Emlékezés a pszichodrámában

Lengyel Zsuzsa, Nagyné Götl Nikolett

Időpont

Vasárnap 11.30-12.30

Műfaj

Módszertani műhely 60 perc

Helyszín

Rekettye terem

Létszám

Nincs létszámhatár

Leírás

A műhelyben arról fogunk beszélni, hogy mekkora szerepet játszanak emlékeink identitásunk alakulásában. Szót ejtünk arról a terápiás tapasztalatról, amely szerint az emberek jelentősebbnek és gazdagabbnak látják az életüket, ha történeteiket felidézhetik és megoszthatják egymással, ahogyan ez a pszichodrámában is történik. Ismertetünk néhány, főként kognitív-pszichológiai kísérletet az emlékezet megbízhatatlanságáról. Ez azért különösen érdekes, mert a pszichodrámában a szubjektív ‒ torzított vagy akár téves ‒ emlékeinkkel mint valósággal foglalkozunk, és azt tapasztaljuk, hogy átdolgozásuk sokszor gyógyulást hoz a csoporttag számára, hiszen nem magukat az eseményeket, hanem a protagonista róluk alkotott képét és hozzájuk fűződő viszonyát alakítja át a játék.

Leginkább Eliot Aronson, Elizabeth Loftus, Daniel Kahneman és Daniel Gilbert kutatásaira, illetve Verena Kast és Susan Cain tapasztalatára támaszkodunk. A továbbiakban számtalan magyar vagy külföldi pszichodramatista írását idézzük, akik az emlékezés részleteivel foglalkoznak. Kitérünk arra is, hogyan épül a pszichodráma-csoport közös emlékezete, hogyan szabja meg a közös múlt a csoport munkáját és a tagok szerepeit. Beszélünk az emlékek sugalmazhatóságáról, mert fontos, hogy tisztában legyen felelősségével a vezető.

Mindketten kezdő pszichodráma-vezetők vagyunk, saját példáinkat önismereti, képzési és az első saját csoportjainkból hozzuk. A példákat a résztvevők dramatikusan jelenítik meg. Leginkább olyan érdeklődőket várunk, akik elgondolkodnának az emlékezet és a pszichodráma kapcsolatán, vagy akik szívesen fölelevenítenék egy-egy érdekes emléküket.

Bemutatkozás

Lengyel Zsuzsa: pszichodráma vezető

Idén bújtam ki a tojásból: nagyon frissen vagyok pszichodráma-vezető. A szakdolgozatomat az emlékezésről írtam, olyan témáról, ami látva-láthatatlanul megjelenik minden játékban és minden folyamatban, meghatározza csoportjainkat, életünket és a róluk alkotott képünket is. Második csoportomat vezetem Nikivel, és nélküle félkarú óriás lennék a pszichodrámában.

Nagyné Götl Nikolett: pszichodráma vezető

Frissen végzett pszichodráma-vezető vagyok. Évek óta közösen vezetünk csoportot Zsuzsával, és tapasztalatunk szerint könnyen egymásra hangolódunk. Sok a közös vonás bennünk, például az, hogy szívügyünk a pszichodráma.

Kiket várunk

Minden, a téma iránt érdeklődőt szeretettel várunk.

A Kongresszus szervezőit a pszichodrama.kongresszus@gmail.com címen érheti el, kérjük kérdéseit, észrevételeit ide küldje. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja a www.pszichodrama.hu oldalon található.

 

© 2014 Magyar Pszichodráma Egyesület, Minden jog fentartva.