Ha innen nézem pszichodráma, ha onnan nézem szupervízió

Hubainé Muzsnai Márta, Majsai-Hideg Tünde

Időpont

Szombat 17.30-19.30

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Rekettye terem

Létszám

Maximum 20 fő

Leírás

Évek óta tanítjuk, miként lehet alkalmazni pszichodramatikus elemeket a szupervízióban. Egy szakmai demonstráció során kiderült, hogy az általunk bemutatott szupervíziós folyamatok egyszersmind teljes értékű monodráma folyamatok is.

Műhelyünkben mindketten ismertetünk egy-egy, már lezárt szupervíziós folyamatot. Az elején elmondjuk, hogy szupervizorként milyen keretek között dolgozunk, mi áll figyelmünk fókuszában. Kiemeljük azokat a részeket, amikor pszichodramatikus technikákat alkalmazunk, s ezeket átélhető módon meg is jelenítjük. Közben Te magad is betekinthetsz a kulisszák mögé.

A demonstrációk után kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is. Szerinted mi történt? Pszichodráma vagy szupervízió? Majd választ keresünk a kérdésre: honnan kezdődik az a terület, amely már csak a pszichodrámáé, illetve az, amely már csak a szupervízióé? Hol van a pszichodráma és a szupervízió határmezsgyéje?

Bemutatkozás

Hubainé Muzsnai Márta PhD: klinikai szakpszichológus, pszichodráma vezető

Református lelkészként ismerkedtem meg a pszichodrámával, később ‒ klinikai szakpszichológusként és pszichodráma pszichoterapeutaként ‒ pszichoterápiás és pszichiátriai osztályokon vezettem pszichodráma- és bibliodráma-csoportokat. Jelenleg pszichológusok, pedagógusok, lelkigondozók és mediátorok egyetemi képzésében veszek részt, magánpraxisban pedig egyéni lelkigondozást és szuperviziót folytatok.

Majsai-Hideg Tünde: pszichodráma vezető, kiképző gyermekdráma vezető, szupervizor; kiképző bibliodráma vezető, szupervizor

Református lelkészi és vallástanári alapdiplomáim mellett családkonzultánsi, lelkigondozói és mentálhigiénés végzettséget szereztem. Kezdetben ifjúsági lelkigondozással, drogprevencióval és kortárs-segítéssel foglalkoztam, majd gyermekpszichodráma- és szülőcsoportokat vezettem, pár- és családkonzultációkat, valamint egyéni és csoportos szupervíziót tartottam. Az utóbbi évtizedben gyermekdráma-kiképzőként, bibliodráma- és pszichodráma-csoportvezetőként, szupervizorként tevékenykedek, és felsőoktatási intézményekben oktatok. Szakmai céljaim fókuszpontjait elsősorban a műhelymunka, a különbözőségek elfogadása, az előítéletektől való megszabadulás, továbbá a kisközösségek építése és az interdiszciplináris, interkulturális, vallásközi párbeszéd képezik.

Kiket várunk

Érdeklődéssel várjuk azokat a résztvevőket, akik segítenek megfejteni a rejtélyt, hogy hol van a pszichodráma és a szupervízió határmezsgyéje. A legaktívabb résztvevők könyvet (is) nyerhetnek azon túl, hogy a közös élmény és eszmecsere, saját felismeréseid és tanulásod már önmagában is nyereség. Ahogy számunkra is nyereség a Te részvételed, érdeklődésed és visszajelzésed.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.