A genodráma alkalmazásának elmélete, gyakorlata és hazai tapasztalatai

Tóth Borbála

Időpont

Vasárnap 11.30-12.30

Műfaj

módszertani műhely 60 perc

Helyszín

Bojtorján terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

Az előadás 15 éves tapasztalat alapján a genogram ötvözésével, a pszichodráma elemeit felhasználva, a Magyarországon elsőként alkalmazott rendszerszemléletű genodramatikus csoportmunkát kívánja bemutatni.
A kutatás tárgya: A genodramatikus csoportfolyamat hátterében meghúzódó transzgenerációs minták feltárása konkrét esetek kapcsán, a genogram feldolgozása nyomán, genodramatikus játékban.

Kérdései, résztvevői: A Magyar Pszichológiai Társaság által szervezett, a Semmelweis Egyetem által másodszor akkreditált, pszichológusok és segítő szakemberekből álló genodráma csoportfolyamat bemutatása.

Módszerei: A genogram feldolgozásnál Monica Mc Goldrick: Genograms című kötete alapján használt genogramjelöléssel genogramfelvétel és feldolgozás, majd a saját pszichodramatikus tapasztalataim és publikációim alapján genodráma csoportfolyamat vezetése.

Eredményei: A résztvevők a genogram által nyújtott transzgenerációs rendszertérképen ráláthattak saját családi mintázataikra, vakfoltjaikra, családi titkok bukkanhatnak felszínre. A triangulációk berajzolásával a családot feszítő gócpontok kézzelfoghatóvá, ezáltal feldolgozhatóvá válnak. A genodramatikus átmunkálás során minden résztvevő mély érzelmi átélésre kapott lehetőséget, s ez elősegítette a megértés, a belátás, a felmenők iránti megbocsátás érzésének megélését, elősegítve, hogy a diszfunkcionális családi mintázatok ne adódjanak tovább. A csoportban több szinten, spontán jelent meg a spiritualitás, katalizálva egy Egység-élmény megtapasztalását. Az előadás összegzi a genodráma csoportfolyamat hatásait, erősségeit.

Következtetések: A csoport résztvevői megtapasztalhatták, hogy számos elakadásuk vagy traumájuk hátterében akár több generációra, s akár évszázadokra visszamenően tudattalanul hordozhatják felmenőik sorsát, viselkedésmintázatait. Ezeknek a felszínre kerülésével és átdolgozásával a személy képes megszakítani a maladaptív mintát. A magyar származású Szondi Lipót családi tudattalanra vonatkozó elmélete fényében a személy képessé válhat a kényszersorsot egy szabadon választott sorssal felcserélni, ezzel esélyt adni a következő generációnak egy jobb életminőségre.

Bemutatkozás

Tóth Borbála: klinikai szakpszichológus, családterapeuta, pszichodráma vezető

A pszichológusi hivatáshoz tanári, gyógypedagógusi és mentálhigiénikusi végzettségek után jutottam el. A megelőző tanulmányok hozzásegítettek, hogy tág látókörrel, komplex módon lássam azokat, akiknek a segítségére lehetek. 25 éve vagyok családterapeuta, és éppen 20 éve váltam pszichodráma vezetővé. A fenti tanulmányok mellett számos pszichoterápiás technikát tanultam, többek között a Tündérhegyi Pszichoterápiás Osztályon eset-megvédéssel eredményes vizsgát tettem. A fenti módszerek együttes alkalmazásával érdeklődésem fokozatosan a családi transzgenerációs mintázatok és hatások felé fordult. Ennek eredményeként 2006-ban és 2017-ben két könyvem jelent meg a Kairosz Kiadónál, az utóbbi a NKA támogatásával: Sorsunk rejtett mintázata - a genogramtól a genodrámáig címmel. Emellett számos cikket publikáltam a Pszichoterápia című lapban. 2018-ban két angol nyelvű tanulmányom is megjelent ebben a témában. 2017-től a Magyar Pszichológiai Társaság szervezésében genodráma-csoportokat vezetek, amelyet a Semmelweis Egyetem akkreditált. A pszichológia szak elvégzése után a SE II. sz. Gyermek Klinikáján kaptam állást, jelenleg magánrendelésben működöm. ( www.tothborbala.hu )

Kiket várunk

Mindenkit szeretettel várok: klinikai szakpszichológusokat, pszichodramatistákat, segítő szakembereket és minden érdeklődőt, akiket szintén foglalkoztatnak a transzgenerációs mintázatok és hatások.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.