Életfonalak. A szövés motívuma a mesékben és a meseterápiában

Dr. Boldizsár Ildikó

Időpont

Vasárnap 11.30-12.30

Műfaj

Előadás 60 perc

Helyszín

Juhar terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

„Kívül az idő siklásán mozdulatlan orsó pörög, / íme világot készítünk, túl minden ívbe-foghatón” (Weöres Sándor)

A szövéshez és a fonáshoz, az egyik legősibb kézműipari tevékenységhez, gazdag szimbolika kapcsolódik. Már a görög-római mitológiában is találunk olyan történeteket, amelyekben a szövés körül támadnak bonyodalmak, gondoljunk csak a Pallasz Athéné és Arakhné között kialakult, tragikus végű szövőversenyre, vagy a fonó sorsistennők, a Moirák, életidőket meghatározó hatalmára. A népmesékben még gyakoribb motívum a szövés és a fonás, s ebből következően mindkettőnek kitüntetett szerep jut egy-egy meseterápiás folyamatban is.

Az előadáson először bemutatom azokat a meséket, amelyekben az orsó, a rokka, a guzsaly vagy a szösz alapvetően befolyásolja a mesehős útját és elvégzendő feladatait. Sorra vesszük azokat a meséket, amelyekben meg kell szőni/fonni valamit, vagy akár kútba ugrás árán meg kell keresni és újra kézbe venni egy elveszített (élet)fonalat, aranyszállá kell alakítani egy értéktelen anyagot…

A mesékről való gondolkodás során választ keresünk arra a kérdésre is, hogy tulajdonképpen mit vesz kézbe az, aki kézbe vesz egy orsót, s mi történik azzal, akit pont egy ilyen eszköz szúr meg… Vajon miért olyan közkedvelt női próbatétel a mesékben a szövés, s mit sző az, akinek keze alól csodaszép vásznak és kárpitok kerülnek ki? Milyen üzenetek rejlenek a szövés-fonás szimbolikus képei mögött?

Az előadás utolsó részében néhány esettanulmányon keresztül tekintünk rá a szövés spirituális vetületeire, valamint az életfonalak kézben tartásának és vezetésének művészetére is.

Bemutatkozás

Dr. Boldizsár Ildikó: író, mesekutató, tanár és mesemondó

A Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója, a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület elnöke, az egri Eszterházy Károly Egyetem oktatója. Egy nő, aki a meséken keresztül éli az életét.

Kiket várunk

Minden téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.