A lélekrendező mesemunka szövetében a "ki vagyok én?" kérdése. Az önazonosítás folyamata és a szerepváltások az intermodális mesemunkában

Stiblár Erika

Időpont

Vasárnap 9.00-11.00

Műfaj

workshop 120 perc

Helyszín

Átrium terem

Létszám

maximum 20 fő

Leírás

A népmese mint kollektív történet és kollektív tudás hordozója manapság ideális felülete a lélektani munkának is. Ebben a munkában egyik első lépés a narratíva szubjektív megélése, reaktualizálása, egyéni újraalkotása. Ezáltal az alkalmazott mese az önismereti munka felületévé válik, melyben önmagunk felismerése és megismerése része az öndefiníciónak. A mese lehetőséget ad arra, hogy szimbolikus, egyéni és érzelmi válaszokat adjunk a ki vagyok én? kérdésre a lehető legváltozatosabb kontextusban. Önmagunk definiálása egy kollektív narratívában ugyanakkor már kommunikáció a közösséggel is, és a saját helyünk megtalálása a közös térben és nyelvben.

A hagyományozott népmese azáltal, hogy az személyes térben újraéled, jelenvalóvá és a közösségiből egyénivé válik. A saját mese gyakran különbözik az elhangzott történettől. Elfelejtődnek mozzanatok, áthelyeződnek hangsúlyok, megváltoznak szereplők. A mese szimbolikus történetisége egy kitágított és egyben biztonságos személyes lélektani térré válhat. Ezt a narratív átalakulási folyamatot követhetjük a lélekrendező mesemunka első szakaszának ismertetésekor.

A mese egyénivé válása, megszemélyesülése önmagában már egy dramatikus jelenségnek tekinthető, de nem állunk meg ennél a mozzanatnál. A mesével való munka során feltevődik a kérdés (előbb tudattalanul és spontánul, majd szándékosan, tudatos munka részeként is), hogy kinek a szerepében látja magát a kliens. A műhely során modellezzük azt, ahogyan a mesébe való belehelyeződés alakul és átalakul egy lélekrendező mesemunka-műhely során. A bemutatás után nyitott párbeszéd kezdődhet a módszerbeli találkozások és intervenciós lehetőségek, illetve módszerbeli különbségek tekintetében.

Bemutatkozás

Stiblár Erika: tanácsadó szakpszichológus, relaxációs és szimbólumterapeuta, intermodális meseterápia képző, MRSZE (Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület) kutatási felelőse

A relaxáció és meditáció az intenzív személyiség biztonsági öve. Ezt a tapasztalatot erősítettem meg, amikor szakmai módszerként a relaxációs és szimbólumterápiás képzést választottam. Egyben hobbimnak is otthonra találtam, hiszen a mesének kutatása és alkalmazása mindenek előtt érkezett a figyelmem fókuszába. Jelenleg tanácsadó szakpszichológusként a relaxációs módszerek fejlesztése, intermodális meseterápia képzése, és az MRSZE vezetőségében a kutatások gondozása a feladatom.

Kiket várunk

Várunk minden pszichodramatista és nem pszichodramatista szakembert.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.