A szociodráma folyamata

Pados Eszter, Horváth Kata, Kocsi Andrea

Időpont

Szombat 15.00-17.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Integrál-lak terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

Míg az mindannyiunk számára egyértelmű, hogy hogyan építkezik egy klasszikus pszichodráma-csoportülés folyamata, és melyek a fő fázisai (nyitókör, warming up, enactment, sharing, zárókör), addig a szociodráma-folyamat lépéseiről és működéséről sokkal kevesebb élményünk, tapasztalatunk, tudásunk van.

A PERFORMERS európai szociodráma-projektet azért kezdeményeztük négy évvel ezelőtt, hogy a magyar dramatisták számára is minél inkább hozzáférhető legyen a szociodráma módszere, és minél adekvátabb tudáshoz jussunk ezen a területen.

A kongresszus keretében egy olyan sajátélményű szociodráma-workshopot tartunk, amely demonstrálja, hogy milyen fázisokból áll a szociodráma folyamat, és ezek a fázisok hogyan épülnek szervesen egymásra. A workshop végén közösen reflektálunk a következőkre:

- Mi a különbség a pszichodramatikus és szociodramatikus warming up között?
- Hogyan történik a tématalálás a szociodrámában? Mi az a szociodramatikus kérdés?
- Mik a legfőbb különbségek egy pszichodráma és egy szociodráma játék között? Hogyan segítenek a technikák a szociodramatikus fókusz megtartásában?
- Hogyan zajlik, milyen lépései vannak a szociodrámában a sharingnek?
- Mi vezethet katarzishoz a szociodrámában? Milyen minőségű felismerések születhetnek?

A szociodrámának számos válfaja van. Ezen a workshopon egy olyan szociodráma játék levezetésére törekszünk, amelynek témája a csoportból jön. A folyamat során kifejezetten a Rollo Brown által összefoglalt (ausztrál-brit) szociodráma szemléletet, eljárást követjük majd.

Bemutatkozás

Pados Eszter: pszichodráma asszisztens, a PERFORMERS stáb tagja.

A PERFORMERS stáb tagjai 2016 óta dolgoznak rendszeresen és szisztematikusan a szociodráma módszerének magyarországi adaptálásán, terjesztésén, és a hazai szociodráma képzés kidolgozásán. Jelenleg egy nemzetközi együttműködés keretében a szociodráma terepspecifikus sajátosságait kutatják javítóintézetekben. A csoport tagjai ezen kívül számos más területen is fejlesztik a módszer alkalmazhatóságát, így az egyetemi oktatásban, kisebbségi területeken, problémakezelésben és feltárásban, projektek előkészítésében. Hisznek abban, hogy a szociodráma kiváló módszer arra, hogy csoportok, közösségek, szervezetek és intézmények megtalálják a számukra legjobb működési formát.

Horváth Kata: pszichodráma asszisztens
Kocsi Andrea: pszichodráma vezető

Kiket várunk

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.