A test a lélek mintázata. Adalékok az érzelmek testi lerakódásából indított drámajátékokhoz

Dr Saáry Kornélia

Időpont

Vasárnap 9.00-11.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Szomatikus terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

Kínai orvoslással gyógyítok, mely az ember testi-lelki működéseit az energia szemszögéből közelíti meg. E szerint az egyes érzelmek adott szervek energiamezőjében kötődnek le, és probléma esetén ott okoznak később betegségeket. E sokezer-éves tanítást támasztja alá az 1970-es évek felfedezése az érzelmek neuropeptidjeiről (vö. Candice Pert Georgtown Univ.), melyek adott szervek receptoraihoz kötődnek le, s kell egy újabb behatás, hogy elengedjék a kötést, és tudatosuljanak a homloklebenyben. Mindez megtörténhet esetleg egy ismétlődő élethelyzet vagy egy drámajáték során.

A kínai orvoslás energia-szemlélete szerint az adott helyen lekötött érzelmek ott „energia-többletet, duzzanatot” hoznak létre, sok év elteltével pedig energia-hiányt, ami behúzódások, gödrök, horpadások, tartási rendellenességek képében szemmel láthatóvá válik!

A workshop folyamán az alaki eltéréseket egy relaxació során a csoport tagjai megtapasztalhatják. Rövid páros gyakorlatokkal ezeket kivetítjük a térbe, megjelenítjük, érzelmileg átélhetővé tesszük. Az érzelmek mentén dolgozunk tovább kiscsoportban és protagonista játékban, ahol feltárul eredetük is, és átdolgozhatóvá válnak. Célom, hogy közelebb vigyem a csoport tagjait saját testük felfedezéséhez, elrejtett érzéseikhez, s az említett behatások-behatolások feltárásához, feloldásához.

Bemutatkozás

Dr. Saáry Kornélia: orvos, pszichodráma vezető

1979-ben végeztem a Semmelweis Egyetemen. Utána 26 évig a Szt. István kórházban dolgoztam, először fül-orr-gégészként, majd függetlenített akupunktúrás orvosként. Az utolsó 7 évben létrehoztam ott egy akupunktúrás kórházi osztályt. 1996 óta foglalkozom pszichodrámával. 2002-ben lettem drámavezető. Mestereim dr. Daubner Béla, Gallus Klára és Max Clayton voltak. Utóbbi tanításai szorosan kapcsolódtak az akupunktúra elveihez, így kialakult ebből több sajátos, és nagyon jól működő játékforma, mint a testi eltérésekből kiinduló játékok, és a többgenerációs játékok. Ám a hagyományos játékoknál is sokkal nagyobb hangsúlyt kap az energetikai feltöltés, például a több és hosszabb testi érintés. A csoportok az akupunktúrás betegeim közül kerülnek ki, tehát sok a pszichoszomatikus köztük. Utóbbi években kezdő vezetőkkel dolgozom együtt, mintegy visszaadva azt a segítséget, amit én kezdőként kaptam Daubner Bélától.

Kiket várunk

Minden, a téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.