K. Schattenhofer, "Gruppenprozesse verstehen", Opladen 2001;
- Bevezetés a csoportdinamikába - A csoportdinamikai tréning módszer és a T-csoport Magyarországon, Oliver König - Karl Schattenhofer, Snír Péter, Budapest, 2019, In Dynamics Consulting, 32-40.

Bemutatkozás

Snír Péter: kiképző csoportdinamikai tréner (DGGO, CSODA); kiképző provokatív terapeuta (DIP); diplomázott szupervizor (Deutsche Gesellschaft für Supervision und Coaching - DGSv) és szervezetfejlesztési tanácsadó (TOPS - DGGO); executive, business és team coach, pszichodráma asszisztens felsőfokú végzettséggel

„Konfliktus csak a temetőben nincs, de ott élet sincs” – mondja Mustó Péter SJ, amely gondolatot én nagyon fontosnak érzek. Diplomás hittanár és szociális munkás vagyok. Csoportdinamikai tréningeket tartok Magyarországon, Németországban, Svájcban. Ukrajnában képzett pszichodráma-vezetőket képzek a csoportdinamika területén. Pszichodráma- és szupervíziós csoportokat vezetek csoportdinamikai fókusszal, valamint vezetői és team-coachingokat, tréningeket, szervezetfejlesztést tartok.

Kiket várunk

Minden téma iránt érdeklődőt szeretettel várok.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.